Guvernul Orban a adoptat în ședința de vineri seara un proiect de Ordonanță de Urgență care completează art. 201 din Legea educaţiei naţionale 1/2011, prin care studenții Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul” nu mai sunt obligați să se înregistreze în Registrul Matricol Unic al Universităților din România (RMUR). Ordonanța este contrasemnată de șeful SRI, Eduard Hellvig, și de ministrul educației, Monica Anisie.
Conform Ordonanței de Urgență este introdus un nou alineat la articolul din Legea educației care prevede că studenții la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”, înmatriculați la programe de licență, master și postuniversitare pentru nevoile SRI și altor autorități publice cu atribuții în domeniul securității naționale, nu sunt obligați să se înregistreze în Registrul Matricol Unic al Universităților din România (RMUR).
Fac excepţie de la obligativitatea înregistrării în RMUR, prevăzut la alin.
(1): a) studenţii Academiei Naţionale de Informaţii «Mihai Viteazul» înmatriculaţi la programe de licenţă, master şi postuniversitare pentru nevoile Serviciului Român de Informaţii şi pentru alte autorităţi publice cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale;
b) cetăţenii străini pregătiţi în cadrul Academiei Naţionale de Informaţii «Mihai Viteazul» pe bază de protocoale încheiate în acest scop între Serviciul Român de Informaţii şi organe similare de informaţii ale statelor de care aparţin aceştia, în condiţiile legii”, arată proiectul OUG adoptat de guvern.
În expunerea de motive a OUG se invocă, pe de o parte, necesitatea de a ”asigura confidenţialitatea şi conspirativitatea datelor personale referitoare la identitatea studenţilor şi absolvenţilor programelor de studii universitare sau postuniversitare profesionale, care se subsumează categoriilor de informaţii de securitate naţională, considerent de natură să impună exceptarea de la transmiterea în Registrul Matricol Unic al universităţilor din România sau în alte baze de date publice a acestor tipuri de date”.
Pe de altă parte, OUG este argumentată și prin ”urgenţa nevoii de eliberare a actelor de studii pentru a respecta dreptul absolvenţilor săi de a urma cicluri de pregătire universitară superioară”, emiterea acestor acte de studii ”condiţionează înscrierea absolvenţilor Academiei la programe de studii din ciclul studiilor universitare de master sau doctorat”.
Academia de Informații, se află în subordinea Serviciului Român de Informații (SRI) a fost în ultimii ani subiectul unor scandaluri de plagiat, care au dus la evaluarea Școlii doctorale, în urma căreia s-a confirmat plagiatul în cazul a 41 de teze de doctorat. Pentru 14 dintre acestea, inclusiv pentru generalul SRI în rezervă Dumitru Dumbravă, au fost deja emise ordine de ministru pentru retragerea titlului.
Facebook Forum