Linkuri accesibilitate

Pact pentru sănătate propus de PSD președintelui și partidelor politice


România - Președintele PSD, Marcel Ciolacu
România - Președintele PSD, Marcel Ciolacu

Președintele PSD Marcel Ciolacu le-a propus miercuri președintelui Klaus Iohannis și tuturor partidelor parlamentare și grupului minorităților un pact pentru sănătate.

„Acum, în acest moment de mare cumpănă pentru România și pentru români, e nevoie să lăsăm de-o parte politica partizană și să facem CE TREBUIE pentru țara noastră. Fac cu bună credință, un ultim apel. Renunțați la conflict! Renunțați la vrajbă! Românii nu au nimic, dar absolut nimic de câștigat din asta! Avem obligația să transformăm campania electorală dintr-o bătălie la baionetă pentru putere într-o acțiune unitară pentru români și România, pentru viața cetățenilor, pentru siguranța lor”, spune președintele PSD în deschiderea apelului.

Ciolacu îi cere președintelui Iohannis să-și facă „treaba de președinte” și să aducă pacea în societarea românească.

„În calitate de Președinte al Partidului Social Democrat, ca cetățean al acestei țări, vă solicit, domnule Președinte, să vă exercitați, măcar acum, în al doisprezecelea ceas, rolul constituțional de mediator și reprezentant al tuturor românilor. Aveți această prerogativă de a aduce pacea în societatea românească, de a uni, de a crea consens și colaborare între toți decidenții, între toate partidele, între toate instituțiile statului, spre binele general al tuturor românilor. Vă cer un lucru foarte simplu: să vă faceți treaba de președinte!”

Ce conține pactul pentru Sănătate propus de PSD

PSD spune că pactul „trebuie să garanteze românilor că indiferent de forțele politice care vor veni la conducerea țării după 6 decembrie, viața românilor și sănătatea lor vor fi priorități absolute. Niciun român nu trebuie să mai fie lăsat fără asistență medicală. Niciun român nu trebuie să mai fie victimă a sistemului de sănătate în țara lui. Niciun medic, nicio asistentă medicală nu trebuie să mai fie învinovățiți pentru situația dezastruoasă a spitalelor.”

Cinci măsuri:

  • Depolitizarea sistemului de sănătate;
  • Colaborarea loială între autoritățile centrale și cele locale, indiferent de culoarea politică a decidenților;
  • Profesionalizarea managementului spitalelor și a direcțiilor de sănătate publică;
  • Debirocratizarea la toate nivelurile sistemului;
  • Finanțarea adecvată a sistemului de sănătate.

„Nu mai merge cu jumătăți de măsură. Întreaga clasă politică a greșit fundamental în ultimii 30 de ani, tocmai pentru că s-a lăsat angrenată în prea multe lupte politice sterile și s-a dovedit incapabilă de colaborare în momentele critice, când națiunea avea nevoie de unitate, nu de dezbinare. Măcar acum să ne angajăm pentru viitor!”, se spune în finalul documentului.

XS
SM
MD
LG