Linkuri accesibilitate

Opoziția acuză PSD că a plătit cu subvenția de la buget credite la case și avocați personali


Liviu Dragnea și Mircea Drăghici, trezorierul PSD, gestionează finanțarea prin subvenție de la stat a principalului partid guvernamental
Liviu Dragnea și Mircea Drăghici, trezorierul PSD, gestionează finanțarea prin subvenție de la stat a principalului partid guvernamental

Acuzații grave la adresa PSD din partea opoziției, după demiterea directorului general directorului general al Departamentului de control al finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale al Autorităţii Electorale Permanente, Toma – Bogdan Costreie. Acesta gira controlul vizând cheltuirea de către principalul partid guvernamental a banilor primiți de la buget și a fost demis joi de Birourile permanente ale celor două camere parlamentare.

” Din banii publici au fost plătiți avocați în interes personal și au fost achitate rate la reședințe individuale din bani proveniți din subvenții”, a spus liderul deputaților liberali, Raluca Turcan, care a citat din rezultatul anchetelor interne ale Autorității Electorale Permanente asupra modului de cheltuire a finanțării partidelor de la buget. Turcan a invocat și ancheta publicată de Newsweek, care se arăta că din banii publici, trezorierul PSD Mircea Drăghici ar fi cumpărat case și mașini de uz personal, pe numele soției sale.

În urma acestor anchete, DNA a deschis dosar care cercetează modul în care PSD a folosit banii publici. Investigația procurorilor anticorupție coincide însă cu schimbarea conducerii Autorității Electorale Permanente, forul care ar trebui să verifice modul de finanțare al partidelor politice.

Directorul Toma Bogdan Costreie, cel care a început controlul PSD în cadrul AEP, a fost demis, joi, de conducerea Parlamentului. Solicitarea de demitere a lui Costreie a intervenit la doar o zi distanță după ce Parlamentul a desemnat noul președinte al acestei autorități, susținut de PSD. Se numește Constantin Mitulețu și până miercuri, când a preluat conducerea instituției, era secretar general al AEP.

Și cei de la USR au condamnat demiterea de către conducerea celor două camere a directorului care a început controlul asupra modului de cheltuire a banilor publici la PSD. Deputatul USR Stelian Ion a spus că directorul general Costreie a fost demis ilegal prin „scornirea retroactivă un aşa-zis motiv că acea persoană nu ar fi avut o declaraţie de neapartenenţă la vreun partid politic, deşi nu i-a fost cerută niciun moment această declaraţie şi nu a fost chemat niciodată să dea explicaţii cu privire la acest lucru, deci este clar un abuz”.

Problema este că demiterea lui Costreie are la origine un raport care a fost validat de comisiile juridice ale Parlamentului, dominate de PSD-ALDE. În cadrul acestor comisii, opoziția a ridicat o problemă? De ce este demis Costreie înainte de a finaliza ancheta internă a AEP asupra banilor de la PSD? Potrivit unor surse, cel demis joi ar fi fost oprit în cursul lunii ianuarie de la finalizarea anchetei, în condițiile în care toate celelalte partide parlamentare au fost controlate. În cazul PSD, spun parlamentari de opoziție, ar fi intervenit fosta conducere a AEP, care ar fi invocat competența Curții de Conturi în această chestiune.

Schimbările de la AEP, care coincid cu investigația DNA, au la origine retragerea intempestivă a politologului Daniel Barbu, susținut de ALDE. Barbu a anunțat că demisionează și a fost anunțat candidat pe loc eligibil din partea ALDE. PSD l-a numit inițial pe trezorierul partidului, Mircea Drăghici, ca succesor al lui Barbu, cel acuzat că ar fi cheltuit banii publici în interes personal pentru sine și un cerc restrâns de lideri PSD. A fost retrasă nominalizarea lui Drăghici, după reacții ferme din partea opoziției.

Subvenția de la bugetul de stat pentru partide este acordată doar formațiunilor care sunt în Parlament. Fondurile se acordă după algoritm, astfel că partidul cu cei mai mulți parlamentari primește și cei mai mulți bani.

În anul 2018, coaliția guvernamentală a schimbat legea și a modificat modul de calcul. Până în 2018, partidele primeau un procent raportat la veniturile bugetare, iar prin modificarea legii, procentul a fost raportat la PIB.

Astfel, numai în 2018, AEP le-a virat partidelor 170 de milioane de lei, din care PSD, cu cele mai multe mandate, a primit 97 de milioane lei din subvenție. În 2019, bugetul a prevăzut 240 de milioane de lei pentru partide. Legea bugetului este atacată la CCR de către președintele Iohannis, iar printre aspectele criticate se numără și suma mare de bani prevăzută pentru partide.

XS
SM
MD
LG