Linkuri accesibilitate

Avertisment ONU: Perimetrul centralei nucleare Zaporojie este minat


Experții IAEA, vizită la Centrala Nucleară Zaporojie
Experții IAEA, vizită la Centrala Nucleară Zaporojie

Inspectorii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (IAEA) au găsit mine anti-personal în jurul centralei nucleare de la Zaporojie, aflată sub ocupație rusă.

„Echipa IAEA a observat mai multe mine în zona-tampon dintre barierele perimetrului intern și ale celui extern”, transmite ONU. Observatorii internaționali au mai remarcat prezența minelor atât în exteriorul, cât și în interiorul centralei nucleare.

Prezența acestor mine „nu este conformă cu standardele de securitate și cu ghidul de securitate nucleară”. Ele se află într-o zonă restricționată, pe care angajații n-o pot accesa, și sunt îndreptate spre exterior.

Ca răspuns la aceste descoperiri, forțele ruse au ordonat o „închidere fierbinte” a reactorului 4, ceea ce contravine regulilor de siguranță. Potrivit agenției ucrainene Energoatom, reactorul 4 nu ar trebui oprit decât rece.

Zaporojie este cea mai mare centrală nucleară din Europa și este ocupată de soldații ruși încă de la începutul războiului. Ucrainenii avertizează încă din iunie că Rusia plănuiește un atac la centrala nucleară, după explozia barajului de la Nova Kahovka.

„Nimeni nu ne-a ascultat când am zis că Rusia ar fi în stare să distrugă barajul. Vedeți ce s-a întâmplat. Centrala nucleară Zaporojie este mereu în centrul atenției, Rusia n-a primit nicio pedeapsă. Nu există sancțiuni asupra sectorului energiei atomice”, a declarat ministrul energiei din Ucraina, German Galushchenko.

Echipajele de urgență din Ucraina se antrenează pentru un posibil incident nuclear pe fondul temerilor legate de centrala Zaporojie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:59 0:00

XS
SM
MD
LG