Linkuri accesibilitate

OSCE: România nu trebuie să limiteze accesul la informații prin stare de urgență


Harlem Desir, reprezentantul OSCE pentru libertatea presei
Harlem Desir, reprezentantul OSCE pentru libertatea presei

Reprezentantul pentru libertatea presei din cadrul OSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa), Harlem Desir, și-a exprimat îngrijorările privind prevederile din decretul de instaurare a stării de urgență care acordă guvernului puteri speciale pentru a limita libertatea de informare din țară.

„Împărtășesc preocuparea autorităților române de a combate diseminarea informațiilor false legate de criza de sănătate.Totuși, în același timp, vreau să reamintesc importanța asigurării fluxului liber de informații, care este o componentă esențială pentru furnizarea publicului de informații cu privire la măsurile vitale necesare pentru a opri virusul, precum și respectarea dreptului mass-media de a relata politicile guvernamentale care vizează pandemia. Aceste dispoziții ale decretului stării urgență, așa cum este astăzi, prezintă un risc de restricționare nejustificată a activității jurnaliștilor, de autocenzură pentru actorii media care încearcă să informeze publicul și ar putea fi chiar contraproductive. Mass-media și jurnaliștii independenți au un rol important în lupta împotriva dezinformării, în special online și nu ar trebui să fie restricționați în mod nejustificat în materialele lor despre pandemie", transmite Harlem Desir, conform unui comunicat publicat de OSCE.

Pe 16 martie, președintele Iohannis a semnat un decret de instaurare a stării de urgență prin care sunt incluse și prevederi menite a contracara răspândirea de informații false în mediul online, prevederi care permit eliminarea de materiale, dar și ștergerea unor pagini web, fără a include și mecanisme de apel sau remediere.

ANCOM, instituție „fără expertiză anterioară în tratarea unor astfel de probleme de conținut”, a primit puteri depline să elimine conținut prin intermediul furnizorilor serviciilor de găzduire web la cererea Grupului de Comunicare Strategică de la Ministerul de Interne, dar și cum președintele a dublat de la sine putere termenul în care autoritățile trebuie să soluționeze cererile privind liberul acces la informațiile de interes public, lucru care „ar putea împiedica accesul mass-media la informații despre pandemie”, mai avertizează organizația internațională.

Reprezentantul a remarcat îngrijorări similare ale uniunii naționale de jurnaliști, a altor organizații ale societății civile, precum și a Federației Europene a Jurnaliștilor în această privință.

„Există un mare risc ca noua reglementare să nu penalizeze atât de mult diseminatorii dezinformării dăunătoare, ci să îngreuneze jurnalismul independent. Prin urmare, cer autorităților române să restabilească capacitatea jurnaliștilor de a acționa în interesul public, fără restricții excesive ”, a mai spus Désir, reprezentantul OSCE.

„Fac apel la respectarea libertății mass-media în contextul crizei actuale și ca autoritățile să respecte principiile necesității și proporționalității în orice decizie legată de starea de urgență", completează oficial OSCE.

Harlem Desir amintește de declarația comună pe care a făcut-o, în urmă cu o săptămână alătură raportorul special al Națiunilor Unite privind promovarea și protejarea libertății de exprimare, David Kaye, și de raportul Comisiei Interamericane pentru Drepturile Omului, Edison Lanza, în care arată că „sănătatea oamenilor depinde nu doar de accesul al îngrijire sanitară, dar și de accesul la informații corecte despre natura amenințărilor și mijloacele de autoprotecție pentru propria persoană, familie sau comunitate".

„Dreptul de a avea acces la informații înseamnă că guvernele face eforturi extraordinare pentru a proteja munca jurnaliștilor. Jurnalismul servește o funcție critică într-o perioadă de urgență medicală, în special când are rolul de a furniza publicului informații critice și de a monitoriza acțiunile guvernamentale", se arată în declarația comună a celor trei instituții.

XS
SM
MD
LG