Linkuri accesibilitate

Organizațiile rusești pentru drepturile omului condamnă rolul Moscovei în abuzurile din Siria


Siria- Președintele rus Vladimir Putin (centru), președintele sirian Bashar al-Assad (stânga) și ministrul rus al apărării Serghei Shoigu (dreapta) vizitează sediul forțelor ruse din Damasc, 7 ianuarie 2020
Siria- Președintele rus Vladimir Putin (centru), președintele sirian Bashar al-Assad (stânga) și ministrul rus al apărării Serghei Shoigu (dreapta) vizitează sediul forțelor ruse din Damasc, 7 ianuarie 2020

Organizațiile pentru apărarea drepturilor omului din Rusia condamnă rolul jucat de Moscova în războiul din Siria, inclusiv participarea la bombardarea țintelor civile.

Concluzia este consemnată într-un raport de 198 de pagini, primul de acest fel făcut de organizațiile de apărare a drepturilor omului de la începutul conflictului din Siria, printre care se află și vestita organizație Memorial.

Raportul include peste 150 de interviuri cu martori și supraviețuitori din Rusia, Liban, Iordania, Turcia, Germania, Belgia și alte țări.

„Concentrându-ne pe situația dificilă a acestor civili, concluzionăm că responsabilitatea pentru viitorul Siriei revine tuturor statelor părți în conflict, Rusia fiind cel mai important dintre ele”, spune raportul.

„Majoritatea covârșitoare a celor intervievați nu văd Rusia ca pe un salvator, ci ca o forță străină distructivă a cărei intervenție militară și politică a ajutat la consolidarea războiului criminal îndreptat împotriva țării lor", a adăugat raportul.

„Unii dintre cei pe care i-am intervievat au dezvăluit că ei sau cei dragi lor au fost victime ale bombardamentelor rusești”, se mai spune în document.

Raportul acuză Rusia de abuzuri săvârșite în Siria, inclusiv de bombardarea țintelor civile, de sprijinirea regimului aflat la putere în Siria, acuzat de atrocități pe scară largă, inclusiv de utilizarea armelor chimice.

Raportul cere Moscovei să facă investigații independente cu privire la bombardamentele armatei ruse în Siria și să plătească despăgubiri victimelor.

Autorii raportului spun că l-au făcut pentru ca și cititorii ruși să afle despre abuzurile și încălcarea drepturilor omului făcute de Moscova în Siria, pentru că „avem sentimentul că societatea rusă nu este informată în mod adecvat despre acest conflict în care țara noastră a jucat un rol cheie”.

Alături de Iran, Rusia a jucat un rol capital în sprijinirea președintelui sirian Bashar al-Assad, pe care l-a ajutat să rămână la putere, în ciuda unui conflict de 10 ani în care au fost omorâți zeci de mii de oameni și în care au emigrat câteva milioane de sirieni.

Observatorul sirian pentru drepturile omului din Marea Britanie spune că 388.652 de persoane au fost ucise în conflict.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG