Linkuri accesibilitate

Poliția fiscală italiană a confiscat proprietatea arhitectului care a proiectat „Palatul lui Putin”


Arhitectul italian Lanfranco Cirillo (dreapta) are sediul în Rusia de mulți ani și i s-a acordat cetățenia rusă în 2014.
Arhitectul italian Lanfranco Cirillo (dreapta) are sediul în Rusia de mulți ani și i s-a acordat cetățenia rusă în 2014.

Poliția fiscală din Italia a confiscat bunuri în valoare de peste 141 de milioane de euro, care aparțin arhitectului italian care a proiectat o proprietate de lux numită „Palatul lui Putin” de către oponenții președintelui rus.

Autoritățile fiscale din Brescia/nordul Italiei, au anunțat miercuri că au confiscat bunurile unui „profesionist cunoscut”, spunând că acesta nu a plătit impozitele din 2013 până în 2019.

Presa italiană și Reuters spun că activele aparțin lui Lanfranco. Cirillo, nimeni altul decât arhitectul care a proiectat „Palatul lui Putin”.

Activele confiscate includ: un elicopter, proprietăți de lux, numerar, bijuterii și opere de artă importante, potrivit poliției fiscale.

Lucrările de artă includ picturi de Pablo Picasso, Vasili Kandinsky - pictor de origine rusă, asociat cu mișcările artistice ale expresionismului și ulterior cu Bauhaus - și Paul Cezanne, potrivit ziarului italian La Reppublica.

Un videoclip care susține că un palat secret folosit de președintele rus Vladimir Putin este plin cu facilități exagerate, cum ar fi un club de striptease și o perie de toaletă de 800 de dolari, a obținut zeci de milioane de vizualizări pe YouTube.

Videoclipul a fost realizat de liderul opoziției Alexei Navalnîi și postat de susținătorii săi după ce acesta a fost arestat la revenirea din Germania, unde a fost internat în comă după o tentativă de otrăvire în Siberia unde investiga un caz de corupție al partidului Rusia Unită, partidul lui Vladimir Putin.

Un avocat al lui Cirillo a confirmat că bunurile clientului său au fost confiscate, dar a spus că nu se face vinovat de nicio abatere în ceea ce privește taxele italiene.

„Arhitectul, care se află la Moscova, este foarte dezamăgit de faptul că, după ce a cumpărat proprietăți și opere de artă prestigioase în Italia și și-a asigurat soția și fiica, acum se spune că și-a falsificat mutarea în străinătate”, a spus avocatul Stefano Lojacono într-o declarație pentru Reuters.

Lojacono a spus că Cirillo are sediul în Rusia de mulți ani și i s-a acordat cetățenia rusă în 2014. El a fost arhitectul palatelor și vilelor pentru zeci de oligarhi ruși.

Dar el este de departe cel mai bine cunoscut ca arhitectul care a proiectat o mare proprietate care a făcut obiectul unei investigații a politicianului de opoziție, Alexei Navalnîi, și a sa Campanii Anticorupție (FBK). O expunere video online lansată de FBK în 2021 a susținut că președintele rus Vladimir Putin este proprietarul acestei proprietăți.

Putin a negat orice legătură cu proprietatea de lux, care are vedere la regiunea exclusivistă a Golfului Gelendjik, de la Marea Neagră, din ținutul Krasnodar, în sud-vestul Federației Ruse.

Proprietatea a fost construită între 2005 și 2010, iar ancheta FBK susține că imobilul de lux a costat peste 1 miliard de dolari.

Palatul are 17.691 de metri pătrați și se spune că include un home theater, un hol cu un bar, un bar cu narghilea, un cazinou și o piscină.

Arkadî Rotenberg, un prieten din copilărie al lui Putin și unul dintre cei mai bogați oligarhi ai Rusiei, a declarat într-un interviu din ianuarie 2021 că el ar fi proprietarul conacului.

Rotenberg susține că ar fi achiziționat-o „cu câțiva ani în urmă”, fără a oferi detalii, și susține că intenționează să o transforme într-o unitate cu regim hotelier.

XS
SM
MD
LG