Linkuri accesibilitate

Ordonanța lui Toader prin care controlează comisia care selectează procurorii europeni, avizată de CSM


Ministrul justitției, Tudorel Toader, vrea să controleze nominalizările pentru procuror european
Ministrul justitției, Tudorel Toader, vrea să controleze nominalizările pentru procuror european

Decizia prin care Consiliul Superior al Magistraturii a avizat favorabil Ordonanța de Urgență privind selectarea procurorilor europeni din partea României a fost luată cu doar 1 vot împotrivă. Avizul CSM este unul consultativ.

Procedura trebuie să se termine până la finalul lunii martie.

De precizat că această OUG nu are nicio legătură cu procedurile pentru procurorul-șef european, a cărui candidatură este independentă. Laura Codruța Kovesi s-a plasat pe prima poziție pentru această funcție, fiind selectată de un comitet format din magistrați europeni.

Plenul CSM a făcut unele observații la OUG în ce privește persoanele care pot candida la funcția de procuror european. Astfel, nu doar procurorii se pot înscrie la interviul care va fi susținut în fața unei comisii prezidate de ministrul justiției, ci și judecătorii, dar în anumite condiții de vechime.

”Această funcţie ar putea fi ocupată şi de către un judecător, context în care trebuie prevăzute condiţiile de vechime şi grad şi cu referire la judecători", sună amendamentul CSM care a fost adoptat cu majoritate de voturi.

Tudorel Toader a anunțat că va face declarații de presă după ședința de guvern care începe la ora 13.00. Declarațiile s-ar putea referi atât la Ordonanța de Urgență referitoare la procurorii europeni, dar și la o altă Ordonanță prin care ministrul dorește scoaterea Secției speciale pentru investigarea magistraților de sub controlul procurorului general, Augustin Lazăr. Această Ordonanță s-a aflat și ea pe ordinea de zi a CSM, dar discutarea ei a fost amânată. Asta nu înseamnă însă că ea nu poate fi adoptată de guvern în sedința de marți, avizul CSM nefiind obligatoriu.

Cât privește OUG pentru procurorii europeni, Toader a explicat luni care este rațiunea acesteia.

"Fiecare ţară trebuie să îşi desemneze propriul procuror european, care îşi va desfăşura activitatea acolo, la sediul european, la Luxemburg. Ce înseamnă asta? Că noi trebuie să creăm baza juridică, baza legală pentru a putea selecta trei procurori, trei candidaţi, dintre care unul va fi selectat ca procuror european din partea României şi se va proceda la fel în toate celelalte 21 de state. (...) Prin ordonanţă putem crea baza legală, trimitem procurorii la Bruxelles şi acolo se va selecta unul care va fi procuror european din partea României. ", a declarat Tudorel Toader la un post de televiziune.

Proiectul lui Tudorel Toader prevede că selecția candidaților pentru funcția de procuror european și procuror delegat va fi făcută de o comisie formată din patru membri, ce va fi prezidată de ministrul justiției.

Astfel, comisia în fața căreia candidații vor susține interviul va fi alcătuită din doi specialiști în domeniul cooperării judiciare internaționale în materie penală, desemnați de ministrul justiției, un reprezentant al CSM, desemnat de plenul CSM, un reprezentat al Parchetului general, desemnat de procurorul general.

Procurorii europeni vor activa la sediul central al EPPO din Luxemburg, iar în afară de aceștia vor mai exista și procurori delegați, unul sau doi din partea fiecărui stat membru. Numărul acestora poate fi însă modificat cu aprobarea procurorului- șef european.

Parchetul European (EPPO) va fi un parchet european independent responsabil cu investigarea, urmărirea penală şi trimiterea în judecată a autorilor infracţiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale UE şi a complicilor acestora. Regulamentul (UE) 2017/1939 al Consiliului (1) privind EPPO a intrat în vigoare la 20 noiembrie 2017.

XS
SM
MD
LG