Linkuri accesibilitate

Reprezentantul SUA la OSCE: Rusia încearcă să „șteargă” suveranitatea Ucrainei și să încorporeze Belarus


Michael R. Carpenter, ambasadorul SUA la OSCE, a declarat că președintele rus Vladimir Putin a „exprimat clar” că atât Ucraina, cât și Belarus „aparțin” Rusiei.
Michael R. Carpenter, ambasadorul SUA la OSCE, a declarat că președintele rus Vladimir Putin a „exprimat clar” că atât Ucraina, cât și Belarus „aparțin” Rusiei.

Trimisul SUA la OSCE a avertizat, la o reuniune a Consiliului Permanent al organizației, că Rusia încearcă „să șteargă suveranitatea unei întregi națiuni independente” ca Ucraina.

Ambasadorul Michael Carpenter a adăugat că Rusia încearcă să facă cam același lucru cu Belarusul vecin, urmând un model istoric de negare a existenței națiunilor suverane și încercând să „le încorporeze în imperiile lor”.

El a spus că președintele rus Vladimir Putin a „exprimat clar” că ambele națiuni „aparțin” Rusiei.

„Statele Unite resping categoric eforturile Rusiei de a respinge și reprima cultura, istoria și statalitatea distinctă a Ucrainei”, a spus Carpenter.

„De asemenea, susținem cu fermitate suveranitatea și independența Belarusului, care are o istorie mândră și, de asemenea, propria sa bogată cultură”.

Forțele lui Putin au ocupat subversiv Crimeea înainte de anexarea acesteia în 2014, când separatiștii înarmați susținuți de Rusia au capturat zone largi din estul Ucrainei.

După ce a acumulat trupe rusești la granițele ucrainene cu Rusia și Belarus la sfârșitul lui 2021 și începutul lui 2022, Putin a ordonat ca zeci de mii de soldați și vehicule blindate să lanseze o invazie masivă pe 24 februarie.

Oficialii ucraineni au semnalat zeci sau sute de mii de atrocități și alte abuzuri împotriva civililor, iar anchetatorii internaționali în materie de crime de război documentează aceste acuzații împreună cu dovezi fizice din teritoriul care a fost ocupat de ruși.

Carpenter a spus că „limbajul și viziunea lui Putin asupra Ucrainei și a poporului său sunt esențiale pentru înțelegerea comportamentului brutal al forțelor Rusiei în Ucraina”.

Liderul de la Kremlin a crescut presiunea asupra autocratului Alexandr Lukașenko, de când acesta s-a declarat câștigător al celui de al șaselea mandat la alegerile prezidențiale din 2020, despre care Opoziția și Occidentul spun că au fost fraudate masiv. De altfel, protestele care au cuprins toată țara, la care a fost contestat rezultatul alegerilor au fost reprimate cu violență de Lukașenko, iar mii de oameni închiși și sute uciși în închisori.

Lukașenko a permis trupelor rusești să-și organizeze invazia pe pământul Belarusul, atrâgându-și sancțiunile internaționale.

„Conducerea Rusiei a declarat în mod deschis și în mod repetat credința că identitatea ucraineană și cea belarusă nu există în afara culturii ruse”, a declarat Carpenter Consiliului Permanent al OSCE.

Vreți să citiți mai multe știri și articole de acest tip? Abonați-vă AICI la newsletter-ul Europa Liberă, „3 minute”.
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG