Linkuri accesibilitate

Orban: Ciolacu și demisionarii PSD din parlament vor beneficia de pensie specială


Ludovic Orban - premier și președinte PNL (stânga) și Marcel Ciolacu - președinte PSD (dreapta)

Premierul Ludovic Orban a demontat luni seară declarația lui Marcel Ciolacu, președinte al PSD și al Camerei Deputaților care a susținut că își dă demisia din parlament, în ultima zi a sesiunii parlamentare, urmând exemplul parlamentarilor USR, pentru a renunța la pensia specială.

„O minciună mai gogonată, rar mi-a fost dat să aud. Sunt obișnuit cu PSD că minte și când respiră, dar nu aș fi crezut că sunt capabili de o asemenea demagogie mincinoasă. În primul rând, domnul Ciolacu și cu ceilalți PSD-iști, pe care i-a anunțat domnul Ciolacu că își dau demisia, ca să nu beneficieze de pensia specială, cei mai mulți au mai multe mandate. Deci, ei deja beneficiază de pensie specială. În cazul domnului Ciolacu, are un mandat întreg 2012-2016, deci este la al doilea mandat. În al doilea rând, să minți cu atâta nerușinare românii, spunând că dacă îți dai demisia înainte de finalizarea mandatului tu nu mai beneficiezi de pensia specială, este de neacceptat, pentru că nu este adevărat că cine își dă demisia nu beneficiază de pensia specială. I se calculează pensia specială proporțional cu perioada din mandat pe care și-a petrecut-o”, a explicat Ludovic Orban.

El a amintit că „PSD a inventat pensiile speciale”, că Legea privind statutul deputaților și senatorilor a fost modificată și s-au introdus pensiile speciale pentru parlamentari în mandatul trecut, în legislatura trecută și că singurul partid care a votat împotriva legii, a fost Partidul Național Liberal. „Soluția nu este aceasta, să își dea cineva demisia înainte de încheierea mandatului”, spune Orban.

Orban i-a propus lui Ciolacu să convoace Birourile Permanente Reunite și „ împreună să adoptăm unul dintre proiectele de lege, prin care să propunem modificarea legii privind statutul deputaților și senatorilor, în sensul abrogării articolului 49, astfel încât să nu mai beneficieze niciun parlamentar sau niciun fost parlamentar de pensie specială.”

„Sunt șocat, literalmente, de lipsa totală de respect a PSD față de români, față de oameni, pentru că doar un om care nu îi respectă pe români poate să își imagineze că poate să îi păcălească într-un asemenea mod, mimând faptul că nu vor să beneficieze de pensie specială, în condițiile în care ei sunt cei care au introdus pensia specială pentru parlamentari”, mai spus Ludovic Orban.

„Ca atare, pentru pensiile speciale ale parlamentarilor, lucrurile sunt foarte simple, se modifică legea privind statutul deputaților și senatorilor, în sensul abrogării articolului 49, care instituie acest drept, pentru că altfel, singura modalitate de a renunța la acest drept a unui cetățean român care a fost parlamentar, este aceea ca atunci când îndeplinește vârsta de pensionare să facă o cerere de renunțare la această indemnizație. Aceasta este singura cale, prin care un parlamentar, în condițiile legislației actuale, poate să renunțe la pensia specială”, a explicat Ludovic Orban.

Pensiile speciale au mai fost desființate printr-un proiect de lege inițiat de PNL, care a trecut de Parlament, dar care a fost declarat neconstituțional de CCR.

Toți parlamentarii USR își vor înainta marți demisiile din legislativ, pentru ultima zi a sesiunii parlamentare, pentru a nu beneficia de pensii speciale. Pe urmele lor merge și președintele PSD și președinte al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu. Surprinsă de decizia liderului de partid, Gabriela Firea, aflată în studioul Antenei 3, a spus că așteaptă să vadă dacă și Ludovic Orban va urma exemplul lui Marcel Ciolacu pentru a nu beneficia nici el de pensie specială. Firea nu și-a retras provocarea nici după ce i s-a atras atenția că Ludovic Orban nu este parlamentar.

Decizia USR a fost luată după ce proiectul pe care l-au inițiat, de eliminare a pensiilor speciale, nu a trecut de parlament.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, președinte al Camerei Deputaților, și-a anunțat și el demisia din parlament în ultima zi a sesiunii parlamentare.

„Cât contribui, atât primești – este singurul principiu corect care trebuie să stea la baza pensiei. Voi demisiona din Parlament în ultima zi de mandat pentru a nu beneficia de pensie specială! La fel am făcut și acum patru ani, la fel voi face și acum”, a scris Ciolacu pe pagina sa de Facebook.

El spune că în mandatul său la șefia Camerei PSD și-a asumat o direcție clară în ceea ce privește această „nedreptate crasă la adresa milioanelor de pensionari care au pensii pe baza contributivității (...). Am inițiat și am votat legea prin care toate pensiile speciale care depășesc 7 mii de lei sunt impozitate cu 85%. Nu este suficient, dar este singura varianta constituțională în acest moment”, dar omite să spună că tot în mandatul PSD a fost adoptată legea prin care s-au acordat pensii speciale.

Mai mult, el dă vina pe guvernul Orban despre care spune că nu a inițiat ordonanța de urgență prin care să elimine pensiile speciale.

„Îmi doresc să reușim ca împreună să îi dăm jos pe toți cei care s-au cocoțat pe Everestul financiar al pensiilor speciale. O bună ocazie a fost ratată din nou de Guvernul Orban în acest an, când a refuzat să dea o ordonanță de urgență pentru a elimina pensiile speciale, act normativ care s-ar fi aplicat imediat.

Legea spune că pensiile speciale se acordă doar pentru cei care au cel puțin un mandat întreg de parlamentar.

CCR a admis pe 6 mai, cu unanimitate de voturi, obiecțiile de neconstituționalitate ale Curții Supreme și Avocatului Poporului şi a constatat că legea de abrogare a pensiilor speciale este neconstituţională, în ansamblul său, încălcând inclusiv decizii adoptate anterior de CCR.

Magistrații au deja de partea lor o decizie a CCR din 2010, pe care o invocă de fiecare dată când este pusă în discuție eliminarea pensiilor speciale.

Abrogarea pensiei de serviciu a magistraților a fost declarată neconstituțională prin decizia Curții Constituționale nr. 873 din 25 iunie 2010.

La anunțul deciziei, CCR a imputat inclusiv faptul că, în procedura de adoptare, s-a încălcat inclusiv ordinea de sesizare a Camerelor Parlamentului.

Camera Deputaţilor a adoptat pe 28 ianuarie, cu 247 de voturi „pentru” și 21 de abțineri, în sesiune extraordinară, proiectul de lege prin care se elimină pensiile de serviciu pentru mai multe categorii, printre care: deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitare al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, funcţionari publici cu statul special, funcţionari publici parlamentari, membrilor corpului diplomatic şi consular al României, membri ai Curţii Constituţionale şi ai personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România. Indemnizațiile speciale nu au fost eliminate în cazul militarilor și polițiștilor.

Numărul de beneficiari de pensii de serviciu era, la finalul anului 2019, de 9.359 persoane, în creştere cu 1,9% (plus 175 de persoane) faţă de perioada similară din 2018, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP). Pentru procurori și judecători erau în plată 3.878 de pensii de serviciu. Pensia medie pentru această categorie este de 18.716 lei. De asemenea, pentru personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor erau în plată 1.800 de pensii. Pensia medie pentru această categorie este de 4.439 lei.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG