Linkuri accesibilitate

Covid-19 | Opt din zece infecții noi dintr-o săptămână au fost la persoane nevaccinate


Cele mai multe persoane infectate cu Covid-19 sunt nevaccinate.
Cele mai multe persoane infectate cu Covid-19 sunt nevaccinate.

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) arată într-o centralizare efectuată pentru perioada 26 iulie – 1 august că 81,5% din cazurile noi de Covid-19 din acest interval au fost persoane nevaccinate. 85,7% din decese au fost, de asemenea, ale unor persoane care nu au primit vaccinul.

În cazul deceselor, aproape toate persoanele care nu au mai putut fi salvate de medici aveau cel puțin o comorbiditate, mai arată sursa citată. 86% din decese au fost înregistrate în cazul unor persoane de peste 60 de ani.

Principalele constatări ale analizei efectuate de INSP:

• În săptămâna 26 iulie – 1 august 2021, 50.3% din totalul cazurilor
s-au înregistrat in București, Constanta, Cluj, Ilfov si Timiș.

• 81.5% din cazurile confirmate au fost înregistrate la persoane
nevaccinate

• 71.4% din totalul deceselor au fost înregistrate in Neamț,
Bacău, Călărași, Satu Mare si Botoșani. • 85.7% din decesele înregistrate au fost la persoane nevaccinate, iar 14,3% la persoane vaccinate cu schema incompletă.

Alte 244 de noi cazuri de COVID-19 au fost raportate în ultimele 24 de ore, în scădere față de ziua anterioară, când au fost 271 de îmbolnăviri. Au fost făcute a 28.329 de teste, din care 12.678 de teste RT-PCR (5.568 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 7.110 la cerere) și 15.651 de teste rapide antigenice.

La ATI sunt internați 72 de pacienți cu 5 mai mulți față de ziua precedentă. Au fost înregistrate două decese în ultimele 24 de ore.


Numărul cazurilor de Covid-19 se află într-o continuă creștere în ultima perioadă, majoritatea infecțiilor noi fiind provocate de varianta Delta a Sars-Cov-2.

Româna este vulnerabilă la un eventual val patru al pandemiei – despre care epidemiologii spun că este iminent – din cauza ratei mici de vaccinare. Sub o treime din populație a primit ambele doze de vaccin, cee ce face ca țara noastră să se situeze pe penultimul loc în Uniunea Europeană.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG