Linkuri accesibilitate

Lovitura lui Orban pentru Cîțu: Parlamentul, convocat pentru moțiune. Amenințarea premierului


Lupta din PNL se dă și în Parlament, taberele Cîțu și Orban acționând diametral opus. Imagine generică cu Ludovic Orban (stânga) și premierul Florin Cîțu (dreapta)
Lupta din PNL se dă și în Parlament, taberele Cîțu și Orban acționând diametral opus. Imagine generică cu Ludovic Orban (stânga) și premierul Florin Cîțu (dreapta)

Președintele Camerei Deputaților a convocat pentru joi o ședință a plenului reunit în care se poate citi moțiunea de cenzură depusă de USR PLUS și AUR. Demersul lui Ludovic Orban îl pune în dificultate pe Florin Cîțu, care nu dorea ca moțiunea de cenzură să fie discutată până la Congresul PNL.

Ruptura totală din interiorul principalului partid de guvernământ face ca taberele Orban și Cîțu să acționeze total diferit. Președintele Camerei Deputaților susține că trebuie să respecte legile și Constituția și a convocat mâine plenul reunit al Parlamentului pentru a se citi moțiunea de cenzură.

„Nu președinții celor două Camere decid ordinea de zi a plenului", a spus Orban. Potrivit acestuia, nu este nevoie de cvorum pentru citirea moțiunii de cenzură și nici pentru ordinea de zi, plenul fiind suveran în luarea unei decizii.

„Orice boicotare este un atentat la democrație și la principiul constituțional al statului de drept", a adăugat președintele Camerei Deputaților.

Procedural, înainte de ședința plenului reunit, programată mâine la orele 16.00, o să fie convocat un Birou Permanent Reunit, în care se va încerca, din nou, stabilirea unui calendar pentru moțiunea de cenzură. Până astăzi, au fost patru Birouri Permanente Reunite fără cvorum, din cauza absențelor reprezentanților PNL, cu excepția lui Ludovic Orban, și a celor de la PSD.

Decizia lui Ludovic Orban vine în contradicție cu intențiile premierului Cîțu, care a încercat să amâne discutarea moțiunii de cenzură.

Premierul Cîțu a declarat la finalul ședinței Biroului Politic Național al PNL, la care Ludovic Orban nu a participat, că orice parlamentar care va acționa pentru dărâmarea Guvernului va sancționat. Simultan, Executivul a sesizat un conflict între Parlament și Guvern la Curtea Constituțională.

Decizia de astăzi se referă la legalitate, nu ne opunem dreptului constituțional ca un partid care are semnăturile legale să depună o moțiune de cenzură. Să admiți că ai depus nelegal niște semnături, este inadmisibil. CCR ne poate spune dacă a fost respectată Constituția. După ce se îndeplinesc condițiile de legalitate, vedem ce facem. Ar fi o premieră, să participăm la această mascaradă și vine o decizie a CCR care spune că totul a fost ilegal. Trebuie să avem o decizie a Curții. Dacă CCR spune că a fost legal, mergem mai departe", a declarat Florin Cîțu.

Grupul senatorilor PNL din Senat, Daniel Fenechiu, a cerut în ședința Birourilor Permanente Reunite ca semnăturile depuse pe moțiune să fie verificate. Timpul propus: două săptămâni. Solicitarea nu a trecut de Birourile Permanente pentru că s-a opus Ludovic Orban, care deținea votul decisiv. Președintele PNL s-a opus, motivând că nu poate vota o decizie contrară Constituției. El a invocat două decizii ale Curții Constituționale, care precizează că o moțiune de cenzură depusă nu poate fi oprită în Parlament.

Convocarea plenului reunit peste capul lui Florin Cîțu reprezintă o lovitură pe care tabăra premierului va încerca să o contracareze în plenul reunit, dacă acesta va fi convocat.

Ludovic Orban a avut un mesaj pentru colegii săi „înfierbântați" și le-a cerut să citească Statutul PNL și Constituția înainte să treacă la amenințări.

Mai jos putiți citi documentul semnat de Ludovic Orban și Anca Dragu, președintele Senatului, prin care sunt convocate Birourile Permanente Reunite.

Constituția prevede la articolul 113 că moțiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în ședința comună a celor două Camere. Mâine ar putea avea loc doar citirea moțiunii de cenzură, nu și votul.

În calitate de președinte al Camerei Deputaților, Ludovic Orban a informat ieri Guvernul că moțiunea de cenzură a fost depusă în Parlament. Este o etapă procedurală absolut necesară pentru traseul moțiunii de cenzură.

Tabăra Cîțu îl acuză pe premierul Orban că acționează împotriva propriului Guvern. PSD a lipsit de la toate cele patru ședințe ale Birourilor Permanente Reunite, ajutând Guvernul. USR PLUS susține că există un blat între PNL și PSD pentru menținerea lui Florin Cîțu la Palatul Victoria până la Congresul liberalilor.

Pentru a fi adoptată, moțiunea de cenzură are nevoie de 234 de voturi. Ele ar putea fi strânse dacă PSD, USR PLUS și AUR votează în bloc, fără sincope.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG