Linkuri accesibilitate

Opoziția din Belarus a primit Premiul Saharov al Parlamentului European


Cele trei femei din fruntea opoziției din Belarus: Veronica Tsapkala, Svetlana Țihanovskaia și Maria Kolesnikova

Opoziția democratică din Belarus a fost distinsă cu Premiul Saharov 2020 acordat de Parlamentul European pentru eforturile făcute pentru democrație și respectarea drepturilor omului în criza din Belarus generată de alegerile fraudate de Aleksandr Lukașenko.

Premiul, care poartă numele dizidentul sovietic Andrei Saharov, este acordat din 1988 de Parlamentul European pentru a onora persoanele și instituțiile care apără drepturile omului și libertățile fundamentale.

Asociația Jurnaliștilor din Belarus și fostul candidat la președinția Belarusului Aleksandr Milinkievic au mai primit premiul în 2004 și 2006.

„Este o onoare să anunț că femeile și bărbații opoziției democratice din Belarus sunt laureați ai Premiului Saharov 2020", a declarat președintele Parlamentului European, David Sassoli, în fața parlamentarilor europeni.

Premiul va reveni mai multor personalități din opoziție, inclusiv Svetlana Țihanovska; Maria Kolesnikova; Veronica Tsapkala; Olga Kavalkova; Serghei Dilevski; Laureata Nobel Svetlana Alexievich; soțul ares al lui Țihanovskaia, Serghei Țihanovski; fondatorul canalului Telegram NEXTA, Stefan Putsila; Ales Byalyatski de la organizația pentru drepturile omului Vyasna; și prizonierul politic Mikalay Statkevich, care a fost candidat la președinție la alegerile din 2010.

Cele mai mari trei grupuri politice din Parlamentul European au susținut acordarea premiului pentru opoziția din Belarus.

Ceilalți doi candidați pe lista scurtă au fost un grup de activiști ecologiști din Honduras și Najeeb Michaeel, arhiepiscopul orașului irakian Mosul.

Proteste împotriva lui Aleksandr Lukașenko au loc în Belarus fără întrerupere de la alegerile prezidențiale din 9 august. Ele au fost reprimate brutale de autorități, fapt ce a dus la mai multe decese, sute de răniți și peste 10.000 de arestări.

Lukașenko, aflat în funcție din 1994, a fost declarat oficial câștigătorul alegerilor cu peste 80% din voturi - rezultat pe care opoziția îl denunță drept trucat.

Statele Unite și Uniunea Europeană au refuzat să recunoască victoria lui Lukașenko și au impus sancțiuni oficialilor din Belarus.

XS
SM
MD
LG