Linkuri accesibilitate

ONU: 9 angajați ai agenţiei pentru refugiaţii palestinieni ar fi fost implicați în atacul Hamas din Israel


 Oficiul ONU pentru Serviciile de Supraveghere Internă a finalizat o anchetă cu privire la presupusa implicare a 19 membri ai personalului UNRWA în atacurile Hamas din Israel, din octombrie trecut.
Oficiul ONU pentru Serviciile de Supraveghere Internă a finalizat o anchetă cu privire la presupusa implicare a 19 membri ai personalului UNRWA în atacurile Hamas din Israel, din octombrie trecut.

Nouă membri ai personalului Agenției Națiunilor Unite de Ajutor și Lucrări pentru Refugiații Palestinieni (UNWRA) ar fi putut fi implicați în atacul Hamas din 7 octombrie 2023 asupra Israelului și au fost concediați, a anunțat Organizația Națiunilor Unite.

„Pentru nouă persoane, dovezile au fost suficiente pentru a concluziona că ar fi putut fi implicate în atacurile din 7 octombrie”, a declarat purtătorul de cuvânt adjunct, Farhan Haq, într-un briefing al ONU.

Oficiul ONU pentru Servicii de Supraveghere Internă a finalizat o anchetă cu privire la presupusa implicare a 19 membri ai personalului UNRWA în atacuri, dintre care doi au murit între timp, spune Haq, citat de Reuters.

Odată cu anunțul, Haq a anunțat demiterea a nouă dintre ei, urmând ca probele care-i privesc pe ceilalți să fie revizuite.

Oficialul ONU a mai spus că toate cele nouă persoane despre care ancheta a concluzionat că ar fi putut fi implicați sunt bărbați.

„Pentru noi, orice participare la atacuri este o trădare extraordinară a tipului de muncă pe care ar trebui să o facem în numele poporului palestinian”, a adăugat Haq, fără a da detalii despre acțiunile comise de cei nouă.

Ancheta ONU a fost făcută după ce Israelul a acuzat în ianuarie 12 membri ai personalului UNRWA că au participat la atacurile din 7 octombrie conduse de Hamas, care au declanșat războiul din Gaza.

Alte șapte cazuri au fost aduse la cunoștința ONU în martie și aprilie.

Israelul și-a intensificat acuzațiile în martie, spunând că peste 450 de angajați ai UNRWA erau agenți militari în grupurile teroriste din Gaza.

UNRWA are 32.000 de angajați în zona sa de operațiuni, dintre care 13.000 numai în Gaza.

La scurt timp după anunțul ONU, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Nadav Shoshani, a scris pe X că „Agenția ta de «ajutor» s-a coborât oficial la un nou nivel scăzut și este timpul ca lumea să-ți vadă adevărata față”.

În afară de cei care ar fi fost implicați în atac, în celelalte cazuri investigate dovezile au fost insuficiente pentru a susține implicarea lor, a mai spus Haq.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG