Linkuri accesibilitate

Operațiunea de salvare a oilor de pe nava răsturnată s-a încheiat. Începe ecologizarea Portului Midia


Din cele peste 14.000 de oi aflate la bordul navei răsturnate au fost salvate doar 254.

Administrația Porturilor Maritime SA Constanța a anunțat că a început ecologizarea Portului Midia, după accidentul de duminica trecută, în care un vas cu peste 14.000 de oi s-a răsturnat.

„În urma analizei s-a decis ca un remorcher echipat cu macara, însoțit de 2 gabare, să colecteze din acvatoriu cadavrele de animale, cu sprijinul unor scafandri și apoi să le depoziteze temporar la uscat, în zona Midia, urmând ca ulterior o firmă autorizată să preia cadavrele pentru neutralizare. De asemenea, vor fi montate baraje antipoluante suplimentare. S-a creat la nivelul companiei o grupă operativă astfel încât toate echipele să acționeze coordonat, au fost hotărâte măsurile ce se impun a fi luate în perioada imediat următoare. Totodată se ține legătura cu armatorul și cu asigurătorii în vederea coordonării eficiente între toți cei implicați”, informează Administrația Porturilor Maritime SA Constanța, potrivit Mediafax.

Pentru recuperarea cadavrelor de animale se intervine începând de sâmbătă, având în vedere pericolul de descompunere a acestora.

Traficul navelor în Portul Constanța zona Midia, în prezent, se desfășoară în condiții de siguranță, cu evitarea zonei incidentului naval, potrivit sursei citate.

Operațiunea a luat pe nepregătite autoritățile, pentru că este prima oară când s-au confruntat cu o astfel de situație de urgență pe mare, care să implice un număr considerabilde animale. Vineri seara, operațiunea de căutare-salvare a oilor de pe nava răsturnată în Portul Midia s-a încheiat, iar din cele peste 14.000 de oi, au fost salvate doar 254, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Constanța.

Nava cu pavilion Palau s-a răsturnat, duminică, pe 24 noiembrie, în Portul Midia, în timp ce efectua manevrele de pilotaj pentru ieșirea din port. La bordul ei se aflau peste 14.000 de oi și un echipaj format din 22 de marinari. Cei 22 de membri ai echipajului au fost salvați.

La începutul ședinței de Guvern de joi, premierul Ludovic Orban a vorbit despre evenimentul din portul Midia și s-a declarat nemulțumit de intervenția autorităților locale. ”(…) reacția reprezentanților din teritoriu a fost o reacție care mi-a arătat paralizia, delăsarea și incapacitatea de a face față unor situații care reclamă o intervenție serioasă și foarte bine pusă la punct. Nu vreau să treacă acest eveniment fără ca aceia care nu şi-au făcut datoria să fie demişi din funcții”, le-a spus el miniștrilor.

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG