Linkuri accesibilitate

Orban: Dacă școala se va închide, un părinte va primi 75% din salariu pentru a sta acasă


Ludovic Orban
Ludovic Orban

Prim-ministrul Ludovic Orban a dat asigurări, joi, că în situațiile în care unele școli vor fi închise, în cazul existenței unui număr mare de cazuri de coronavirus în comunitate, familiile vor fi sprijinite cu primirea a 75% din salariu pentru acel părinte care va trebui să rămână acasă.

„În perioada stării de urgență a existat o formă de sprijin pentru familiile cu copil. Pe perioada în care au fost suspendate cursurile școlare, un părinte, la alegere, a avut posibilitatea să stea acasă, într-un fel de concediu, plătindu-i-se 75% din salariul său.

Și pentru începerea școlii vom lua o măsură similară. Însă va fi flexibilă, pentru că situația epidemiologică fiind diferită de la localitate la alta, nu va mai fi o măsură generală. Va fi o măsură locală.

Dacă într-o școală avem cazuri și se închide 14 zile, toți părinții elevilor din școala respectivă vor primi pe perioada suspendării cursurilor, să zicem 14 zile, un părinte, aceeași formă de sprijin de 75%”, a declarat Ludovic Orban.

Președintele Klaus Iohannis a explicat, miercuri, care sunt cele trei scenarii - verde, galben, roșu - în funcție de care se va decide funcționarea școlii, care va începe pe 14 septembrie, și a precizat că decizia va fi descentralizată și se va lua pe plan local în raport de specificul epidemiologic local.

Majoritatea elevilor vor merge fizic la școală, a spus președintele, dar decizia se va lua, la propunerea școlii, a inspectoratului școlar și se va decide în comandamentul județean pentru situații de urgență.

De altfel, întrebat chiar despre acest subiect, al părinților afectați de posibila închiderii a unor școli, șeful statului a arătat că este luată în calcul o formulă de sprijin pentru a putea sta acasă cu părinții.

„Este în discuție un scenariu similar cu cel pe care l-am avut în starea de urgență, când părinții vor primi un ajutor pentru a putea sta împreună cu copiii, acasă. Totuși, nefiind vorba de închiderea totală a școlilor, nu se poate lua o măsură care îi privește pe toți și, într-un grup interministerial, i-am rugat, astăzi, pe mai mulți guvernați să lucreze rapid la un scenariu care poate fi pus în practică pentru a proteja și copiii, dar și pentru a veni în sprijinul părinților și sunt convins că în cel mai scurt timp vom avea o soluție legislativă corectă", a precizat Klaus Iohannis.

XS
SM
MD
LG