Linkuri accesibilitate

Orban și Cîțu, separați de ziua PNL | Premierul nu a venit la aniversarea de la Florica. Orban: „M-a sunat Klaus Iohannis”


Premierul Florin Cîțu și președintele PNL, Ludovic Orban, nu sărbătoresc împreună aniversarea PNL.
Premierul Florin Cîțu și președintele PNL, Ludovic Orban, nu sărbătoresc împreună aniversarea PNL.

Petrecerea PNL pentru aniversarea a 146 de ani de la înființarea partidului s-a desfășurat pe domeniul Brătienilor de la Florica, dar în absența lui Florin Cîțu. De la eveniment nu a lipsit Ludovic Orban, care a precizat că premierul a fost invitat, iar Klaus Iohannis a transmis un mesaj pentru PNL.

Ludovic Orban s-a aflat în centrul petrecerii PNL de la Florica, în județul Argeș, alături de miniștrii Agriculturii și Culturii. De la momentul festiv a lipsit premierul Florin Cîțu, deși în agenda de pe site-ul Guvernului nu apărea în dimineața zilei de luni vreun eveniment. Ulterior, a fost anunțată o videoconferință cu prefecții de la ora 16:00, pe tema vaccinării. Rareș Bogdan sau Raluca Turcan au lipsit și ei de la reuniunea prilejuită de ziua PNL, partid înființat pe 24 mai 1875.

Premierul Cîțu și președintele PNL, Ludovic Orban, se află într-o competiție internă neoficială pentru șefia partidului. Până în acest moment doar Ludovic Orban și-a anunțat oficial candidatura pentru funcția de președinte PNL și a primit și susținerea din partea a 36 de organizații. Florin Cîțu negociază cu organizațiile din Ardeal din jurul lui Emil Boc și Ilie Bolojan crearea unei platforme care să i se opună lui Ludovic Orban.

Evident că a fost invitat domnul prim-ministru”, a răspuns liderul PNL când a fost întrebat despre absența lui Florin Cîțu de la petrecerea din județul Argeș.

Surse din PNL au declarat pentru Europa Liberă că strategia lui Ludovic Orban este de a nu intra într-un conflict cu premierul până acesta nu face anunțul oficial legat de candidatura sa la Congres.

Eu mi-am anunțat candidatura în mod transparent, obiectivul meu e ca PNL să servească în continuare interesele României”, a spus Orban, care a adăugat că varianta candidaturii lui Florin Cîțu pentru funcția de președinte PNL este „deocamdată o presupunere”.

Ludovic Orban a încercat să justifice decizia premierului prin faptul că se află „pe ultima sută de metri cu pregătirea PNRR”. „Nu pot să spun că e absent, cred că e alături de noi, apreciază această aniversare”, a precizat președintele PNL.

Într-o discuție informală de la începutul anului, Ludovic Orban l-a avertizat pe Florin Cîțu că, dacă va pierde la Congres funcția de președinte, s-ar putea să o piardă și pe cea de premier.

Florin Cîțu s-a rezumat să posteze de ziua PNL un mesaj pe contul de Facebook.

„Când am decis să intru în politică, am știut că singura variantă este să fiu liberal... Acum, guvernul pe care îl conduc își asumă cele mai curajoase reforme liberale...Pentru România urmează o etapă importantă, de creștere economică. Nu există altă soluție, doar liberalismul”, este mesajul postat pe contul premierului.

Telefonul de la Klaus Iohannis

În discursul de la vila Florica, Ludovic Orban le-a transmis colegilor de partid că a primit un telefon de la președintele Klaus Iohannis.

M-a sunat domnul președinte Klaus Iohannis, care m-a rugat să vă transmit la mulți ani, succes în activitate, chiar dacă nu este prezent, este alături de noi. Este președintele României, dar a fost înainte președintele PNL”, a fost mesajul lui Orban, care a vorbit despre relația foarte bună pe care o are cu președintele.

Florin Cîțu și Ludovic Orban încearcă să acrediteze ideea printre șefii de organizații că se bucură de sprijinul lui Klaus Iohannis pentru șefia PNL. Un mesaj concret din partea președintelui ar influența radical Congresul partidului.

La ultima ședință a Biroului Executiv al PNL s-a lansat varianta ca data Congresului să fie între 15 și 30 septembrie. Până atunci trebuie organizate alegeri în toate filialele PNL, ceea ce ar invalida susținerile actuale pentru Ludovic Orban în cazul în care apar modificări la nivelul conducerii organizațiilor.

Strategia lui Florin Cîțu vizează ca anunțul oficial privind candidatura pentru o funcție de conducere să fie făcut după ce se stabilește data Congresului.

Până atunci încurajează speculațiile pe această temă, nu neagă și negociază susținerea mergând în organizații”, au declarat surse din apropierea lui Florin Cîțu.

Nucleul dur din jurul premierul este constituit din organizațiile din Ardeal. Ilie Bolojan, Emil Boc, Robert Sighiartău și Rareș Bogdan se numără printre contestatarii lui Ludovic Orban. Aceștia încearcă să genereze o masă critică în partid împotriva actualului lider.

Dacă își anunță Cîțu candidatura pentru șefia PNL, rezoluțiile votate pentru Orban nu mai au valoare. Dar trebuie formată o echipă competitivă pentru alegerile din 2024”, a declarat pentru Europa Liberă un lider de organizație care se opune lui Ludovic Orban.

Rareș Bogdan a avut o postare în care le cere colegilor de partid „să se trezească" și „să se implice".

Astăzi, cei care se simt liberali să se lase cuprinși de dorința și voința de a se implica în consolidarea acestui mare partid și de a influența în bine cursul evenimentelor, modul de a face administrație și să cooperăm pentru a lăsa celor care ne vor urma exemple, făcând tot posibilul să câștigăm 'prin noi înșine' această șansă dată de istorie și de încrederea românilor, de a fi protagoniști responsabili ai prezentului”, a transmis europarlamentarul.

Domeniul lui Brătianu de la Florica. Istorie

Conacul de la Florica este situat în Ștefănești, județul Argeș și avea în jur via și gara. În ferma Brătienilor se producea vin, dar și țuică. Pia Brătianu se ocupa și cu producerea untului și smântânii, untul fiind admirat chiar de regele Carol I.

Domeniul de la Florica a început să fie amenajat începând cu 1858, iar într-o scrisoare din 1867, Ion Brătianu își cerea iertare de la soție că nu a putut asista la nașterea fiului lor, Vintilă.

Reședința familiei Brătianu de la Florica, Ștefănești, județul Argeș, a fost renovată.
Reședința familiei Brătianu de la Florica, Ștefănești, județul Argeș, a fost renovată.

Într-o altă epistolă, viitorul premier îi scria soției că nu reușește să găsească vesela potrivită pentru musafiri: „Ce fac eu?! Dau din colţ în colţ, trimit la Goleşti după multe, iar pentru farfurii şi sticlărie, pun să se scoboare lăzile din pod”.

Profesorul Alin Ciupală descrie relația lui Brătianu cu soția aflată la Florica.

Îi trimite scrisori extrem de îngrijorătoare soțului în care îi spune: ‘cum o să ne descurcăm noi în ceea ce privește finanțele familiei, avem multe greutăți, avem multe probleme’. Via, principalul venit al familiei fusese distrusă de filoxeră, iar Brătianu încearcă să o liniștească, să o încurajeze. Îi va spune că vor face economii, că vor fi mai atenți, că vor munci mai mult. El are veniturile extrem de limitate, chiar dacă era prim-ministru, sunt veniturile familiei, nu s-a îmbogățit. Un ministru în epocă avea salariul egal cu al unui profesor universitar și cu al unui deputat, în jurul sumei de 500 de lei. Era o sumă nu foarte mare, nu era nici mică, leul românesc era egal cu un franc francez”.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG