Linkuri accesibilitate

Orban, despre autostrada Lugoj-Deva: Ce s-a întâmplat acolo e de Parchet


Ludovic Orban
Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban a cerut, în ședința de guvern de miercuri, lămuriri privind proiectul autostrăzii Lugoj - Deva și a îndemnat ministrul Transporturilor să sesizeze procurorii privind neregulile lăsate de fosta guvernare la lotul 3 al autostrăzii.

Astăzi, situația autostrăzii Lugoj-Deva se prezintă în felul următor: avem 66 de km de autostradă pe care se circulă fără restricții, avem 21 de km în lotul 3 unde se circulă cu restricții de viteză și de tonaj, avem 4 km din lotul 2 muzeu în aer liber - sunt finalizați în proporție de 75% dar nerecepționați, și avem 9 km din lotul - celebra secțiunea urșilor - nerealizați.

Începând de mâine, 28 mai 2020, CNAIR va ridica temporar restricțiile de tonaj pe tronsonul 3, cei 21 de km dintre Holdea și Ilia”, a arătat Lucian Bode, în debutul ședinței de guvern.

Ministrul Transporturilor a mai acuzat că, în noiembrie 2019, „am preluat 21 de kilometri de muzeu în aer liber, iar pe 24 decembrie am decis deschiderea traficului pe acest tronson, cu restricții de viteză și de tonaj, în urma finalizării intervențiilor la podul peste Mureș”, arată Digi24.

„Între timp am finalizat și expertiza pentru drum, ridicăm restricțiile de tonaj pe tronsonul Lugoj - Deva, lotul 3, cei 21 de kilometri, începând de mâine”, a subliniat el.

Plata se va face din suma reținută din garanția constructorului și ne dorim să circulăm pe autostradă cât mai rapid cu putință”, a mai spus Bode.

Premierul Orban a solicitat ca procuratura să fie sesizată privind neregulile de la lotul 3.

Și pentru măgăriile pe care le-au făcut ăștia pe lotul 3 nu plătește nimeni? Sper că ați făcut sesizare...”, a intervenit premierul Orban, iar Lucian Bode a făcut precizarea că este vorba despre lotul 3 și despre „constructorul spaniol”.

Acolo a fost cu siguranță un aranjament între managementul Companiei și constructor ca să rezilieze contractul fără temei legal, tocmai casă creeze posibilitatea compaiei să câștige, pentru că acolo lucrurile sar în ochi. Lipsa de apărare, astea toate trebuie sancționate, trebuie trimis către Parchet... ce s-a întâmplat acolo e de Parchet. După cum arată lucrurile, vă spun clar că totul e cusut cu ață albă”, a mai declarat Ludovic Orban.

Bode a adăugat că „este inadmisibil să ai 5-6 recepții parțiale perfecte și când ajungi la 98% progres fizic, lucrările să nu mai fie în regulă și să reziliezi contractul”.

„Anul 2013 este anul în care trebuie să ne uităm cu atenție ce s-a întâmplat cu acest lot. (...) Valoarea inițială a contractului este de 560 de milioane de lei, iar suplimentările acceptate au fost de aproximativ 800 de milioane de lei, adică cu 140-150%”, a subliniat el.

Nu poți să suplimentezi valoarea unei lucrări cu 140-150%, dar la Curtea de Arbitraj de la Paris am pierdut pentru că statul român, prin CNAIR, nu și-a apărat corect șansele. Este inadmisibil să nu accesezi proba cu martori, în vreme ce reclamantul a depus sute de documente”, a mai spus ministrul Transporturilor.

Ludovic Orban a solicitat un control, iar toate rezultatele „privind ilegalitățile” să fie trimise la Parchet.

Nu vom accepta să pierdem bani din cauza ticăloșiei unora care au alte interese decât să construiască autostrăzi”, a declarat premierul.

El a mai spus că în privința lotului 2 trebuie reluată licitația cu suma suplimentară deoarece „am înțeles că Comisia Europeană acceptă să ne deconteze”.

În august 2017, după vizite cu presa pe şantier făcute de ministrul de-atunci al Transporturilor, Răzvan Cuc, şi şeful de-atunci al CNAIR, Ştefan Ioniţă,, a fost reziliat contractul cu firma Salini, care trebuia să se ocupe de secţiunea de tuneluri din lotul 2 al autostrăzii Lugoj – Deva.

Ulterior, constructorul a câştigat la Curtea Internaţională de Arbitraj daune de circa 50 de milioane de euro. Mai mult, arbitrii au stabilit că fostul contract încă este în vigoare, într-un moment în care CNAIR încerca din răsputeri să contracteze lucrările la tuneluri pentru a nu fi nevoită să dea banii europeni înapoi pe toată autostrada Lugoj – Deva.

La 8 mai 2020, ministrul Lucian Bode a anunţat însă că hotărârea va fi contestată.

XS
SM
MD
LG