Linkuri accesibilitate

Orban: Ne gândim să înființăm un fond de investiții pe model polonez


Premierul României, Ludovic Orban
Premierul României, Ludovic Orban

Înființarea unui fond de investiții, garantarea creditelor pentru companiile mari și sprijinirea companiilor care vor să se relocheze în România sunt doar câteva dintre măsurile pe care guvernul le ia în calcul pentru relansarea economiei, a anunțat luni seară premierul Ludovic Orban, la șase luni de la preluarea puterii, din care trei în criza provocată de pandemia de coronavirus.

El a spus că realitatea infirmă previziunile pesimiste ale analiștilor privind căderea economică.

„Pot să vă spun că față de previziunile unor analiști privitor la căderea economică, lucrurile stau mai bine decât ne așteptam. Ne-am uitat la încasările la bugetul de stat și cel de sănătate. Scăderile sunt mai mici decât previziunile care au fost făcute. Acest lucru se datorează și măsurilor economice pe care le-am adoptat”, a spus Ludovic Orban.

În ceea ce privește măsurile pe care Guvernul le va lua în perioada următoare pentru sprijinirea economiei, premierul a anunțat că există posibilitatea obținerii unor finanțări internaționale.

„În momentul de față suntem într-un proces de evaluare a resurselor financiare pe care le putem accesa în perioada următoare. Aceste resurse provin din buget, din fonduri europene, din credite care pot fi luate din sistemul financiar bancar din Romania, de pe piața internațională. Avem posibiltatea de a obține finanțări de la finanțatori instituționali. BERD va susține un program de invesții în România cu o valoare de 4 miliarde. Pilonii dezvoltării economice cu siguranță că se vor baza pe investiții publice și investiții private”, a declarat premierul, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, România poate fi o țintă atractivă pentru relocarea unor capacități de producție. „Avem semnale favorabile în acest sens și poate fi un motor important de creștere”, a precizat Orban.

Acesta a mai spus că autoritățile vor adopta un act normativ care va crea un mecanism de garantare pentru capitalul de lucru și pentru investiții și pentru companiile care nu pot accesa IMM Invest. „Va deveni operațională o schemă de ajutor de stat pentru reducerea prețului la energie electrică prin diminuarea cuantumul certificatelor CO2. (...) Punem la punct o schemă de ajutor de stat care deja funcționează în 5 țări europene. E o schemă de ajutor de stat de garantare și de implicare în asigurarea creditului comercial. Creditele de consum sunt foarte importate”, a mai spus Ludovic Orban.

Acesta a spus că Guvernul ia în calcul și posibilitatea înființării unui fond de investiții, după un model polonez.

„Ne gândim la construcţia unui fond de investiţii. Avem un model care a funcţionat foarte bine, dezvoltat de polonezi, care a plecat cu o capitalizare iniţială de la stat, a fost listat pe bursă şi a permis, practic, achiziţia de acţiuni la fondul de investiţii de către sectorul privat. Acest instrument îl gândim ca un instrument de dezvoltare a unor domenii de activitate”, a mai spus premierul Orban.

Citește și:

XS
SM
MD
LG