Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis cere restricții. „Este nevoie de măsuri urgente, oricât de nepopulare ar părea”


Președintele Klaus Iohannis spune că este nevoie de „măsuri urgente” pentru a stopa valul patru al pandemiei de Covid, „oricât de nepopulare” ar părea
Președintele Klaus Iohannis spune că este nevoie de „măsuri urgente” pentru a stopa valul patru al pandemiei de Covid, „oricât de nepopulare” ar părea

Președintele Klaus Iohannis i-a convocat miercuri, la Cotroceni, pe cei responsabili cu instituirea „unor măsuri clare restrictive, singurele care mai pot diminua răspândirea infectărilor. Orice alte teme trec în plan secund, nimic nu este mai presus de viață”.

„Am decis să convoc mâine o ședință cu toți responsabilii pentru instituirea unor măsuri clare, restrictive, singurele care mai pot diminua răspândirea infectărilor. Orice alte teme trec în plan secund, nimic nu este mai presus de viață”, a spus marți președintele Klaus Iohannis, într-o declarație de presă făcută la Cotroceni în cea mai neagră zi a pandemiei de Covid.

El a evitat să arate spre cei responsabili de eșecul vaccinării în România, susținând că important este să se facă măcar de acum încolo ceea ce trebuie.

„Campania de vaccinare s-a mișcat mult prea lent. Pregătirile au fost deficitare. Acum ceea ce mai contează este să reușim să depășim această cumpănă. Cifrele confirmă că nu s-a făcut ceea ce a trebuit până acum”, a spus șeful statului.

Klaus Iohannis a făcut și un bilanț al agresivității valului patru în România și s-a raportat la cifrele de marți, 19 octombrie, ziua cea mai neagră a pandemiei de Covid în România.

„18.863. nu este un simplu număr, sunt 18863 de inimi de români care de astăzi bat cu teama de necunoscut. Fiecare dintre ei cu familii și oameni dragi care poate au luat și ei boala. 574. Nu este un simplu număr, sunt 574 de inimi de români care au încetat să mai bată fiindcă au pierdut lupta cu acest virus ucigaș. Oameni care visau, își făceau planuri de viitor, lasă acum în urmă lacrimi și disperarea celor care le plâng moartea. Oameni care îi pierd pe cei care îi iubesc fără să mai apuce să își ia rămas bun, care îngroapă acum alături de cei dragi și o parte din sufletul lor. 1805. Nu este un simplu număr. Sunt oameni care luptă pentru fiecare gură de aer. Toate acestea sunt doar raportările zilei de astăzi. În realitate, sunt milioane de români afectați, cu viețile schimbate, de multe ori ireversibil din cauza acestei pandemii”, a spus Klaus Iohannis.

El a făcut un apel la vaccinare, ca „singura soluție” care funcționează în toate statele în care pandemia a fost redusă și a dat asigurări că vaccinurile anti-Covid sunt sigure și eficiente, tot pe atât pe cât sunt de reale și dramatice formele severe ale bolii și decesele.

„Conspirațiile și teoriile fake news fac extrem de mult rău celor încurajați să refuze tocmai soluția care le-ar salva viața”, a spus președintele Klaus Iohannis.

Tocmai de aceea, a spus el, „sunt necesare măsuri urgente care să stopeze transmisia comunitară intensă, fie că vorbim de certificatul verde, fie alte măsuri care să reducă mobilitatea și interacțiunea umană, nu trebuie să mai pierdem nicio clipă în a le asuma și aplica, indiferent cât de nepopulare ar părea.”

„Dragi români, știu că este foarte greu, dar nu vă pierdeți speranța. Am fost solidari, am trecut cu bine peste cele mai cumplite încercări. O putem face și acum. Vaccinați-vă, purtați mască, evitați aglomerațiile, păstrați distanța socială cât mai mult timp posibil. Suntem în al 12-lea ceas. Să ne protejăm și să salvăm viețile celor apropiați”, a încheiat Klaus Iohannis.

Marți, România a înregistrat cel mai negru bilanț de când a început pandemia de Covid.

În ultimele 24 de ore au fost 18.863 de cazuri noi de infectare cu coronavirus. Este cel mai mare număr de infectări zilnice de la începutul pandemiei.

De asemenea, un record negativ a fost înregistrat și în ceea ce privește decesele cauzate de Covid. Autoritățile au raportat un număr de 574 de morți. La ATI sunt 1.805 pacienți în stare gravă, din care 36 sunt copii.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Abonează-te la
„3 minute” de la Europa Liberă

Luni – vineri, scurt și cuprinzător

XS
SM
MD
LG