Linkuri accesibilitate

ONU adoptă primul tratat internațional pentru protecția biodiversității din oceane


Aflate în afara zonelor economice exclusive ale oricărei țări, zonele din apele internațioanle își pierd biodiversitatea în ritm alarmant.

ONU a adoptat luni primul tratat internațional pentru protecția mărilor și oceanelor. Alcătuirea documentului a durat peste 15 ani și va trebui ratificat, până în 2025, de țările membre. Rusia a respins deja textul noului tratat.

„Tratatul pentru Biodiversitatea în afara Jurisdicției Naționale” va introduce noi zone marine protejate, în care să se poată aplica un cadru juridic, deși zonele se află în apele internaționale.

Astfel, țările semnatare se vor angaja la protejarea biodiversității din mări și oceane, chiar și în zonele care nu țin de apele lor suverane.

Unele zone cu biodiversitate foarte bogată vor fi prioritare pentru protecție, conform acestui nou tratat.

Companiile sau statele care vor dori să desfășoare activități în ape internaționale (precum pescuit, exploatarea petrolului și a gazului natural) vor trebui să desfășoare studii de impact asupra mediului.

Marea liberă, zona din apele internaționale, acoperă jumătate din planetă și 60% din suprafața oceanelor. Zonele din marea liberă rămân neprotejate în lipsa jurisdicției unei țări anume.

Cu toate acestea, doar 1% din apele internaționale constituie zone protejate.

Oceanele generează jumătate din cantitatea globală de oxigen și capturează 90% din căldura generată prin emisiile de seră.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Momentul în care Dumitru Buzatu este oprit de către DNA
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:17 0:00
XS
SM
MD
LG