Linkuri accesibilitate

Oul de sticlă și Brâncuși | În România se mai întâmplă și lucruri bune


Palatul Jean Mihail, construit de unul dintre cei mai bogați români din România interbelică, a fost donat statului român. În clădire funcționează acum Muzeul de Artă Craiova.
Palatul Jean Mihail, construit de unul dintre cei mai bogați români din România interbelică, a fost donat statului român. În clădire funcționează acum Muzeul de Artă Craiova.

„Nu-mi place sã vorbesc despre mine sau despre arta mea, dar văd că nu-mi dai pace” - Constantin Brâncuși

Cu jenă recunosc că nu am mai ajuns la Muzeul de Artă din Craiova de ceva vreme. Și că în ultimele dăți când am vizitat clădirea, a fost din alte motive decât să petrec timp în galeriile ei.

Și nici la Centrul Constantin Brâncuși, inaugurat cu mai bine de un an în urmă, n-am ajuns. Am admirat structura abstractă, de sticlă, care se ridica în curtea Palatului Jean Mihail din Craiova și recunosc că am avut o senzație ciudată: se vor potrivi cele două clădiri, stilistic vorbind?

Una eclectică, care îmbină în special elemente de baroc târziu cu elemente neoclasice și câteva de arhitectură romantică, și una ultramodernă, transparentă, în forma unui ou, creat din straturi de sticlă, închis într-un cub de stică. Dar și la Luvru e o piramidă în față, nu?

Am ajuns la muzeu abia acum, într-un noiembrie ploios și rece, în căutarea unor povești frumoase care se întâmplă în România. Pentru că, dincolo de tot răul care mustește zilnic de peste tot, se întâmplă și lucruri bune care își fac loc mai greu pe agenda publică.

Iar după ce am vizitat Centrul Brâncuși, am plecat cu gândul că, dincolo de toate controversele construcției oului de sticlă, e un lucru bun care s-a întâmplat în România.

De la planuri la inaugurare, 11 ani

Romania, Brâncuși Centre
Romania, Brâncuși Centre

Ideea unui centru care să poarte numele lui Constantin Brâncuși a început cu un proiect al arhitectului Dorin Ștefan.

Arhitectul făcuse planurile unui pavilion, o continuare a unui proiect neterminat, din India, al marelui sculptor.

Structura ovoidă fusese gândită pentru a fi amplasată la București, dar planurile s-au schimbat în momentul în care autoritățile din Craiova i-au propus lui Dorin Ștefan o colaborare.

Muzeul de Artă Jean Mihail era în plin proces de restaurare și curtea muzeului trebuia amenajată.

Așa a apărut ideea unei construcții noi, dedicate lui Brâncuși, la Muzeul de Artă din Craiova. Și care ar fi urmat să adăpostească operele lui și să aibă și alte spații expoziționale.

„Ideea vine de la povestea unui pavilion pe care Brâncuşi ar fi trebuit să-l construiască în India. În 1931, Brâncuşi a realizat «Pasărea în spaţiu», cumpărată în acelaşi an de un maharajah din India, care a mai comandat alte două sculpturi: una din marmură albă, alta din marmură neagră, cu intenţia de a construi un pavilion pentru amplasarea acestora.

L-a invitat pe Brâncuşi să gândească un spaţiu în acest sens, care să fie prevăzut şi cu un templu cu statuia lui Buddha. (...) Brâncuşi nu a mai ajuns să ducă la bun sfârşit proiectul”, a explicat arhitectul Dorin Ştefan, în iulie 2011, când a prezentat planurile sale la Craiova.

Iar un spațiu expozițional dedicat lui Constantin Brâncuși la Craiova venea cumva ca o consecință firească a importanței pe care Cetatea Banilor a avut-o în viața lui Brâncuși.

„Am plecat de la 10 ani pe jos din Hobiţa-Peştişani. Tata era gospodar cu slugi în curte. La Craiova, am intrat ca băiat de prăvălie pentru procopseală. Ai observat că, la noi, în Oltenia, cuvîntul «pro­copseală» are altă semnificaţie? Că-nseamnă muncă din greu? Că la Bucureşti «procopseală» este aproape sinonimă cu învîrteala ? La noi, pro­copseală este o onoare, fiindcă provine din munca de 16 ore pe zi. În Capitală, este termen peiorativ. (....) La Craiova am fost băiat de prăvălie la restaurantul «Spirtaru» din faţa gării. Am stat şase ani şi munceam cîte 18 ore zilnic. La ceasurile trei de dimineaţă, mă sculau birjarii cu ciocănitul codiriştii de la biciuşcă în uşa odăiţii unde dormeam. Veneau pentru muş­terii de la trenurile matinale şi cereau, înainte de a pleca încărcaţi de pasageri, să-i servesc cu crenvurşti calzi, pelin rece şi hrean iute. Am făcut şcoala de meserii din Craiova şi şcoala de belle-arte din Bucureşti. ”
sursa: Petre Pandea, „Brâncuși - Amintiri și exegeze” - 1967

Muzeul de Artă Craiova este unul dintre primele muzee din lume care a deținut o colecție de opere Brâncuși. În 1943, au fost prezentate publicului trei dintre creațiile sale: Orgoliu, Cap de copil, Sărutul.

Au rămas în patrimoniul muzeului până astăzi și li s-au mai alăturat alte cinci lucrări: Tors (Coapsa), Domnișoara Pogany, Vitelius, Ecorșeu, Scaun colțar.

„Sărutul”, prima creație din această serie a lui Constantin Brâncuși e considerată prima sculptură modernă din lume.
„Sărutul”, prima creație din această serie a lui Constantin Brâncuși e considerată prima sculptură modernă din lume.

De la planurile arhitectului Dorin Ștefan până la inaugurare, au trecut 11 ani. Și s-au schimbat multe în conceptul centrului. Operele lui Brâncuși au rămas acolo unde sunt de zeci de ani, în galeriile Muzeului de Artă, iar noua construcție urma să fie dedicată expozițiilor de artă modernă.

„Odat, mi s'a propus să fac un monument al lui Spiru Haret. M'am gândit: cum să redau spiritul acestui om care a vrut să răspândească în straturile cele mai largi lumina școlii? Să fac un cadavru îmbrăcat în redingot? N'avea niciun rost! Și atunci am alcătuit un proect de fântână. Monumentul lui Spiru Haret trebuia sã fie « Fântâna lui Spiru Haret». Apa acelei fântâni avea să răcorească pe cei însetați, după cum opera lui avea să lumineze pe cei dornici de lumină. Bine înțeles, proectul mi-a fost refuzat si când am venit acum în Bucuresti dupã atâtia ani, am văzut statuia lui Spiru Haret, sub forma unui domn in redingot, suit pe un soclu de piatră...”
sursa: „Constantin Brâncuși în dialog cu Ionel Jianu”, note publicate în Revista Fundațiilor Regale, 1946

O imersiune într-un spațiu nonconformist

Dincolo de spectaculosul construcției de sticlă care se ridică într-o latură a curții muzeului, Centrul Brâncuși se desfășoară în subteran, pe câteva sute de metri pătrați. O structură simplistă, minimalistă, industrială, austeră, menită să nu umbrească cu nimic lucrările expuse. Mi-a spus totul despre spațiu Lucian Rogneanu, muzeograf la Muzeul de Artă Craiova, el însuși un cunoscut artist vizual.

Înainte de a pătrunde în spațiul nou, am vrut să mai văd o dată operele lui Constantin Brâncuși aflate la parterul Palatului Jean Mihail. Am găsit o sală plină de copii, dar mai puține opere. O parte sunt la Timișoara, la expoziția dedicată marelui sculptor, în care sunt expuse lucrări ale sale din întreaga lume.

Un grup de elevi vizitează sala Brâncuși de la Muzeul de Artă din Craiova. Un muzeograf le prezintă operele marelui sculptor din patrimoniul muzeului.
Un grup de elevi vizitează sala Brâncuși de la Muzeul de Artă din Craiova. Un muzeograf le prezintă operele marelui sculptor din patrimoniul muzeului.

În septembrie 2022, noul centru, Oul din curtea Muzeului de Artă Craiova, s-a deschis cu o expoziție dedicată lui Constantin Brâncuși, organizată de Doina Lemny, unul dintre cei mai importanți experți internaționali în arta lui Constantin Brâncuși.

„A fost conceput pentru vizitatori în primul rând un timeline prezentat pe un perete - un timeline care explică viața lui Brâncuși, de la primii ani de când s-a născt, la Hobița, apoi primii ani petrecuți la Craiova, ulterior cu ajungerea la Paris, prima dată în atelier, primele opere care au plecat în America și care au făcut vâlvă, până la ultimii ani de creație”, povestește Lucian Rogneanu.

„Când am sosit în Statele Unite, pentru a-mi deschide prima expoziție la New-York, vameșii au considerat că sculpturile mele sunt piese industriale descompuse și le-au supus unor taxe vamale foarte ridicate. O asociație a prietenilor artei din Statele Unite a intentat un proces pentru restituirea acestor taxe și litigiul a ajuns pâna în fața celui mai înalt for judecătoresc de acolo, care mi-a dat câstig de cauză. Atunci, ziarele americane au publicat în primele pagini reportagii intitulate: « Brâncusi contra Statelor Unite » ”.
sursa: „Constantin Brâncuși în dialog cu Ionel Jianu”, note publicate în Revista Fundațiilor Regale, 1946
Centrul Brâncuși s-a deschis cu o expoziție omagială dedicată sculptorului.
Centrul Brâncuși s-a deschis cu o expoziție omagială dedicată sculptorului.

Expoziția inaugurală dedicată lui Brâncuși a fost înlocuită cu altele, ale unor tineri artiști care experimentează, caută mijloace noi de exprimare, dar și locuri de manifestare. Centrul care poartă numele genialului sculptor a devenit un spațiu deschis tinerilor creatori.

Până în februarie anul viitor, studenți și absolvenți ai Departamentului Foto Video al Universității Naționale de Arte din București își expun aici lucrările. Mjloacele lor de expresie sunt instalații, fotografii, filme. Expoziția se numește Eclectic 2.0.

Chiar la intrarea în centru, o instalație vorbește despre relația om-natură. Suntem captivi în clădiri, visăm la o natură virgină, dar murdărim lumea și natura cu resturi de civilizație. Un concept simplu în acord cu problemele care frământă lumea actuală.

„Waiting Room for the End of the World” este titlul instalației lui Bogdan Ciuciu Enculescu, expusă la Centrul Brâncuși. Este o metaforă a resemnării societății în fața efectelor acțiunii omului asupra mediului.
„Waiting Room for the End of the World” este titlul instalației lui Bogdan Ciuciu Enculescu, expusă la Centrul Brâncuși. Este o metaforă a resemnării societății în fața efectelor acțiunii omului asupra mediului.

Într-un alt spațiu, luminat doar de un bec cu filament atârnând din tavan, un fir de sârmă desfășurat parcă la întâmplare traduce zborul unei muște care enervează un cititor. Același cititor care privește lumea, dar o vede doar dacă are ochelari speciali, viziunea dată de educație.

„A la recherche du temps”, creație a Ralucăi Chipriade.
„A la recherche du temps”, creație a Ralucăi Chipriade.

Alături, două paralelipipede metalice, așezate simetric unul în fața altuia, sunt o reflexie a consumatorului de cultură. Unii calcă în picioare o operă doar pentru a ajunge la alta.

Pe pereții sălilor principale ale expoziției rulează filme sau sunt fotografii. Ale lumii de azi. Ale unui oraș distrus de comunism, de democrație, de uitare.

„Going to Nowhere” - Nicolae Coșniceru. Foști lucrători ai Combinatului Chimic Făgăraș și copiii lor, pregătiți de plecare.
„Going to Nowhere” - Nicolae Coșniceru. Foști lucrători ai Combinatului Chimic Făgăraș și copiii lor, pregătiți de plecare.
„... La o expoziție din Paris am prezentat cândva un proiect de monument intitulat « Proect care trebue mărit atât încât să atingă bolta cerului». Aceasta este dimensiunea naturală a sculpturii. Gândește-te ce înseamnă un monument din vremea noastra alături de un « sgârie-nori » din New-York! E ca o furnică. Sculptura trebue sã fie pe măsura omului, pe măsura înfăptuirilor sale. De mult, am vrut sã ridic o coloana făra sfârsit al carei capăt să se piardă în nori. La Târgu-Jiu, am incercat sã-mi înfăptuesc acest proect. În fiecare dimineatã, venea un bătrân să constate cum înaintează lucrarea.
— De ce nu te duci să vezi cum se clădeste biserica cea nouă, l-am întrebat.
— Vreau să văd ceva ce nu s'a mai văzut încă, mi-a răspuns.
Asa sunt oamenii: îi atrage noutatea, precum lumânarea atrage, noaptea, cărăbusii, pâna ce își ard aripile.”
sursa: „Constantin Brâncuși în dialog cu Ionel Jianu”, note publicate în Revista Fundațiilor Regale, 1946

Și în mijlocul tuturor lucrărilor sunt bârnele lui Brâncuși, de lemn vechi, istoric, mirosind a România în mijlocul atelierului său din Paris, din Impasse Ronsin. Sunt legătura dintre geniul sculptorului cu actualitatea, sunt stâlpii artei sale înfipți adânc în cultura românească.

Lucian Rogoveanu, muzeograf la Muzeul de Artă Craiova, lângă bârnele de lemn recuperate din atelierul lui Brâncuși din Paris.
Lucian Rogoveanu, muzeograf la Muzeul de Artă Craiova, lângă bârnele de lemn recuperate din atelierul lui Brâncuși din Paris.

„Bârnele au fost recuperate de Vasile Georgescu Paleolog, unul dintre prietenii lui Brâncuși și primul biograf al lui Constantin Brâncuși. El avea pe unul dintre fiii lui plecați la Paris. Acesta a văzut că se demolează atelierele din Impasse Ronsin și și-a sunat tatăl. Paleolog a stăruit pe lângă autoritățile române de la acea vreme și a reușit, cu ajutorul Ministerului de Externe, ca aceste bârne să poată fi aduse în țară.

Paleolog fiind - ca să zic așa - oltean și foarte legat de Craiova, și-a dorit ca aceste bârne să fie la Craiova. După ce au fost aduse, au fost donate către Muzeul de Artă Craiova”, povestește Lucian Rogoveanu drumul bârnelor lui Brâncuși de la Paris la Craiova.

N-am putut pleca din spațiul industrial creat pentru a adăposti arta modernă fără un tur în oul de sticlă. Un lift silențios te ridică ușor, să ai timp să vezi ansamblul, orașul, palatul. Și te duce până la baza structurii de sticlă care îmbină ideile din două opere ale lui Brâncuși - „Începutul lumii” și „Măiastra”. Toată lumea îi zice Ou, și s-a împământenit așa, îmi explică Lucian Rogoveanu, care amintește numele pe care Brâncuși însuși l-a dat lucrării - Începutul lumii.

Din „oul” de sticlă se vede Palatul Jean Mihail, o clădire somptuoasă care găzduiește Muzeul de Artă Craiova.
Din „oul” de sticlă se vede Palatul Jean Mihail, o clădire somptuoasă care găzduiește Muzeul de Artă Craiova.

„E ca un început al lumii care conține o amprentă a lucrării «Măiastra», o legătură vizibilă cu opera lui Constantin Brâncuși”, traduce muzeograful metafora arhitectonică.

„Da, sculptura e o îndeletnicire grea. Dar totul se obține, dacă stii să plătești prețul adevarat. Cu străduință, cu sufletul, cu viața ta.
Întotdeauna îmi cioplesc singur piatra și lucrez direct materialul. Numai astfel îi poți înțelege cerințele structurale și îi poți imprima emoția ta, nevoia ta de desăvârșire, setea de absolut.
La «Pasarea Măiastră » lucrez din anul 1909 si încă nu am terminat-o. Cea mai buna ucenicie în sculptură e cioplirea pietrei. Trebuie să te obișnuiești cu ea. Nu să înveți, ci să te deprinzi. După ureche. Când ajungi ca piatra să cânte sub ciocanul tău, atunci poți începe să sculptezi. Cât timp piatra geme sub lovituri, înseamnă că n'ai prins meșteșugul.”
sursa: „Constantin Brâncuși în dialog cu Ionel Jianu”, note publicate în Revista Fundațiilor Regale, 1946

La ieșirea din Centrul Brâncuși, l-am întrebat pe Lucian Rogoveanu dacă lui Brâncuși i-ar fi plăcut spațiul care îi poartă numele. Ideea sa, modul în care a fost conceput, destinația sa.

„Am încercat să gândim un parcurs în spiritul lui Constantin Brâncuși. Și v-am zis că, la început, prima expoziție a fost documentară și dedicată exclusiv lui Constantin Brâncuși. După care, următoarele două - una pe care o și puteți vedea - sunt legate de arta fotografică și de arta fotografică contemporană. După cum știți, Brâncuși a fost foarte atașat de fotografie, iar în momentul în care a descoperit fotografia, a devenit pasiunea lui numărul doi. Acestea două l-au însoțit toată viața”, spune muzeograful.

Și eu cred că lui Brâncuși i-ar fi plăcut.

Centrul Constantin Brâncuși poate fi vizitat zilnic, între orele 10:00-17:00, iar intrarea este gratuită.

„Am impresia că viața oamenilor se desfășoară pe o bază greșită. Există o gravă neîntelegere, în punctul de pornire. Oamenii nu recunosc minunea pe care o constitue viața însăsi, globul acesta pământesc, care se învârteste în haos și îi poartă în mersul lui prin veacuri.
Ceea ce le lipseste oamenilor din vremea noastră e dimensiunea cosmică, sentimentul acesta al aventurii spiritului, dincolo de realitatea aparentă. Oamenii actuali nu au antene pentru a pătrunde în realitatea adevarată, în singura realitate care contează. Se lasă amăgiți de aparențe și se opresc la ele. Nu merg mai departe. Pentru că îi impiedică această stupidă nevoie de securitate, care taie aripile aventurii și care ferecă spiritul în închisoarea conformismului. Întotdeauna, ceea ce m'a susținut a fost bucuria. În cele mai grele imprejurări ale vieții, am știut s'o găsesc în drumul meu. Mergiam cântând. Știam că ceea ce trebue să se întâmple se va întâmpla. Și nimic nu mă oprea. Pe acest sentiment al minunii pe care o reprezintă viața, al bucuriei, e clădită toată opera mea”.
sursa: „Constantin Brâncuși în dialog cu Ionel Jianu”, note publicate în Revista Fundațiilor Regale, 1946

Constantin Brâncuși - biografie

Născut în data de 19 februarie 1876, la Hobița (jud. Gorj), Constantin este al şaselea copil al lui Nicolae şi Maria Brâncuşi. Prima clasă primară o face la Peştişani-Gorj, apoi continuă şcoala la Brădiceni. Copilăria este marcată de dese plecări de acasă și ani lungi de ucenicie în ateliere de boiangeri și prăvălii.

După ce a urmat Şcoala de Arte şi Meserii în Craiova (1894 – 1898), absolvă, în 1902, Şcoala de Belle-Arte din Bucureşti.

Între 1900 și 1902, cu ajutorul doctorului Dimitrie Gerota, realizează „Ecorșeu”, un studiu pentru reprezentarea corpului omenesc. Precizia detaliilor acestei lucrări va face ca Ecorșeul să fie folosit în școlile românești de medicină, după ce se vor face câteva copii. Marcel Duchamp va include fotografia Ecorșeului în expoziția pe care o va organiza la sfârșitul anului 1933 la New York.

În 1903, primeşte prima comandă a unui monument public, bustul generalului medic Carol Davila (instalat la Spitalul Militar din București). Este singurul monument public al lui Brâncuși din București.

Pleacă în 1904 la studii la München. După șase luni pornește pe jos prin Bavaria, Elveția până la Langres, în Franța, de unde ia trenul până la Paris.

În 1905 reușește la concursul de admitere la prestigioasa École Nationale Supérieure des Beaux-Arts, unde lucrează în atelierul lui Antonin Mercié, până în 1906 . Refuză să lucreze ca practician în atelierul lui Auguste Rodin, rostind cuvintele devenite celebre, „Rien ne pousse à l’ombre des grands arbres” (La umbra marilor copaci nu crește nimic).

Expune pentru prima dată la Société Nationale des Beaux-Arts și la Salon d’Automne din Paris în 1906.

În 1907, creează prima versiune a Sărutului, temă pe care o va relua sub diferite forme până în 1940, culminând cu Poarta Sărutului, parte a Ansamblul Monumental din Târgu-Jiu. Tot atunci, închiriază un atelier în Rue de Montparnasse și intră în contact cu avangarda artistică.

În 1909 revine pentru scurt timp în România și participă la „Expoziția oficială de pictură, sculptură și arhitectură”. Juriul Expoziției, prezidat de Spiru Haret, acordă premiul II ex aequo lui Brâncuși, Paciurea, Steriadi, Petrașcu, Theodorescu-Sion. Colecționarul de artă Anastase Simu îi cumpără sculptura Somnul, iar bustul în ghips al pictorului Nicolae Dărăscu este achiziționat de Ministerul Instrucțiunii Publice.

Până în 1914, participă cu regularitate la expoziții colective din Paris și București, inaugurând ciclurile Păsări Măiestre, Muza adormită, Domnișoara Pogany.

În 1914, are prima expoziție în Statele Unite ale Americii, la Photo Secession Gallery din New York. Colecționarul american John Quin îi cumpără mai multe sculpturi, asigurându-i o existență materială prielnică creației artistice.

În 1915, începe să execute primele lucrări în lemn: 2 Cariatide, Fiul risipitor etc.

La Paris, în 1919, apare volumul „La Roumanie en images” cu cinci reproduceri după lucrări ale lui Brâncuși.

Un an mai târziu, participă la expoziția grupării „La Section d’Or” în Franța, la expoziția grupării „Arta română” la invitația lui Camil Ressu în România, la „Festivalul Dada”, unde semnează manifestul intitulat Contre Cubisme, contre Dadaisme.

Participă la o mișcare de protest contra lui André Breton și în apărarea lui Tristan Tzara. La 30 noiembrie 1924, expune la Prima expoziție internațională a grupării „Contemporanul” din București. Doi ani mai târziu, la Wildenstein Galleries, din New York, se deschide cea de-a doua expoziție personală.

Până în 1940, lucrează la operele din ciclul Pasărea în văzduh, ciclul Ovoidului și participă la cele mai importante expoziții colective de sculptură din Statele Unite ale Americii, Franța, Elveția, Olanda, Anglia.

În atelierul său din Impasse Ronsin, în inima Parisului, Brâncuși și-a creat o lume a lui, cu un cadru și o atmosferă românească. Muzeul Național de Artă Modernă din Paris (Centre Pompidou) are un număr important de lucrări ale lui Brâncuși, lăsate prin testament moștenire României, dar acceptate cu bucurie de Franța, împreună cu tot ce se afla în atelierul său, după refuzul guvernului comunist al României anilor 1950 de a accepta lucrările lui Brâncuși după moartea sculptorului.

Pe 16 martie 1957, Constantin Brâncuși se stinge din viață la ora 2 dimineața. Pe 19 martie este înmormântat la cimitirul Montparnasse din Paris.

În România, în epoca realismului socialist, Brâncuși a fost contestat ca unul din reprezentanții formalismului burghez cosmopolit. Totuși, în decembrie 1956, la Muzeul de Artă al Republicii din București s-a deschis prima expoziție personală Brâncuși din Europa.

Abia în 1964 Brâncuși a fost „redescoperit” în România ca un geniu național și, în consecință, ansamblul monumental de la Târgu-Jiu cu Coloana (recunoștinței) fără sfârșit, Masa tăcerii și Poarta sărutului a putut fi amenajat și îngrijit, după ce fusese lăsat în paragină un sfert de veac și fusese foarte aproape de a fi fost dărâmat.

sursa: centrulbrancusi.ro

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG