Linkuri accesibilitate

Orban anunță posibilitatea unui triaj la locul de muncă sau la școală


Ludovic Orban

Parcurile ar putea fi redeschise primele, hotelurile ar putea caza în regim de single room, testarea temperaturii ar putea fi obligatorie la școli și companii - a arătat premierul Orban la finalul şedinţei Grupului de Suport Tehnico-Ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt-contagioase pe teritoriul României, ședință în care s-a discutat, în principal, despre măsurile de relaxare viitoare.

A fost o discuție dedicată în principal unei analize a măsurilor de relaxare viitoare. Trebuie să facem o analiză a tuturor măsurilor restrictive și să stabilim niște criterii cât se poate de obiective privitoare la măsura cadențelor de relaxare – realizarea unei analize din punct de vedere al riscului epidemiologic aferent ridicării oricărei măsuri: libertatea de circulație, redeschiderea școlilor, reluarea transportului public. Pe fiecare măsură de relaxare se va face o analiză foarte serioasă din punctul de vedere al riscului epidemiologic și un set de măsuri aferente care trebuie impuse în mod obligatoriu”, a precizat premierul.

Totul despre evoluția coronavirusului, în România și în lume, citiți pe liveblogul Europa Liberă.

Ludovic Orban a introdus posibilitatea efectuării unui triaj epidemiologic la locul de muncă sau la școală prin intermediul termometrelor electronice.

Pentru fiecare măsură de relaxare va exista o analiză serioasă și care va cuprinde un set de măsuri care trebuie impuse în mod obligatoriu. Au existat foarte multe idei, de exemplu posibilitatea realizării unui triaj la locul de muncă sau la școală prin intermediul termometrelor electronice. E nevoie de o dotare a instituțiilor. Dacă persoana are temparatua de peste 37 de grade, să nu rămână la locul de muncă și să fie suspusă unei testări medicale, inclusiv pentru COVID-19. Aplicarea acestei măsuri presupune o pregătire. Trebuie să facem o evaluare a capacității de producție”, a declarat premierul.

Orban a precizat că și elevii vor fi obligați să poarte măști la școală.

Președintele a anunțat că obligativitatea de purtare a măștii este pentru spații închise. Dacp se vor deschide școlile, copiii vor fi obligați să poarte și ei”, a mai spus șeful Guvernului.

Parcurile ar putea fi primele spații publice care se vor deschide, în timp ce restaurantele vor mai avea de așteptat.

Parcurile fac parte din locurile publice care dacă se respectă anumite lucruri pot fi deschise mai repede. (…) Nu va exista o restricție pentru hoteluri, vor fi niște măsuri: să se cazeze o persoană chiar și în camere cu două paturi, mai multe persoane în aceeași cameră doar dacă sunt membri ai aceleiași familii, cu măsuri de dezinfecție. În privința restaurantelor și a cafenelelor, opiniile încă sunt rezervate, pentru că riscul epidemiologic este mai mare pentru că nu poți să porți mască”, a mai declarat premierul.

Premierul a mai declarat că s-a discutat și despre posibilitatea de a schimba intervalul în care pot ieși din casă persoanele de peste 65 ani chiar înainte de 15 mai.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG