Linkuri accesibilitate

Activiștii sesizează Parlamentul European, după ce fostul ministru al Mediului a semnat pentru îndepărtarea a aproape 500 de urși


În România ar trăi între 7.500 și peste 8.000 de urși bruni, potrivit datelor prezentate în aprilie de Ministerul Mediului.
În România ar trăi între 7.500 și peste 8.000 de urși bruni, potrivit datelor prezentate în aprilie de Ministerul Mediului.

Activiștii de mediu au sesizat miercuri Parlamentul European reclamând încălcarea legislației europene în domeniu, după ce fostul ministru al Mediului, Tanczos Barna, a semnat în ultima zi a mandatului său un ordin care permite îndepărtarea a 500 de urși în scop de prevenție și intervenție.

Anunțul cu privire la Ordinul de ministru, care așteaptă acum avizul specialiștilor de la Academia Română, a fost făcut chiar de Tanczos Barna, joi, după ce și-a încheiat mandatul la conducerea ministerului, odată cu ieșirea UDMR din Coalția de guvernare.

„Astăzi, în ultima zi a mandatului meu de ministru al Mediului, am semnat ordinul care completează pachetul de legi pentru gestionarea populației de urs. Pe baza acestuia, am aprobat, din nou, cote de prevenire și intervenție pentru populația de urși: 426 exemplare pot fi îndepărtate cu scop de prevenție și 55 exemplare cu scop de intervenție”, a anunțat fostul ministru al Mediului, Tanczos Barna, pe pagina sa de Facebook.

El a precizat că Ordinul „a fost transmis către Academia Română pentru avizare, după care va fi publicat în Monitorul Oficial”.

În prima parte a postării sale, fostul ministru a explicat că în Ținutul Secuiesc numărul de urși „a amenințat tot mai mult viața oamenilor și bunurile acestora”.

De partea afirmațiilor ministrului stau cazurile tot mai frecvente din ultimele luni în care prezența unor urși a fost semnalată în interiorul localităților, în special din județele Harghita, Covasna și Brașov, dar și în zone mai puțin cunoscute pentru apariția acestora, precum Dolj.

Agent Green reclamă autoritățile la Parlamentul European

Pe de altă parte, activiștii de mediu susțin că îndepărtarea forțată a urșilor, inclusiv prin uciderea lor, nu reprezintă soluția și că va amplifica problema.

Organizația non-guvernamentală Agent Green a transmis miercuri 14 iunie o petiție președintelui Parlamentului European, în care reclamă încălcarea gravă a legislației europene, prevederile Directivei 92/43/CEE, atât prin Ordinul de ministru cât și printr-o Ordonanță a Guvernului din urmă cu doi ani.

Este vorba de Ordonanța de Guvern nr 81 din 2021 - pentru aprobarea metodelor de prevenție și intervenție la specia de urs brun și de completare a unor acte normative.

Aceasta a fost aprobată printr-o Lege 197 din 2022.

„Legislația menționată permite uciderea urșilor bruni de către o echipă formată dintr-un reprezentant al fondului de vânătoare și un jandarm, un reprezentant al primăriei și un medic veterinar, care nu au expertiză anterioară, nu dețin echipament, substanțe de uz veterinar și nu sunt instruiți să intervină în astfel de situații în care este necesară capturarea, tranchilizarea sau eventual eutanasia unor urși”, a transmis Parlamentului European reprezentanții Agent Green.

Ei reclamă că Planul de conservare a populației de urși aprobat prin Orrdin de ministru în 2018, care prevede o abordare integrată a temei, nu este aplicat.

Reprezentanții organizației susțin că acum urșii vor putea fi uciși atât în habitatul lor natura cât și în afara acestuia, fără a ține cont de vârsta ursului, clasificarea lor ca periculoși nefiind fundamentată pe studii aprofundate, un studiu de impact al unor astfel de măsuri și analizarea unor metode alternative de prevenție.

„Urșii bruni sunt sacrificați în România din cauza lipsei măsurilor de conservare și pentru a satisface nevoia vânătorului de trofee. Afacerea Arthur din aprilie 2021 este un foarte bun exemplu al petrecerilor ilegale de vânătoare organizate în România”, mai transmite Agent Green.

În textul petiției adresate PE, însoțit de o analiză în detaliu a prevederilor legislative din România, reprezentanții ONG-ului solicită Parlamentului European să sesizeze Comisia de Petiții (PETI) a forului de la Bruxelles, ajutând la protejarea habitatelor naturale de urși din România.

Ordinul de ministru, anunțat din aprilie

De precizat că în luna mai 2023, membrii ai Comisiei PETI au fost prezenți în România, pentru a analiza la fața locului problema defrișărilor ilegale dar și a provocărilor legate de populația de urși din România, în urma unor sesizări din partea unor europarlamentari din țară, dar și a unor autorități locale din Harghita și Covasna.

Fostul ministru al Mediului, în funcție la acea vreme, Tanczos Brana, a declarat la Sfântu-Gheorghe, după vizita membrilor Comisiei, că autoritățile merg mai departe cu planul de acțiune cu privire la ursul brun.

El evidenția că președintele Consiliului Județean Covasna, Tamas Șandor, le-a prezentat membrilor Comisiei „ce înseamnă realitate, ce înseamnă viaţa umană pusă în pericol, ce înseamnă, din păcate, decesul unei persoane în cazul atacului de urs”, potrivit Digi24.

Tamas Sandor a declarat în același context că aproximativ 2/3 din populația de urs brun din Europa trăiește în România și că din urșii din România, două treimi sunt localizați în județele Covasna, Harghita, Brașov și Mureș.

Totodată, fostul ministru al mediului anunța încă din aprilie apariția Ordinului de ministru, care să stabilească cotele de prevenție pentru ursul brun.

Potrivit datelor prezentate la acea vreme, rezultate în urma unui studiu, potrivit fostului ministru al Mediului, în România trăiesc un număr cuprins între 7.536 exemplare și 8.093 exemplare de urs brun.

Calcului a fost efectuat pe baza creșterii medii anuale din UE - 1,13 % pe an, având ca referință valoarea raportată de România raportată la UE, 5960-6620. Rezultatele studiului la care făcea trimitere Tanczos Barna ar fi relevat o densitate medie la nivel național de 11 exemplare/100 km2.

„Ursul este un animal sălbatic şi toate măsurile trebuie duse în direcţia respectivă. Această specie trebuie protejată în habitatul natural, nu în sat, nu în lanul de porumb, nu în imediata vecinătate a aşezărilor umane, nu lângă om. Habitatul ursului este în pădure, omul trebuie protejat. Un alt aspect foarte important pe care l-am avut în vedere din primul moment este protejarea vieţii umane, care a fost elementul de bază al tuturor proiectelor şi tuturor măsurilor pe care le-am implementat în ultimii 2 ani”, declara la acea vreme fostul ministru al Mediului.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG