Linkuri accesibilitate

Orban: Vom institui restricții ca să le permitem autorităților să lupte împotriva virusului


Ludovic Orban, prim-ministru al României
Ludovic Orban, prim-ministru al României

În ciuda deciziei CCR care cenzurează dreptul guvernului de a institui restricții în perioada stării de alertă, guvernul va institui reguli și restricții pentru a le permite autorităților să lupe împotriva răspândirii virusului.

„Odată cu instituirea stării de alertă, va trebui să luăm, în seara asta, toate deciziile pentru a institui reguli, pentru a institui restricţiile necesare şi pentru a permite autorităţilor să lupte în mod eficient împotriva riscului de răspândire a virusului", a spus premierul Ludovic Orban, joi seară, la începutul şedinţei Comitetului Național Special pentru Situații de Urgență, al cărui șef a devenit pentru perioada stării de alertă.

„Se vede că, în ultima săptămână, a existat o tendinţă de reducere a numărului de persoane infectate. De asemenea, a existat o tendinţă constantă de reducere a numărului de cazuri active şi au existat mai multe zile în care numărul persoanelor care s-au vindecat a fost mai mare decât numărul persoanelor care au fost declarate pozitive. Am ajuns la acest rezultat printr-un efort enorm, atât din partea autorităţilor, cât şi din partea cetăţenilor români. Vreau să le mulţumesc cetăţenilor români pentru modul exemplar în care au reacţionat, pentru responsabilitatea de care au dat dovadă pe perioada celor 60 de zile cât a funcţionat starea de urgenţă şi pentru respectul pe care l-au arătat faţă de semenii lor, prin aplicarea măsurilor şi regulilor pe care le-am instituit în starea de urgenţă", a afirmat şeful Executivului, citat de Agerpres.

Pe de altă parte, premierul a explicat că menţinerea trendului pozitiv şi în perioada stării de alertă depinde de modul în care oamenii vor respecta regulile.

"Condiţia indispensabilă a menţinerii acestui trend pozitiv şi pe perioada stării de alertă rezidă în menţinerea acestei atitudini corecte, acestei atitudini responsabile din partea concetăţenilor noştri. Noi, autorităţile, avem obligaţia de a pune în practică toate măsurile în mod eficient, de a luat toate măsurile pentru a permite reducerea la maximum a riscului de răspândire a virusului, dar rezultatul în perioada care va urma depinde în cel mai mare grad de măsura în care românii îşi vor menţine atitudinea corectă pe care au avut-o în toată această perioadă", a mai spus Orban.

XS
SM
MD
LG