Linkuri accesibilitate

Pandemia, petrolul și controlul înarmării - subiectele dialogul telefonic Trump - Putin


Vladimir Putin și Donald Trump la summitul G20 de la Osaka, Japonia
Vladimir Putin și Donald Trump la summitul G20 de la Osaka, Japonia

Președintele american Donald Trump și președintele rus Vladimir Putin au avut joi, 7 mai, o discuție telefonică despre controlul înarmării, prețul petrolului și criza globală generată de pandemia de coronavirus, conform comunicărilor oficială făcute de Casa Alba și Kremlin.

Cei doi șefi de stat au mai discutat și despre aniversarea a 75 de ani înfrângerea Germaniei naziste de către Aliați în Al Doilea Război Mondial.

Kremlinul arată într-un comunicat că cei doi lideri au subliniat „semnificația istorică al alianței dintre cele două popoare în Al Doilea Război Mondial care a permis înfrângerea inamicului comun".

Casa Albă a precizat că Trump „a reafirmat că Statele Unite este dedicată unui control efectiv al înarmării care să includă nu doar Rusia, dar și China".

Singura înțelegere bilaterală privind armele nucleare încă în vigoare este noul tratat START din 2010. Înțelegerea limitează fiecare stat la nu mai mult de 1.550 focoase nucleare și 700 de rachete sau bombardiere dislocate. De asemenea include prevederi rigoare privind verificări.

Dar tratatul urmează să expire în februarie 2021 dacă cele două state nu se înțeleg pentru o prelungire de încă 5 ani.

Rusia și-a dat acordul pentru o extindere, dar administrația Trump a cerut un nou acord care să cuprindă și China.

Beijingul a anunțat că nu este interesat să participe la astfel de discuții.

Cei doi președinți au mai discutat despre eforturile de stabilizare a prețului petrolului, care s-a prăbușit pe fondul reducerii consumului la nivel global ca urmare a măsurilor luate pentru combaterea pandemiei de coronavirus.

Comunicatul Casei Albe afirmă că Donald Trump l-a informat pe Putin că „Statele Unite lucrează din greu pentru a ajuta americanii de acasă" ca răspuns la pandemie „dar este gata să ofere asistență oricărei țări în nevoie, inclusiv Rusia".

Nu a fost menționat dacă Putin a cerut orice formă de asistență.

La 7 mai, Rusia a raportat oficial 177.160 de cazuri de infectare cu coronavirus și 1.625 de decese. În schimb, Statele Unite au înregistrat 1,27 de infectări cu 75.587 de decese.

XS
SM
MD
LG