Linkuri accesibilitate

Orașele din nord-est și sud, codașe la vaccinare. Un nou concept: Orașul vaccinează satul


Premierul Florin Cîțu propune un nou concept pentru creșterea ratei vaccinării și a decalajelor între zone
Premierul Florin Cîțu propune un nou concept pentru creșterea ratei vaccinării și a decalajelor între zone

Premierul Florin Cîțu reclamă diferențe prea mari între județe la rata de vaccinare și propune un nou concept de natură să dea un imbold campaniei de vaccinare anti-Covid: „Orașul vaccinează satul”.

„Am cerut prefecților să facem un efort suplimentar pentru a accelera campania de vaccinare. Vreau să ne asigurăm că românii sunt vaccinați în număr cât mai mare. Este important să continuăm ceea ce a mers bine, respectiv organizarea de maratoane de vaccinare în orașe și municipii. De asemenea, trebuie să aducem vaccinul mai aproape de oameni, mai ales în zonele rurale”, a scris Florin Cîțu pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, el a ținut să precizeze, că „în România vaccinul este și va rămâne gratuit și disponibil tuturor oamenilor”.

„Nu există nicio discuție în Guvernul României pentru a schimba lucrurile. Din contră, deja am făcut comenzi de vaccinuri pentru a continua campania de imunizare în toamnă și anul viitor, având în vedere că nu știm exact cum va evolua pandemia.”

În același timp, Cîțu a atras atenția asupra diferențelor prea mari între județe la rata de vaccinare.

„Județele din sudul României și cele din nord-est trebuie să facă mai mult. Am insistat să deschidem cât mai multe centre de vaccinare în aeroporturi și în punctele de frontieră, mai ales centre cu vaccin Johnson&Johnson, pentru românii care intră sau pleacă din țară și optează să se vaccineze cu o doză. Venim cu mai multe soluții, mai ales pentru mediul rural.”

El spune că Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a propus mai multe variante: maratoane ale vaccinării în mediul rural și unirea mai multor comune pentru folosirea unui centru de vaccinare comun, în cadrul unui maraton de vaccinare.

De asemenea, el a propus un nou concept, în care echipe mobile de la oraș să meargă în mediul rural pentru a vaccina.

„Venim cu un nou concept: 'Orașul vaccinează satul'. Concret, echipe mobile de la oraș care vor merge în mediul rural pentru a vaccina, dar este nevoie de sprijinul liderilor locali aici. La fel, trebuie o implicare mai mare a medicilor de familie. Sunt județe în care nu este suficient personal pentru a vaccina. Pentru comunitățile mici, persoanele care au credibilitate în comunitatea locală trebuie să susțină cât mai mult campania de vaccinare, pentru a convinge cetățenii să se vaccineze. Este nevoie de implicarea tuturor pentru a învinge pandemia!”, a mai spus premierul Forin Cîțu.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG