Linkuri accesibilitate

Pandemia de coronavirus ar putea produce 25 de milioane de șomeri


Pandemia de coronavirus ar putea duce la pierderea a milioane de locuri de muncă la nivel mondial
Pandemia de coronavirus ar putea duce la pierderea a milioane de locuri de muncă la nivel mondial

O criză globală generată de pandemia de coronavirus ar putea conduce la pierderea a 25 de milioane de locuri de muncă la nivel mondial, dacă guvernelor nu vor ști să intervină să apere muncitorii de efectele economice ale pandemiei, avertizează Organizația Internațională a Muncii, citată de New York Times.

În schimb, dacă vom vedea un răspuns coordonat la nivel internaţional, aşa cum s-a întâmplat în timpul crizei financiare globale din 2008-2009, atunci impactul ar putea fi semnificativ mai mic", au subliniat reprezentanţii organizației.

Organizaţia Internaţională a Muncii a solicitat măsuri urgente de amploare şi coordonate pentru a-i proteja pe muncitori la locurile de muncă, pentru stimularea economiei şi susţinerea veniturilor.

Astfel de măsuri includ extinderea protecţiei sociale, sprijinirea păstrării forţei de muncă prin programe de lucru mai scurte sau concedii plătite, precum şi ajutoare financiare şi scutiri de taxe, inclusiv pentru IMM-uri.

Pe baza a diferite scenarii care analizează impactul pandemiei de coronavirus asupra creşterii economice globale, organizația prognozează că numărul global de şomeri ar urma să crească cu o cifră cuprinsă între 5,3 milioane (conform unui scenariu optimist) şi 24,7 milioane (conform unui scenariu pesimist).

În comparaţie, criza financiară globală din 2008-2009 a dus la creşterea numărului mondial de şomeri cu 22 milioane.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Abonează-te la
„3 minute” de la Europa Liberă

Luni – vineri, scurt și cuprinzător

XS
SM
MD
LG