Linkuri accesibilitate

Fostul premier pakistanez Imran Khan, arestat după ce-a acuzat un general de atentat la viața lui


Fostul prim-ministru Imran Khan a fost arestat de armata pakistaneză, a confirmat pentru RFE/RL un senator afiliat partidului său Pakistan Tehrik-e Insaf (PTI) pe 9 mai, după ce au apărut informații în presă despre detenția sa.

Organismul anticorupție din Pakistan l-a arestat marți, la Înalta Curte din Islamabad, pe fostul premieri, într-o acțiune care riscă să aducă noi tulburări sociale în țara care deține arme nucleare.

Radiodifuzorul local Geo TV a scris că Khan a fost arestat la o instanță din Islamabad într-un caz de corupție.

La scurt timp după ce Khan a intrat pe poarta Înaltei Curți din Islamabad, contingente de forțe paramilitare și vehicule blindate de transport de trupe au intrat după el, scrie Reuters.

Imaginile arestării arată zeci de membri ai personalului de securitate în timp ce-l duc pe Khan într-o dubă, în timp ce partidul lui Khan îndeamnă oamenii la revolte în toată țara.

„Oameni ai Pakistanului, acesta este momentul să vă salvați țara. Nu veți avea nicio altă oportunitate", a scris partidul Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) pe Twitter.

Poarta a fost blocată de vehiculele blindate, în timp ce Khan a fost dus departe la scurt timp, sub măsuri de securitate severe.

Arestarea lui Khan are loc la două zile după ce fostul premier a acuzat pe 7 mai un general superior al armatei că a fost implicat într-un atentat la viața lui anul trecut.

Totodată, arestarea sa are loc într-un moment în care pakistanezii trec prin cea mai gravă criză economică din ultimele decenii, cu o inflație record și o creștere economică anemică.

Un pachet de salvare al Fondului Monetar Internațional a fost amânat de luni de zile, chiar dacă rezervele valutare abia sunt suficiente pentru a acoperi importurile pentru o lună.

Ministrul de Interne Rana Sanaullah a declarat reporterilor că Khan a fost arestat de Biroul Național de Responsabilitate (NAB) pentru că a refuzat să se prezinte în fața organismului care l-a citat, „în ciuda notificărilor”.

NAB a emis mandatele de arestare ale lui Khan pe 1 mai, conform unui ordin văzut de Reuters. „Khan este acuzat de săvârșirea infracțiunii de corupție și practici corupte”, se arată în comunicat.

Cazul este unul dintre cele peste 100 înregistrate împotriva lui de când a fost înlăturat de la putere, în urma unui vot dat de parlament anul trecut. El a servit patru ani din mandatul său de cinci ani.

În majoritatea cazurilor, Khan se confruntă cu interdicția de a ocupa funcții publice dacă va fi condamnat la alegerile din noiembrie.

Încercările anterioare de a-l aresta pe Khan din casa sa din Lahore au dus la ciocniri dure între susținătorii săi și personalul de aplicare a legii.

Luptele politice sunt obișnuite în Pakistan, unde niciun prim-ministru nu a îndeplinit încă un mandat complet și unde armata a condus în aproape jumătate din istoria țării.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG