Linkuri accesibilitate

Orban: Deschiderea restaurantelor, prematură. Patronii acuză guvernul de subminarea economiei


Premierul Ludovic Orban
Premierul Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban nu este intimidat de amenințarea patronatelor din turism care au anunțat că vor da guvernul în judecată dacă nu vor fi deschise restaurantele pe 15 iunie. Orban spune că deschiderea lor prematură ar fi riscantă și ar duce la creșterea numărului de infectări cu noul coronavirus.

„Ce patronate din turism au dat această declaraţie? Patronatele din turism sunt foarte multe. Există mai multe asociaţii patronale în turism cu care eu am avut un dialog constant. Că se mai naşte câte un năzdrăvan care spune... V-o spun foarte clar, pe evaluarea de risc epidemiologic, restaurantele în spaţii închise prezintă un risc epidemiologic major, din cauza, pe de o parte, a numărului mare de persoane care stau în restaurant, a timpului mare petrecut, că şi acesta este un element după care judeci riscul epidemiologic, a faptului că nu se poate purta mască, pentru că dacă mănânci, dacă serveşti masa, normal, nu poţi să porţi mască şi datorită razei de răspândire a virusului, deci particulele care sunt scoase afară au o rază de răspândire până la şase metri, adică pot să infecteze persoane care se află la masă pe o rază de şase metri. Acesta este adevărul, pe evaluarea de risc epidemiologic: deschiderea restaurantelor în spaţii închise prematură poate să ducă la o creştere a numărului de infecţii", a declarat Orban, citat de Agerpres.

Orban spune că măsura deschiderii teraselor le-a dat posibilitatea și patronilor de hoteluri să-și deschidă propriile terase, în afară de posibilitatea de a asigura servirea mesei și în sistem de room-service.

„Deocamdată, sunt terasele deschise, oamenii au această ocazie. Cei care au hoteluri, aproape toţi au terase, pot să asigure servirea mesei în terase sau servirea mesei în sistem de room-service. Este riscant în momentul de faţă să dai drumul la această măsură. Dacă urmăriţi, în general, am permis reluarea acelor activităţi în primă fază care se desfăşoară în aer liber, în a doua fază, care prezintă, chiar dacă se desfăşoară în spaţiu închis, un risc epidemiologic mai mic", a mai spus premierul.

Șeful Executivului a spus că, în eventualitatea unei evoluții pozitive a situației epidemiologice, vor fi implementate și alte măsuri de relaxare după 1 iulie.

„Sigur că, dacă lucrurile vor merge bine până la 1 iulie, deja am gândit şi după 1 iulie o etapă de relaxare care va cuprinde cea mai mare parte a activităţilor, în care se va permite reluarea celei mai mari părţi a activităţilor. Sigur, vor rămâne activităţile care presupun foarte mulţi oameni în spaţii închise, mai ales, dar şi în spaţii deschise, unde există risc de contaminare şi, mai ales, unde nu există trasabilitate."

Federația Patronatelor din Turismul Românesc, condusă de Mohammad Murad, a amenintat miercuri guvernul cu un proces pentru subminarea economiei naționale dacă restaurantele din hoteluri nu se deschid pe 15 iunie, „data începând cu care peste 500.000 de români și-au achiziționat deja servicii de cazare în țară, cu mese incluse, care nu pot fi prestate în aceste condiții.”

Chiar și o întârziere cu două săptămâni a deschiderii restaurantelor din hoteluri pune România în mare dezavantaj competitiv față de alte țări din zonă, care au ridicat deja aceste restricții și, în același timp, aruncă în faliment mai mult de două treimi dintre hotelurile din țară, spune Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) într-un comunicat remis presei miercuri.

În momentul de față clienții au acces, începând cu 1 iunie, doar pe terasele restaurantelor, cu o serie de limitări.

„Dacă această decizie a fost luată pe baza unui studiu real, așa cum se afirmă, ne întrebăm dacă țări precum Grecia, Bulgaria sau Turcia nu au facut acest tip de studiu, în condițiile în care ele au ridicat deja restricțiile pentru restaurante (...). Multe dintre hotelurile din orașe, stațiuni sau de la munte, nu beneficiază de terase care să asigure serviciile pentru toți turiștii cazați, motiv pentru care nu își vor putea desfășura activitatea. În condițiile în care nu au putut funcționa în ultimele trei luni, iar fiecare zi din sezonul care tocmai a început e esențială pentru a minimiza pierderile generate de efectele pandemiei de coronavirus, estimăm că, dacă nu se deschid restaurantele pe data de 15 iunie și se întârzie cel puțin două săptămâni această măsură, mai mult de 70% dintre hotelurile din România vor da faliment", a declarat Mohammad Murad, președintele FPTR.

XS
SM
MD
LG