Linkuri accesibilitate

Orbán snobează UE, cum a ajuns o italiancă răpită să se convertească la islam și ce mănâncă francezul în carantină. Revista presei europene


Le Monde trage un semnal de alarmă: în țările occidentale cele mai afectate de epidemie sărăcia a sporit vertiginos în ultimele luni.

Cererile de ajutoare alimentare au crescut în țările occidentale cu 25% - 30%, constată Le Monde. Pentru prima oară de la crearea organizației în 1971, o echipă a Médecins sans frontières (MSF) a intervenit în Marea Britanie, iar o alta în Germania.

Odată cu închiderea barurilor și restaurantelor, o masa de oameni care trăiau (deja precar) din munci sezoniere, mulți dintre ei fără contract, s-au regăsit fără venituri, mulți fiind pe deasupra nevoiți să trăiască în condiții de promiscuitate, ceea ce sporește riscul contaminării. Acești oameni nu pleacă niciodată în vacanță.

Recomandări pentru turism, dar UE evită să se pronunțe în legătură cu scaunele goale din avioane

La Londra, The Guardian prezintă recomandările făcute ieri de către Comisia Europeană, la Bruxelles, pentru a ieși treptat din carantină la scara întregii UE și a mai recupera ceva din turismul verii. Pentru transport, în special cel estival, UE recomandă plățile exclusiv electronice și check-in electronic la aeroport, ca să se evite cozile și formarea de grupuri. E recomandat insistent și portul măștilor pe aeroport și în avioane, însă rămâne neclar cine va plăti pentru măști și echipamentele de protecție.

Comisia a mai făcut și recomandări în legătură cu aplicațiile pentru telefon care ar permite o trasabilitate a bolnavilor. La München, Süddeutsche Zeitung are un articol despre prima asemenea aplicație, primul soft pur german de trasare a utilizatorilor prin telefon, care ar trebui să fie gata la jumătatea lunii iunie, peste o lună.

În schimb, Comisia a evitat cu grijă să se pronunțe în legătură cu dificultatea de a aplica regulile de distanțare socială (social distancing) în avioane. Aplicarea regulii actuale de păstrare a unei distanțe de 1,5 m între persoane ar însemna ca pe orice zbor scaunele din mijloc de pe rândurile cu trei locuri să rămână obligatoriu goale.

Michael O’Leary, patronul firmei de lowcost Ryanair, avertizase deja că în nici un caz el nu va accepta măsura de social distancing care se prevede și anume ca în avion scaunele din mijloc, acolo unde sunt câte trei, să rămână goale, pentru a avea un spațiu de un metru și jumătate între pasageri.

El a spus că a avertizat guvernul Irlandei că: “fie plătește pentru scaunele din mijloc, fie noi nu vom zbura deloc”.

Michael O’Leary, considerat de toate sindicatele din aviație un profitor inuman și un exploatator nerușinat, este cunoscut pentru declarațiile sale provocatoare, menite de multe ori doar a testa răbdarea sau a atrage atenția, precum atunci când a spus (și a repetat-o săptămâna aceasta) că pe zborurile Ryanair toaletele vor fi cu plată, ori că pasagerii grași vor plăti dublu sau în funcție de greutate.

Covida es sueño

În Spania, El Pais anunță că, potrivit unui studiu ale cărui concluzii sunt accepatte oficial, 5% din spanioli au căpătat deja virusul.

În Italia, dincolo de pandemie și privarea de fotbal, un subiect de societate captivează întreaga peninsulă : povestea lucrătoarei umanitare Silvia Romano (24 de ani), care a fost ținută ostatică un an și jumătate în Somalia, după ce fusese răpită în noiembrie 2018 în Kenya vecină, de unde ea s-a întors învelită în burka, pe care o poartă acum în permanență, după ce s-a convertit la islam în captivitate (din convingere, insistă ea) și își spune acum Aisha.

Felul nonșalant în care ea își revendică trecerea la islam pe când era răpită, precum și faptul că se răspândește convingerea că guvernul ar fi plătit între un milion și patru milioane de euro pentru eliberarea ei, au stârnit un val de furie și sarcasm pe rețelele sociale, mergând până la amenințări.

Un deputat din Lega, formațiunea dreptei naționaliste, Alessandro Pagano, a numit-o «neo terrorista».

La Milano, unde ea locuiește în casa familială, păzită de poliție, cotidianul local Corriere della Serascrie că o sticlă a fost deja aruncată în fațada casei. Preotul local care a tras clopotele de bucurie când ea sa fost adusă înapoi acasă învelită în voaluri verzi a fost acuzat de localnici că transformă clopotnița în minaret.

La Roma, La Repubblica rezumă înfruntarea, pur verbală dar violentă, pe rețelele sociale, între feministele italiene, dintre care unele consideră că este dreptul ei de a-și arăta așa diferența, purtând văluri și voaluri, pe când tabăra cealaltă numește respectiva burka un sac de gunoi (sacco della spazzatura) și strigă că nu așa se apără dreptul femeii asupra propriului ei corp.

Tratând despre aceeași dispută, La Stampa, în Torino, pune întrebarea dacă nu cumva unele feministe o apără pe Silvia Aisha Romano doar din teama de a nu părea islamofobe.

Vânătoare de opozanți în Ungaria

În Ungaria, Viktor Orbán și Fidesz au început să aplice puterile depline pe care parlamentul le-a acordat autoritarului premier, conform unei legi care pedepsește difuzarea de ceea ce e numit vag fake news. Potrivit legii, persoanele care publică ceea ce e considerat fals pot fi pedepsite cu închisoarea. Astfel, János Csóka-Szűcs, un membru al partidului de opoziție Momentum, a fost luat ieri de acasă de poliție pentru o postare de pe Facebook în legătură cu paturile din spitale rechiziționate din ordinul guvernului.

János Csóka-Szűcs a spus, vorbind cu site-ul 444.hu, că ultima oară când a fost luat așa de poliție a fost în 1987, când participase la o manifestație de protest neautorizată de regimul comunist.

Statul de drept în Ungaria este discutat astăzi în Parlamentul European, în absența lui Victor Orbán, care a refuzat invitația eurodeputaților de a veni să se explice în fața legislativului european, din care a făcut și el odinioară parte. Cotidianul Magyar Nemzet, apropiat puterii, scrie că Orbán a trimis o scrisoare în care explică cum el e prea ocupat de lupta împotriva epidemiei, care îi “consumă energia și forțele” (sic, textual!).

Parlamentul ucrainean adoptă o lege împotriva fostului patron al lui Zelenski

Miercuri 13 mai, parlamentul ucrainean a adoptat o lege care împiedică returnarea băncilor naționalizate către fostul lor proprietar. Adoptarea acestei legi era esențială pentru ca Ucraina să continue să beneficieze de sprijinul Fondului Monetar Internațional (FMI).

Este vorba de așa numita lege “anti-Kolomoiski”, de la numele lui Igor Kolomoiski, miliardarul la a cărui televiziune și-a făcut cariera ca actor actualul președinte Volodimir Zelenski. Fosta lui bancă, Privatbank, cea mai mare din Ucraina, a fost naționalizată la ordinul fostului președinte Petro Poroșenko, după ce din ea dispăruseră 5,5 miliarde de euro.

La Moscova, Kommersant subliniază că nici măcar venirea la putere a lui Zelenski nu i-a fost de ajutor lui Kolomoiski.

Canard confit cu sos de pangolin

La Paris, săptămânalul politico-satiric Le Canard enchaîné se ocupă (doar în ediția pe hârtie) de felul în care în această lungă izolare generală francezii s-au îngrășat în medie cu 2,5 kg.

Sigur, există și o parte bună, și anume că o majoritate a populației s-a bucurat că are acum ocazia să mănânce zilnic „fait maison”, așa că vânzările de caserole, mixere și roboți de bucătărie au crescut deodată cu 50%.

Hélas, în loc să mănânce sănătoasele și elegantele feluri naționale, precum cassoulet, andouillette, tripes à la mode de Caen sau boeuf bourguignon, francezii s-au dedat nesănătoasei porniri de a înfuleca malbouffe, mâncăruri industriale de import, junk food, hamburgheri și pizze congelate, kebaburi și shaorme.

Consumul de Nutella a crescut, quelle horreur! cu 40%, și Drive McDo a făcut plinul peste tot, așa că: două chile jumate în medie (en moyenne!).

Partea bună este că acum, făcând burtică, francezii n-au să mai manifesteze, pentru că nu le mai vin vestele galbene, gilets jaunes, așa că au să stea liniștiți o vreme.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG