Linkuri accesibilitate

Pactul Iohannis-Opoziție, alternativa la guvernarea PSD și oprirea atacului asupra Justiției


Klaus Iohannis a spus că este nevoie de schimbarea Constituției, de modificarea Legilor Justiției și de schimbarea legislației electorale, pentru ca și diaspora să poată vota
Klaus Iohannis a spus că este nevoie de schimbarea Constituției, de modificarea Legilor Justiției și de schimbarea legislației electorale, pentru ca și diaspora să poată vota

Klaus Iohannis a invitat la Cotroceni partidele care l-au anunțat că susțin semnarea unui pact politic care să implementeze rezultatele referendumului de la 26 mai, care reprezintă oprirea„atacului nemernic al PSD asupra Justiției”

Este vorba despre PNL, USR, ProRomânia și PMP, partide care în actualul Parlament nu dețin majoritatea și care nu au cum să modifice Constituția sau Legile Justiției după aritmetica votului, dar care la alegerile europarlamentare au întrunit, împreună, peste 65% din voturi.

Practic, pentru punerea în practică a referendumului, este nevoie de altă configurație parlamentară, care poate apărea după alegeri. Însă, așa cum a prezentat Klaus Iohannis inițiativa sa politică, este începutul „construirii unei alternative la guvernarea infatuată a PSD” și „la atacul nemernic asupra Justiției” al actualului partid aflat la guvernare.

Iohannis nu a vorbit de pași concreți care ar urma să fie făcuți în curând, ci de construirea unei alternative serioase, proeuropene.

„Nu excludem pe alții, lista rămâne deschisă, poate vin și alții la sentimente mai bune”, a spus șeful statului, fără să menționeze la cine anume se referă, în condițiile în care PSD și ALDE au respins pactul, iar UDMR nu s-a prezentat la semnarea înțelegerii politice simbolice.

Atac la adresa PSD

"PSD a dăunat foarte mult României. Din cauza PSD, nu s-a dezvlotat mai mult şi nu se dezvoltă nici acum.Aceste alegeri au reprezentat o victorie a românilor împotriva incompetenţei PSD-iste, împotriva atacului la justiţie, la economie naţională, dar e doar primul pas dintr-o serie mai lungă. Urmează încă 3 ocazii valoaroase de a da lecţii PSD. Fiincă PSD nu a înţeles, a simulat. Urmează prezidenţialele, locale şi parlamentare. Românii vor şti cum să voteze, dar pentru a merge mai departe cu rezultatul votului de acum e nevoie să se schimbe Constituţia şi legislaţia aferentă".

Iohannis a criticat PSD că nu l-a anunțat personal în privința poziției sale față de apelul la semnarea înțelegerii politice și a spus că numeroasele amendamente propuse, mai multe decât prevederile pactului, au arătat mai degrabă refuzul PSD de a susține demersul.

În mai multe formulări, Iohannis a spus că PSD nu a înțeles nimic din alegeri și că nu se va schimba, ci doar simulează o modificare a atitudinii.

Susținere totală de la PNL, nuanțată de la celelalte partide

  • Ludovic Orban, președintele PNL, a spus că partidele care nu vor ține cont de voința suverană a cetățenilor exprimată la referendum „vor dispărea”. El a spus că PNL este alături de PNL, așa cum a militat de mult timp pentru inițiativele sale.
  • Dan Barna a spus că pactul este „prima piesă, care trebuie să conțină și inițiativa fără penali în funcții publice ” a USR, precum și modificări ale modului de funcționare a Curții Constituționale - planul mai larg de modificare a Constituției, pe care USR, alături de Plus, îl va susține în campania pentru alegerile prezidențiale, la care Dan Barna sau Dacian Cioloș se va înscrie în numele Alianței.
  • Victor Ponta și-a anunțat, practic, candidatura la prezidențialele viitoare, din 2024, și a cerut ca partidul pe care îl conduce, ProRomânia, să nu fie blamat pentru că a semnat inițiativa lui Klaus Iohannis. Victor Ponta s-a declarat din nou de stânga și a făcut distincția dintre PSD și conducerea sa, în sensul că și formațiunea aflată acum la guvernare este de stânga.
  • Eugen Tomac, care și-a făcut selfie cu liderii politici și cu Klaus Iohannis, a spus că PMP susține pactul „din convingere” și a anunțat că formațiunea pe care o conduce executiv este dispusă să semneze și alte înțelegeri transpartinice pentru educație „și pentru Republica Moldova”, pentru că este „nevoie de consens” pe marile teme.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG