Linkuri accesibilitate

Opoziția unită învinge partidul lui Viktor Orban la Budapesta și în marile orașe


Este prima înfrângere a formațiunii conduse de Viktor Orban, FIDESZ, după zece ani în care a dominat scena politică din Ungaria cu o majoritate absolută

Partidul național-conservator al premierului Viktor Orban a fost învins duminică la alegerile locale din Budapesta de către opoziția unită în jurul unui candidat de centru-stânga, potrivit rezultatelor parțiale, după numărarea a 75% din voturi. Este prima înfrângere a lui Orban în zece ani, timp în care a dominat scena politică a Ungariei.

Gergely Karacsony, candidatul partidelor de opoziție, a obținut 50,1% din voturi, în timp ce actualul primar Istvan Tarlos, susținut de Fidesz, a obținut 44, 8%.

Tarlos a recunoscut înfrângerea și l-a sunat deja pe adversarul său să îl felicite, a spus pentru AFP un purtător de cuvânt al lui Karacsony.

Viktor Orban i-a mulțumit „Ungariei rurale” pentru votul acordat formațiunii sale, FIDESZ, după ce estimările rezultatelor parțiale indică o victorie a opoziției și în alte orașe mari ale țării.

Pentru acest scrutin local, cucerirea capitalei a fost obiectivul cel mai ambitios al adversarilor lui Viktor Orban, liderul al cărui partid Fidesz a dominat scena politică a Ungariei timp de 10 ani.

Au vrut să arate că premierul, la putere din 2010 și reales pentru a treia oară consecutiv în primăvara lui 2018, nu este imbatabil. Victoria lui Gergely Karacsony reprezintă primul succes semnificativ al opoziției ungare din ultimii ani.

De la venirea la putere a lui Orban, în 2010, acesta a schimbat legislația electorală pentru a face cât mai dificilă misiunea opoziției de a învinge Fidesz, notează AFP.

Karacsony a comparat bătălia pentru Budapesta cu alegerile locale din Istanbul, din martie, acolo unde candidatul opoziției a reușit o victorie simbolică împotriva partidului lui Recep Tayyip Erdogan, chiar și după reluarea scrutinului. „Istanbul a votat împotriva unei puteri iliberale și agresive, care este, în multe privințe, asemnătoare cu cea a lui Orban”, a declarat Karacsony pentru AFP.

Circa opt milioane de cetăţeni ungari cu drept de vot erau așteptați să voteze duminică pentru următorii cinci ani primarii şi consilierii locali în peste 3.000 de localităţi şi districte din cele 19 provincii ale ţării.În Budapeste trăiește o cincime din populația de aproximativ 10 milioane de locuitori a Ungariei.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG