Linkuri accesibilitate

Otrăvuri, patente, date telefonice - Documente care dezvăluie legături între oameni de știință ruși și spionajul militar


Spionajul militar al Rusiei a avut contacte apropiate cu șeful institutului de cercetare, care coordona oamenii de știință specializați în chimie și nanotehnologie, în săptămânile dinaintea otrăvirii cu Noviciok a fostului spion Serghei Skripal, conform unor date telefonice obținute recent.

Patentele depuse și articolele științifice examinate de Europa Liberă și partenerii săi arată, între timp, că acești oameni de știință au lucrat ani de zile pentru a dezvolta noi metode de introducere a unor medicamente și tratamente în corpul uman, tehnici care pot avea o utiliziare potențială în armamentul chimic sau tentative de otrăvire.

Rezultatele anchetei derulate de serviciul rus al Europei Libere împreună cu Bellingcat, Der Spiegel și The Insider vin într-un moment în care statele occidentale sunt îngrijorate de posibilitatea ca Rusia să încalce prevederile Convenției privind Armamentul Chimic (1992) și de aceea ca Kremlinul să țintească disidenți și alți oponenți cu otrăvuri și toxine interzise.

Experți internaționali, inclusiv cei ai Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) sau cercetători britanici și germani, au identificat substanța denumită Noviciok, un compus chimic sovietic de uz militar, drept substanța folosită, în 2018, la otrăvirea lui Skripal și a fiicei sale.

O nouă versiune a Noviciok a fost identificată drept substanța care aproape l-a ucis pe activistul anticorupție și politicianul rus Alexei Navalnîi, unul dintre cei mai aprigi oponenți ai președintelui Vladimir Putin, când acesta se întorcea la Moscova, dintr-o călătorie în Siberia, în luna august.

Rusia a negat în repetate rânduri că ar avea în posesie sau proces de dezvoltare orice armă chimică și spune că a respectat tratatul din 1992 prin distrugerea rezervelor sale considerabile de agenți neurotoxici, precum gazul sarin sau alte chimicale. În octombrie 2017, Putin a condus o ceremonie televizată în care, afirmă Moscova, ar fi fost distrusă ultima rezervă a țării.

Această investigație aduce dovezi contrare în plus.

Atacurile Noviciok

Pe 4 martie 2018, Skripal, care fusese condamnat cu 12 ani înainte pentru divulgarea de informații clasificate către spionajul britanic, dar a fost trimis la Londra într-un schimb de spioni din 2010, s-a îmbolnăvit grav brusc, când stătea pe o bancă dintr-un parc, nu departe de casa sa din Salisbury. Fiica sa, Iulia Skripal, care era cu el, s-a îmbolnăvit și ea.

Cercetători britanici au identificat substanța Noviciok drept otrava folosită. O femeie britanică a decedat de la expunerea accidentală.

Echipe de criminaliști, la locul îmbolnăvirii lui Skripal
Echipe de criminaliști, la locul îmbolnăvirii lui Skripal

Noviciok a fost dezvoltat de cercetători sovietici către finele anilor 1970 și ținut secret până după destrămarea URSS, când unul dintre oamenii de știință implicați, Vil Mirzaianov, l-a dezvăluit lumii.

La momentul atacului împotriva lui Skripal, Noviciok nu fusese trecut în mod explicit pe lista armelor chimice, în principal pentru că nu era bine cunoscut și pentru că experții internaționali au acceptat asigurările rușilor. Dar tratatul include o interdicție totală de utilizare a oricărei arme chimice, iar Noviciok a fost trecut pe lista actualizată a substanțelor în noiembrie 2019.

Otrăvirea lui Skripal a șocat Marea Britanie și majoritatea lumii. Autoritățile au concluzionat că, având în vedere gradul de sofisticare a substanței și unde a fost ea produsă inițial, utilizarea ei nu ar fi putut fi autorizată decât de oficiali de rang înalt de la Kremlin sau de însuși Vladimir Putin.

Ca o consecință, Londra a expulzat zeci de diplomați ruși pentru a pedepsi Moscova. SUA au impus noi sancțiuni împotriva Rusiei în baza unei legi din 1991 care se referă explicit la utilizarea armelor chimice și biologice.

Rusia e negat în mod repetat acuzațiile în lunile după incidentul Skripal. Cei doi ruși identificați public de autoritățile britanice au participat la un interviu dubios la televiziunea de stat RT, în care se prezintă drept agenți de vânzare de suplimente nutritive, care călătoriseră la Salisbury în scopuri turistice.

Între timp, Bellingcat și alți jurnaliști și cercetători au descoperit dovezi care leagă suspecții de Unitatea 29155, o echipă clandestină a spionajului militar rusesc, GRU.

Unitatea 29155 a fost legată de tentative de asasinat și alte activități subversive care mergeau înapoi cu ani înaintea otrăvirii lui Skripal.

Apoi, în august 2020, Navalnîi era pasager pe o cursă între orașul siberian Tomsk și capitala Moscova, când s-a îmbolnăvit subit și grav.

A fost spitalizat, i-a fost indusă o comă medicală și, după zile de presiune din partea familiei și a susținătorilor, a fost evacuat aerian către Berlin. La câteva zile de la sosire, cercetători germani au anunțat că o substanță chimică din familia Noviciok era cauza îmbolnăvirii, fapt confirmat de OPCW mai târziu.

Într-un interviu acordat Spiegel pe 1 octombrie, Navalnîi l-a acuzat pe Putin că ar fi orchestrat otrăvirea sa.

Alexei Navalnîi, la spital împreună cu familia, la Berlin
Alexei Navalnîi, la spital împreună cu familia, la Berlin

Apelurile GRU

Pe 27 februarie 2018, cinci zile înainte ca Skripal să se îmbolnăvească, un chimist rus, Serghei Chepur, a zburat de la St. Petersburg la Moscova într-o călătorie de serviciu de o zi. Chepur este directorul unui institut federal de cercetare numit Institutul Experimental de Stat pentru Cercetarea Științifică a Medicinei Militare, care are sediul la St. Petersburg.

Conform unor date telefonice obținute de Bellingcat și consultate de serviciul rus al Europei Libere, Chepur a comunicat în timpul vizitei cu mai mulți ofițeri ai GRU și a petrecut timp la sediul central al agenției de spionaj militar din Moscova.

În acea zi a comunicat și cu cel puțin un cercetător de la o altă instituție federală de cercetare, Centrul Științific Signal. Centrul a fost înființat în 2010 printr-un decret al lui Putin, atunci prim-ministru, ca parte a unei reorganizări a Institutului Central de Cercetare și Testare nr. 33, parte a Ministerului Apărării.

Amplasat în regiunea Saratov, în centrul Rusiei, Institutul nr. 33 era cunoscut demult pentru testarea de arme chimice. În august 2020, instituția a fost trecută pe lista neagră de guvernul SUA, care afirma că există „un motiv rezonabil” de a crede că era „asociat cu programul de armament chimic al Rusiei și de testare a acestuia”.

După ce a plecat de la sediul GRU pe 27 februarie 2018, datele telefonice arată că Chepur s-a deplasat la o altă instituție militară: Centrul Științific Militar nr. 27.

Prezent acolo în timpul vizitei lui Chepur era, conform acelorași date, specialistul în organofosfate Victor Tarancenko, care lucrase la Centrul nr.27, dar se mutase la Centrul Signal. Aceste date arată localizarea telefonului la anumite momente, dar este imposibil de afirmat că cei doi s-au întâlnit atunci.

Organofosfate sunt o clasă de compuși chimici ce se găsesc în insecticide și unele medicamente. Ele sunt folosite și în arme chimice.

În lunile dinaintea călătoriei la Moscova, Chepur comunicase în mod repetat nu numai cu oameni de știință de la Centrul Signal, dar și cu ofițeri de rang înalt ai GRU.

Conform datelor obținute, una dintre persoanele contactate a fost generalul-maior Andrei Averianov, comandantul Unității 29155.

Chepur a avut cel puțin 65 de apeluri și mesaje către Averianov între mai 2017 și septembrie 2019, arată datele telefonice.

Averianov era în mare parte necunoscut publicului, până la o investigație a Europei LIbere în parteneriat cu Bellingcat, care dezvăluia că unul dintre cei acuzați de otrăvirea lui Skripal, Anatoly Chepiga, participase la nunta fiicei acestuia cu doi ani în urmă.

Atât Averianov, cât și Chepiga - care fusese în Marea Britanie sub numele Ruslan Boshirov în perioada otrăvirii lui Skripal - pot fi văzuți în fotografii de la nunta din 2017.

Celălalt bărbat identificat de autoritățile britanice era ofițerul GRU Alexander Mișkin (cunoscut și ca Alexander Petrov), pe care Chepur, cercetătorul din St. Petersburg, l-a sunat de mai multe ori în perioada imediat dinaintea otrăvirii lui Skripal.

Chepur a comunicat și cu un al treilea ofițer GRU, care a fost în Anglia în 2018 - Denis Sergheiev -, precum și cu un alt ofițer al Unității 29155, Alexander Kovalciuk, care, conform altor documente Bellingcat, este cunoscut pentru pregătirea medicală, dar nu a călătorit în Anglia.

Mishkin și Chepiga, captură RT
Mishkin și Chepiga, captură RT

Datele telefonice arată că începând cu 30 decembrie 2017, puțin peste 3 luni înaintea otrăvirii lui Skripal, Chepur l-a contactat pe Mișkin pentru prima dată (din setul de date obținut) din mai 2017. Chepur a avut mai multe convorbiri cu Mișkin și Averianov pe 13-14 și 17-18 ianuarie. L-a contactat pe Sergheiev pe 2 și 3 februarie. Pe 12 februarie a avut contact cu Mișkin, Kovalciuk și Sergheiev.

Pe 23 februarie, sărbătoare legală în Rusia, Chepur a avut zeci de apeluri telefonice și mesaje cu ofițeri GRU, dar și cu alți doctori și cercetători, inclusiv cu Vadim Basharin, pe care Bellingcat și The Insider l-au identificat drept toxicologul-șef al Ministerului Apărării. Sărbătoarea onorează foști și actuali membri ai forțelor armate.

Datele telefonice mai arată și că în zilele dinaintea și după otrăvirea lui Skripal, Chepur a comunicat cu oameni de știință de top din regiunea Saratov și tot cu numărul 33: Institutul Central nr. 33 al Ministerului Apărării pentru Cercetări Științifice.

Patente și nanotehnologii

Din 2004 până în 2010, un chimist numir Artur Jirov a condus Institutul Central de Cercetare nr. 27, conform unei broșuri a Ministerului Apărării, publicată în 2018. Broșura descrie institutul drept una dintre principalele entități ale Ministerului Apărării în chestiuni de securitate guvernamentală „în domeniile chimic-militar și biologic-militar, precum și combaterea amenințărilor date de proliferarea și utilizara armelor chimice și biologice”.

În 2010, institutul lui Jirov a fost înglobat în Institutl Central nr. 33 pentru Cercetări Științifice, care era implicat în testarea de armament chimic în alt sat din regiunea Saratov, Șikhany. Directorul și adjunctul acestuia l-au sunat pe Chepur la scurt timp după otrăvirea lui Skripal.

Șikhany era și sediul unui departament al unui institut secret cunoscut drept GosNIIOKHT. Conform lui Mirzaianov - chimistul care a dezvăluit programul secret în 1992 - și altor cercetători, aici fusese dezvoltat pentru prima dată Niviciok în anii 1970.

La începutul acestei luni, UE a impus sancțiuni împotriva GodNIIOKHT ca răspuns la otrăvirea lui Navalnîi spunând că utilizarea Noviciok în acest atac „ar fi posibilă doar din cauza eșecului Institutului de a își îndeplini responsabilitatea de a distruge stocurile de arme chimice”.

În aceeași perioadă în care institutul lui Jirov s-a mutat, acesta s-a retras și a preluat conducerea Centrului Științific Signal, facilitatea din Moscova creată prin decretul lui Putin din 2010. Mai mulți subordonați ai săi de la Institutul Central de Cercetare nr. 27 au plecat cu el.

Documente publice dezvăluie că Jirov și colegii săi au derulat cercetări ample despre substanțe care afectează sistemul nervos central, precum și metode de a introduce aceste substanțe în corpul uman. La fel și Chepur, cercetătorul din St. Peterburg, care a avut contact cu ofițeri GRU și cu unul dintre cei acuzați de otrăvirea lui Skripal.

În 2010, de exemplu, Chepur și mai mulți colegi au înregistrat un patent pentru „o compoziție farmaceutică și metodă de administrare pulmonară a acesteia”.

Patentul afirmă că invenția este „gândită pentru introducerea unor substanțe farmacologice active într-un organism prin inhalare”. Este descrisă drept o pulbere formată din particule minuscule și ar afecta, printre altele „sistemul nervos central, procesele periferice de transmitere neuronală, sistemul cardiovascular”.

Între timp, Jirov și colegii săi au depus cereri de patentare în 2007 și 2008 descriind utilizarea de nanoparticule pentru a introduce medicamente dincolo de membrana care separă sistemul nervos central de cel circulator.

„Invenția prezentă este o metodă de a produce un sistem specific de livrare a unui medicament la celulele creierului”, spune o notă la cererea de patent din 2007. „Rezultatul utilizării invenției propuse este că devine posibilă obținerea unui sistem mai perfect de livrare a unui medicament la celulele sistemului nervos central”.

Progrese în nanotehnologie pot fi utilizate pentru a modifica caracteristicile fizice ale unui agent chimic de uz militar”, spune Dan Kaszeta, un epert în armament chimic și biologic american, care lucrează la Londra. „Sunt multe variante probabile în care nanotehnologia ar putea amplifica pericolul reprezentat de o substanță chimică și ar face-o mai persistentă în mediul înconjurător sau mai dificil de detectat”.

Datele telefonice obținute de Bellingcat și consultate de serviciul rus al Europei Libere arată că Jirov a fost unul dintre patru cercetători de la Centrul Științific Signal, pe care Chepur i-a contactat în ianuarie 2018, cu mai puțin de două luni înainte de otrăvirea lui Skripal.

Cei doi au interacționat în cel puțin 4 zile din acea lună. Pe 18 ianuarie, Chepur a fost în contact cu Mișkin, arată datele, unul dintre cei acuzați de otrăvirea lui Skripal.

Doi cercetători care au depus împreună, în 2007, o cerere de patent cu Jirov - Georgy Nazarov și Serghei Galan - au fost printre autorii unui articol din 2009, publicat într-o revistă științifică rusească. Articolul analizează utilizarea de nanoparticule - nu cu mult mai mari decât dimensiunea unui atom - pentru a livra medicamente în diverse părți ale corpului uman, cu precădere către celule ale sistemului nervos. Ei scriau că un avantaj al acestei abordări este posibilitatea de a „selecta cu exactitate interacțiunea cu ținte biologice” și „abilitatea de a controla atât intensitatea, cât și durata expunerii la medicament”.

Nazarov și galan au plecat cu Jirov de la Institutl Central de Cercetare nr. 27 la Centrul Signal.

Alți transferați includ pe Tarancenko, prim apersoană pe care Chepur a sunat-o când s-a deplasat la Moscova pe 27 februarie 2018 și Andrei Antohin, directorul adjunct al Centrului Signal.

Tarancenko și Antohin au derulat cercetări despre diverși inhibitori, care se găsesc în mai multe medicamente, dar și în pesticide și substanțe precum Noviciok. Cercetători germani au depistat aceleași tipuri de inhibitori în analiza substanței folosite la otrăvirea lui Navalnîi.

Datele telefonice obținute de Bellingcat arată un apel telefonic între Antohin și Chepur pe 21 ianuarie 2018, trei zile după o convorbire între Chepur și Mișkin, cu șase săptămâni înainte de otrăvirea lui Skripal.

Tarancenko a fost prima persoană contactată de Chepur după ce a aterizat la Moscova pe 27 februarie 2018.

Datele mai arată și un schimb de mesaje între Chepur și Tarancenko, după ce primul ajunsese la sediul GRU în acea zi. După ce a stat circa trei ore la sediul GRU, Chepur a vizitat Centrul Militar Științific nr. 27. Tarancenko era acolo în același timp, arată datele.

Site-ul Centrul Signal descrie activitatea primară a instituției drept „controlul exporturilor”. Centrul este formal o parte a Serviciului Federal Tehnic și de Control al Exporturilor al Rusiei, care este responsabil cu monitorizarea materialului nuclear, tehnologiilor cu utilizare duală, anumite substanțe chimice și alte bunuri sensibile care trec granița Rusiei.

Centrul Signal are însă și un site ce pare semi-abandonat, găzduit pe o platformă gratuită, care arată și materialele pe care le verifică la export: enzime, gaz lacrimogen, culturi vii și unele materiale biologice.

Serviciul rus al Europei Libere și partenerii săi în această investigație au cerut comentarii de la Centrul Signal, Centrul Științific nr. 27 și de la Institutul de Stat pentru Cercetare în Medicină Militară, dar nu au primit răspuns la întrebări despre domeniile de cercetare sau legăturile cu Ministerul Apărării sau agenții de spionaj.

Averianov, comandantul Unității 29155, nu a răspuns la telefon. Telefoanele mobile ale lui Mișkin și Antohin erau închise când au sunat reporterii.

Jirov și Chepur au putut fi contactați la numerele din datele obținute de Bellingcat.

Jirov a ascultat o întrebare despre participarea sa în dezvoltarea unor substanțe otrăvitoare și cooperarea cu GRU și FSB. A închis fără să răspundă.

Chepur, ale cărui date telefonice dezvăluie convorbiri cu Mișkin, Averianov și alți ofițeri GRU la scurt timp înainte de otrăvirea lui Skripal a negat că ar cunoaște aceste persoane.

Puteți să verificați agenda mea și să vedeți că nu e niciun Mișkin acolo”, a spus Chepur.

Pe 7 octombrie, după ce OPCW a anunțat că o substanță din familia Noviciok a fost utilizată în otrăvirea lui Navalnîi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a răspuns la întrebările presei despre dezvoltarea de arme chimice în Rusia.

„Federația Rusă și-a îndeplinit toate obligațiile în cadrul convenției, așa că nu se pune problema”, a spus Peskov.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG