Linkuri accesibilitate

OUG privind liberalizarea sistemului medical, neconstituțională


OUG prin care se doreşte liberalizarea sistemului sanitar este neconstituţională, au decis marți judecătorii CCR la sesizarea Avocatului Poporului.

Potrivit ordonanței, spitalele private pot accesa fonduri publice de sănătate.

Principalul reproș al judecătorilor constituționali este lipsa avizului de la Consiliul legislativ.

„Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că Ordonanța de urgență a Guvernului nr.25/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, precum și a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, este neconstituţională, în ansamblul său. În argumentarea acestei soluții, Curtea a reținut, în esență, că actul normativ supus controlului de constituționalitate a fost adoptat fără respectarea exigențelor legale și constituționale referitoare la solicitarea avizului Consiliului Legislativ”.

Avocatul Poporului sublinia că prin aceste măsuri, s-ar putea crea un decalaj substanţial în atragerea fondurilor destinate programelor naţionale de sănătate între sistemul public şi furnizorii privaţi, cu riscul deprecierii sistemului public, potrivit Mediafax.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.25/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, precum şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, este neconstituţională, în ansamblul său. În argumentarea acestei soluţii, Curtea a reţinut, în esenţă, că actul normativ supus controlului de constituţionalitate a fost adoptat fără respectarea exigenţelor legale şi constituţionale referitoare la solicitarea avizului Consiliului Legislativ”.​

Decizia CCR a fost salutată de președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu.

„Am avut dreptate! Ordonanța prin care Guvernul PNL a încercat să #privatizeze sănătatea românilor pentru ”prieteni” a fost declarată NECONSTITUȚIONALĂ!
Caracatița liberală a fost oprită în tentativa de a atenta la sănătatea oamenilor.
Toate cele 25 de ordonanțe date de PNL noaptea ca hoții se vor face praf și pulbere. Pentru că așa e când sfidezi Constituția și iei decizii contra românilor !
PS : Premierul Orban continuă să încalce legea și nu a trimis nici acum la Parlament stenogramele acelei ședințe de guvern. Ar fi trebuit să se convingă până acum că jaful și aroganța PNL nu pot fi ascunse de ochii oamenilor !”, a scris Ciolacu pe pagina sa de Facebook.

Citește și:

Contradicții privind avizul la OUG pentru liberalizarea programelor de sănătate. A sărit sau nu Guvernul peste Consiliul Legislativ?

XS
SM
MD
LG