Linkuri accesibilitate

Pașaportul șefului bisericii catolice din Belarus, anulat


Șeful bisericii catolice din Belarus, Tadeusz Kondrusiewicz, nu a putut intra în țară săptămâna trecută pe motiv că ar avea pașaportul anulat
Șeful bisericii catolice din Belarus, Tadeusz Kondrusiewicz, nu a putut intra în țară săptămâna trecută pe motiv că ar avea pașaportul anulat

Comitetul de pază al frontierei de stat din Belarus spune că interdicția intrării în țară pentru liderul catolicilor din Belarus, arhiepiscopul Tadeusz Kondrusiewicz, se datorează faptului că pașaportul său a fost anulat.

Biserica Catolică din Belarus a anunțat într-o declarație de luni, 14 septembrie, că a primit un răspuns oficial de la minister săptămâna trecută, după ce Kondrusiewicz a solicitat explicații privind interdicția de a reveni în țară.

„Vă informăm că nu vi s-a permis trecerea frontierei de stat din cauza unei decizii a organelor de afaceri interne care consideră invalid pașaportul pentru Republica Belarus. Pentru a obține informații despre motivele pentru care pașaportul dumneavoastră a fost găsit invalid, aveți dreptul să vă adresați Ministerului de Interne ", se menționează în declarație, citând o scrisoare oficială semnată de șeful poliției de stat, Anatol Lapo.

Purtătorul de cuvânt al grănicerilor, Anton Bîcikovski, a confirmat pentru RFE / RL că pașaportul lui Kondrusiewicz a fost adăugat pe lista documentelor nevalide, dar nu a dat alte detalii.

Pe 31 august, polițiștii de frontieră belaruși au blocat intrarea în țară a arhiepiscopului de 74 de ani, de Minsk și Moghilău, care este cetățean belarus, prin Polonia vecină.

Președintele conferinței episcopilor din Belarus este unul din criticii represiunii brutale a autorităților împotriva protestatarilor care contestă rezultatul votului din 9 august.

Președintele Alexandr Lukașenka, care conduce Belarusul de 26 de ani, a fost declarat câștigătorul alegerilor prezidențiale din 9 august. În ciuda reprimării violente a protestelor, soldate cu sute de răniți și cel puțin șase morți, sute de mii de oameni au ieșit în stradă în ultimele săptămâni pentru a protesta împotriva rezultatului alegerilor prezidențiale, considerate trucate, și pentru a cere demisia lui Lukașenka.

Într-o adresă citită în bisericile catolice din 30 august, Kondrusiewicz a scris că țara se confrunta cu o „criză socio-politică fără precedent” și cu perspectiva unui război civil.

Cu câteva zile înainte, Kondrusiewicz a condamnat acțiunile forțelor de securitate care au blocat intrarea în Biserica Sfinților Simon și Alena din Minsk, o construcție arhitecturală cunoscută și sub numele de Biserica Roșie.

El a condamnat, de asemenea, bătăile și arestările făcute de poliție.

Conform cifrelor oficiale, aproximativ 6% din cele 9,5 milioane de belaruși sunt romano-catolici, în timp ce 53% aparțin Bisericii Ortodoxe din Belarus. Restul populației este atee, cu religie incertă sau aparținând religiilor minoritare.

XS
SM
MD
LG