Linkuri accesibilitate

Orban: Guvernul va interveni pentru menținerea locurilor de muncă


Premierul Ludovic Orban a avut marți consultări cu reprezentanții organizațiilor sindicale și patronale, din cadrul Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, asupra măsurilor economice și sociale necesare pentru reducerea efectelor COVID-19.

Discuțiile s-au axat asupra soluțiilor necesare pentru păstrarea locurilor de muncă și menținerea viabilității activităților din cât mai multe sectoare economice, transmite guvernul.

Prim-ministrul a anunțat că, în ședința de guvern de miercuri, guvernul va adopta un prim set de măsuri pentru susținerea companiilor și salariaților din sectoarele afectate.

Vom da un puternic semnal angajaților și economiei: Guvernul va interveni pentru menținerea locurilor de muncă și continuarea activității în cât mai multe sectoare economice. Pe lângă deciziile pe care le vom lua în ședința de mâine, vom continua să luăm măsuri asupra cărora ne vom consulta cu reprezentanții sindicatelor și patronatelor”, a subliniat șeful Executivului.

Setul de măsuri ce urmează să fie analizat și adoptat mâine de Guvern vizează:

  • Creșterea lichidității companiilor;
  • Sprijinirea plății șomajului tehnic de către companii pentru angajații care își vor suspenda temporar activitatea;
  • Reducerea interacțiunii directe a cetățenilor cu instituțiile statului, o măsură în acest sens fiind extinderea termenului pentru plata impozitelor locale;
  • Stimularea capacităților de producție pentru cât mai multe bunuri necesare în această perioadă de criză, respectiv materiale sanitare de protecție, dezinfectanți.

De asemenea, premierul Ludovic Orban a anunțat că vor fi achiziționate materiale de protecție a angajaților din sectoarele din prima linie a combaterii răspândirii COVID-19, după ce reprezentanții sindicatelor și-au manifestat preocuparea cu privire la măsurile de protecție a lucrătorilor.

Consultările Guvernului cu reprezentanții Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social vor continua în cadrul unui mecanism permanent, sindicatele și patronatele urmând să fie implicate în definitivarea soluțiilor necesare pentru reducerea efectelor economice și sociale produse de epidemia COVID-19.

XS
SM
MD
LG