Linkuri accesibilitate

Ludovic Orban: Digitalizarea ANAF e obiectivul nostru fundamental


Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban a subliniat, luni, că digitalizarea administrației, implicit a ANAF, este un obiectiv fundamental asumat de guvernarea liberală, fiind făcuți „pași mici” în acest sens, din cauza epidemiei de coronavirus și a crizei economice.

Cât privește taxele și impozitele, nu știu dacă știți, dar ANAF nu are compartiment pentru digitalizare, compartiment informatic. De digitalizarea ANAF se ocupă compartimentul din Ministerul Finanțelor care, probabil, trebuie întâi să digitalizeze Ministerul Finanțelor. Sigur că n-o să așteptăm înființarea unui compartiment. Avem obiective clare, am făcut pași în această direcție, e adevărat mici. Dar pașii mari nu-i poți face în șase luni, din care patru luni de criză. Aici au fost finanțări de la Banca Mondială pentru digitalizarea ANAF, banii n-au fost folosiți. Au fost obligați patronii să-și cumpere case de marcat care să trimită online informațiile, iar ANAF de trei ani nu și-a luat serverele pe care să centralizeze informația”, a declarat Ludovic Orban,

El a mai spus că în vamă nu a funcționat nici un scanner cumpărat, aparatura fiind doar „mobilier”.

Niciodată cei care operau aceste scannere nu au avut niciun interes ca ele să funcționeze. Despre ce vorbim? Evident că digitalizarea ANAF e obiectivul nostru fundamental. Am urmărit modele din alte țări pe care le putem urma. Nu poți face peste noapte. Noi nici nu avem în nomenclatorul de meserii designerul de aplicații. Cauți în administrația publică oameni bine intenționați, se formează echipe foarte greu, iar acestea întâmpină o mare rezistență pentru că primul lucru pe care trebuie să-l faci e să-l convingi pe funcționar că e inclusiv în interesul lui să digitalizeze operațiunile. E un obiectiv clar asumat care se va derula pe cât de rapid e posibil”, a mai spus premierul.

Premierul Ludovic Orban a mai anunţat că miercuri va fi prezentat programul de relansare economică şi că va fi prezent preşedintele Klaus Iohannis.

Prezentarea programului economic va fi miercuri alături de preşedintele României, cu care am colaborat foarte apropiat. După prezentarea programului economic, obiectivul nostru este ca în maximum o lună de zile să adoptăm toate actele normative necesare pentru implementarea măsurilor din program", a spus Orban, după ce a participat la Adunarea membrilor Coaliţiei pentru Dezvoltarea României.

Tot miercuri va fi și o ședință de analiză a măsurilor luate în contextul pandemiei de coronavirus.

Miercuri voi convoca toți miniștri și toate instituțiile care au atribuții de control pentru a face o analiză a planului de măsuri pentru a asigura respectarea regulilor. S-a văzut clar că în foarte multe locuri nu sau respectat regulile și există un risc de transmitere a virusului crescut din cauza nerespectării acestor reguli”, a declarat Ludovic Orban.

El a spus că pe plajă la început distanțarea a fost conformă, însă încetul cu încetul s-a intrat „într-o devălmășie și nu s-a mai respectat nicio regulă”.

„Sigur, înțeleg că e aglomerație, dar și pe terase trebuie respectate regulile. Poate trebuie gândită o altfel de programare a mersului la masă. Chiar m-am îngrijorat. Am văzut niște imagini... Aproape nu sa mai respectat nicio regulă”, a adăugat el.

Premierul, întrebat despre ședința organizată fără restricții la Iași de PNL, a spus: „Din câte știu, a fost o întrunire în aer liber, la o locație în aer liber. Eu nu am participat la acea întâlnire”.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a spus, duminică, că autorităţile analizează zone precum Valea Prahovei şi litoralul, întrucât „acolo se respectă cel mai puţin regulile”.

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG