Linkuri accesibilitate

Orbán ar putea grăbi Brexitul. Revista presei maghiare


SCRUTIN // Duminică au loc în Ungaria alegerile pentru desemnarea noilor reprezentanți locali: primari și membri ai consiliilor. Marea bătălie se dă la Budapesta, metropolă care strânge peste 20% din populația țării, unde o eventuală victorie a Opoziției, cu candidat unic, ar mai da o bulă de oxigen anemicilor adversari ai FIDESZ. Mai multe despre scrutinul din 13 octombrie, în TheMayor.

PUTIN, BORIS ȘI PECHINEZUL // „Unul dintre obiectivele importante ale lui Putin este să destabilizeze Europa, să ațâțe popoarele ei unul împotriva celuilalt. De asta a sprijinit campania Brexit, și de asta finanțează bufonii extremei drepte. Acum, însă, are mare nevoie de un pechinez care să îl ajute la ieșirea englezilor din UE. Mai exact, Parlamentul de la Londra l-a obligat pe Boris Johnson, în cazul în care nu reușește să ajungă la o înțelegere cu Bruxelles-ul, să ceară o amânare a datei de ieșire a britanicilor din Uniune. Pentru asta, însă, mai trebuie și acordul UE, fiind nevoie de votul unanim al șefilor de stat și de guverne.

Dacă Putin găsește un pechinez șantajabil printre liderii europeni, dreptul de veto al acestuia ar fi de ajuns pentru ca dictatorul rus și bufonul englez să își atingă scopul: ieșirea Angliei din UE și crearea unui haos economic cât mai mare. Putin are un astfel de pechinez. Rămâne de văzut dacă acesta va avea sau nu curajul să își asume deschis spargerea UE. Probabil că da, dacă Moscova i-o va cere”, scrie, într-o postare de pe pagina sa de Facebook, Ákos Hadházy, parlamentar al Opoziției ungare, pe marginea unui articol publicat de 444HU, despre discuțiile secrete purtate de Boris Johnson cu Viktor Orbán în privința Brexit, un subiect despre care puteți citi și în The Telegraph ori Express.

EUROPALIBERĂ.HU // Lamie Fly, președintele Radio Europa Liberă (REL), a fost la Budapesta și s-a întâlnit cu membri ai guvernului, printre ei și Zoltán Kovács, secretar de stat și responsabil cu comunicarea internațională în executivul ungar. REL vrea să aducă știri în locurile în care presa nu e (pe de-a-ntregul) liberă, scrie săptămânalul HVG. Europa Liberă ar putea emite în Ungaria începând de anul viitor, se așteaptă doar decizia Congresului american. Kovács consideră inițiativa salutară.

SERBIA // Elvira Kovács, vicepreşedintele Uniunii Maghiare din Voivodina, a fost aleasă de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, raportor pentru conservarea diversităţii lingvistice, etnice, culturale şi naţionale a Europei, anunță VajdasagMa, portal de știri din Voivodina.

SPIONII NIMĂNUI // Maghiarii care au spionat pentru NATO înainte de 1989 nu pot revendica daune sau reabilitarea lor, scrie în răspunsul oficial dat de dr. Pál Völner, secretar de stat în Ministerul Justiției, la o cerere adresată în acest sens de un parlamentar Jobbik. Spionajul este un delict anti-statal, chiar dacă a fost comis în comunism. De aceea, scrie în documentul guvernului, el nu poate fi considerat nul, chiar dacă persoanele în cauză au făcut închisoare din acest motiv (ceea ce s-a și întâmplat, după cum arată un documentar DunaTv).

AUR CU LUCIU VARIABIL // MaSzol publică un interviu în exclusivitate cu multipla campioană olimpică Kati Szabó, plecată de 27 de ani în Franța. Gimnasta vorbește despre vizitele ei anuale la Zagon, satul ei natal din Covasna, dar și despre faptul că presa din România ignoră perioada în care ea a dominat gimnastica mondială, ceea ce nu face în cazul Nadiei Comăneci sau a Danielei Silivaș.

FFW // Un Proust al deziluziei este titlul unui articol amplu din Tablet, dedicat fostului disident și scriitor György Konrád, decedat luna trecută, la 86 de ani. // În cadrul Zilelor Filmului Maghiar de la Cluj, duminică a avut loc premiera mondială a unui documentar despre Seif-Eddine Shawkat, pionier al producției cinematografice egiptene, născut în oraşul de pe Someş, anunță MTI. // Index are un reportaj despre noul sediu al Universității Central-Europene (CEU), după ce instituția finanțată de magnatul György Soros a fost forțată să se mute de la Budapesta la Viena.

PĂLINCĂ FĂRĂ TAXE // Guvernul Ungariei va continua să ia atitudine în toate forurile Uniunii Europene pentru ca producţia de pălincă să fie din nou scutită de impozit, spune András Tállai, secretar de stat în Ministerul Finanțelor din Ungaria, într-un interviu acordat cotidianului Magyar Nemzet, citat de MTI. Ideea surâde țărilor central-europene ale Uniunii, nu și celor din vest sau nordicilor, consideră Tállai, pentru că pălinca face parte din tradiția și cultura locală a regiunii. De asta, mai spune secretarul de stat de la Budapesta, propunerea a fost primită cu mai multă deschidere cât timp președinția Consiliului Europei a aparținut României decât acum, când aparține Finlandei.

Guvernul Ungariei a sugerat la începutul acestui an, când Slovenia a repus în discuție subiectul, ca orice persoană care produce până la 100 de litri de pălincă pe an, indiferent dacă o produce acasă sau într-o distilerie, să fie scutită de plata vreunei taxe. Producţia popularei licori a crescut în ultimii ani în Ungaria: în prima jumătate a acestui an, s-au produs 1,47 de milioane de litri de pălincă de 50 de grade, în timp ce în aceeaşi perioadă a anului trecut, s-au produs 1,38 de milioane, iar acum doi ani,1,22 de milioane, informează Magyar Nemzet.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG