Linkuri accesibilitate

Eliberarea ostaticilor, amânată. Directorul spitalului Al-Shifa, reținut


Atacurile israeliene asupra Fâșiei Gaza au continuat și pe 22 noiembrie.
Atacurile israeliene asupra Fâșiei Gaza au continuat și pe 22 noiembrie.

Israelul și Hamas au ajuns la un acord de încetare umanitară a luptelor și eliberarea reciprocă de ostatici, dar abia azi, 24 noiembrie, ar putea începe schimbul. UNICEF numește Gaza „cel mai periculos loc din lume pentru copii”. Peste 100 de copii au murit aici zilnic de la începutul conflictului.

Ziua 48 de război | Principalele evenimente

  • Un oficial israelian de rang înalt spune că ostaticii din Gaza nu vor fi eliberați mai repede de vineri. Ministrul israelian de externe a declarat anterior că se așteaptă ca primii ostatici să fie primiți joi.
  • Conform acordului 50 de ostatici israelieni luați de Hamas și 150 de femei și adolescenți palestinieni deținuți în închisorile israeliene vor fi eliberați
  • 1.200 de persoane au fost ucise în atacul Hamas din 7 octombrie, potrivit autorităților israeliene. Peste 14.000 de persoane, inclusiv peste 5.000 de copii, au fost ucise de atacurile israeliene în Gaza, potrivit autorităților controlate de Hamas.

Armata israeliană confirmă că l-a reținut pe directorul spitalului al-Shifa pentru audieri

Armata israeliană a confirmat joi că directorul spitalului al-Shifa din Fâșia Gaza a fost reținut pentru audieri. Muhammad Abu Salmiya a fost reținut în timp ce se îndrepta spre sudul Fâșiei Gaza.

Israelul a recunoscut că îl interoghează a cu privire la dovezi că instalația a fost folosită ca centru de comandă și control pentru mișcarea islamistă Hamas, scrie Reuters.

„În spital, sub conducerea sa, a existat o activitate teroristă extinsă a Hamas”, a spus armata într-un comunicat.

Abu Salmiya a vorbit frecvent cu presa internațională pe parcursul conflictului despre condițiile din și în jurul spitalului în timpul bombardamentului israelian și asediului Fâșiei Gaza.

Israelul a acuzat în mod repetat Hamas că folosește spitalele ca acoperire pentru activitățile sale, lucru pe care Hamas și personalul medical l-au negat în mod repetat.

La începutul acestei săptămâni, Israelul a lansat imagini care arată tuneluri armate presupus utilizate de Hamas, cu ceea ce a spus IDF a arătat o sală de ședințe, bucătărie și baie.

Ostaticii nu vor fi eliberați înainte de vineri

Niciun ostatic nu va fi eliberat înainte de vineri, potrivit Consiliului Național de Securitate al Israelului, transmite CNN. Primii ostatici urmau inițial să fie eliberați încă de joi. Și începerea unui armistițiu temporar este amânată până vineri.

Acordul privind ostaticii nu include „eliberarea ucigașilor”, a declarat miercuri premierul israelian Benjamin Netanyahu.

A fost nevoie de o muncă „intensă” pentru a intermedia acordul Israel-Hamas de eliberare a ostaticilor, a spus ministrul de stat pentru afaceri externe din Qatar, negociator principal pentru acord. Ca parte a acordului, Statele Unite și Israelul vor întrerupe zborurile cu drone deasupra Fâșiei Gaza timp de șase ore în fiecare zi, a declarat consilierul adjunct pentru securitate națională Jon Finer pentru CNN.

Fâșia Gaza este „cel mai periculos loc” din lume pentru a fi copil, potrivit directorului executiv al Fondului Națiunilor Unite pentru Copii, Catherine Russell.

Într-o declarație la Consiliul de Securitate al ONU, ea a spus că mai mult 5.300 de copii au fost uciși în peste șase săptămâni de lupte în Fâșia Gaza.

Fâșia Gaza este „cel mai periculos loc” din lume pentru a fi copil, potrivit directorului executiv al Fondului Națiunilor Unite pentru Copii, Catherine Russell.
Fâșia Gaza este „cel mai periculos loc” din lume pentru a fi copil, potrivit directorului executiv al Fondului Națiunilor Unite pentru Copii, Catherine Russell.

„Pe baza acestor cifre, copiii reprezintă 40% din decesele din Gaza. Acest lucru este fără precedent. Cu alte cuvinte, astăzi, Fâșia Gaza este cel mai periculos loc din lume pentru a fi copil”, a spus Russel.

De asemenea, ea le-a spus celor care au participat la reuniunea Consiliului de Securitate privind Gaza că încă 1.200 de copii se află sub dărâmături sau nu sunt identificați. UNICEF a cerut o încetare umanitară durabilă a focului.

Cu toate acestea, Russel a spus că răul pentru copii va dura mult timp după încheierea războiului. Copiii care reușesc să supraviețuiască războiului își vor vedea viața afectată iremediabil prin expunerea repetată la evenimente dramatice.

SUA „speră” că ostaticii ar putea începe vineri dimineață

Casa Albă speră că eliberarea ostaticilor poate începe vineri dimineața, a o purtătoare, transmite BBC.

Acordul, care include o pauză de patru zile pentru lupte, fusese programat să înceapă joi, la ora locală 10:00 (10:00 Ora României).

„Acordul a fost convenit și rămâne convenit”, a spus purtătoarea de cuvânt a Consiliului Național de Securitate al SUA, Adrienne Watson, care a adăugat că „obiectivul nostru principal este să ne asigurăm că sunt aduși acasă în siguranță. Acest lucru e pe drumul cel bun și sperăm că punerea în aplicare va începe vineri dimineață."

Administrația Biden va urmări punerea în aplicare a acordului încheiat între Israel și Hamas, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby.

Consilierul pentru securitate națională al Israelului, Tzachi Hanegbi, a declarat miercuri seara că acordul nu va avea loc înainte de vineri, dar nu a explicat întârzierea.

12 cetățeni români evacuați cu familiile lor din Gaza

Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) a anunțat miercuri seară că încă 12 cetățeni români și familiile lor au fost evacuați din Fâșia Gaza și au ajuns pe teritoriul Republicii Arabe Egipt, prin punctul de frontieră Rafah.

Aceștia au fost preluați ulterior de reprezentanții Ambasadei României în Egipt, iar o echipă mobilă a Celulei de Criză a MAE îi însoțește până la Cairo, de unde vor fi îmbarcați spre România.

Până în prezent, 249 de cetățeni români și membri de familie ai acestora au fost evacuați din Fâșia Gaza, arată sursa citată.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG