Linkuri accesibilitate

Papa Francis, îngrijorat de situația militară de la granițele Ucrainei


Papa Francis și președintele Ucrainei, Vladimir Zelinski, la o întâlnire de a avut loc la Vatican pe 8 Februarie 2020.
Papa Francis și președintele Ucrainei, Vladimir Zelinski, la o întâlnire de a avut loc la Vatican pe 8 Februarie 2020.

Papa Francisc și-a exprimat îngrijorarea cu privire la activitatea militară din estul Ucrainei și a cerut pacea pe fondul creșterii tensiunilor dintre Ucraina și Rusia.

Comentariile suveranului pontif din 18 aprilie, de la Vatican, vin în momentul în care Ucraina și puterile occidentale acuză Rusia că a adunat mai multe forțe militare în apropierea granilor Ucrainei și în Crimeea.

Acțiunea vine după ce în ultimele săptămâni a fost înregistrată o încetare fragilă a focului în estul Ucrainei, acolo unde forțele guvernamentale se luptă cu separatiștii susținuți de Rusia. De la începutul anului, 30 de soldați ucraineni au murit în acel conflict.

„Urmăresc cu profundă îngrijorare evenimentele din mai multe zone din estul Ucrainei, unde în ultimele luni s-au multiplicat încălcările încetării focului și observ cu mare îngrijorare creșterea activităților militare”, a spus Francis celor câteva sute de oameni adunați la Sfântul Piața Petru.

„Sper cu tărie că intensificarea tensiunilor poate fi evitată și, totodată, se pot face gesturi capabile să promoveze încrederea reciprocă și să încurajeze reconcilierea și pacea, atât de necesare și atât de dorite”, a adăugat el.

Papa a abordat și situația cu care se confruntă civilii din estul Ucrainei, unde conflictul de șapte ani a lăsat 3,4 milioane de persoane care au nevoie de ajutor umanitar și protecție, potrivit ONU.

La final, le-a cerut credincioșilor să se roage pentru populația suferindă.

Statele Unite și NATO spun că acumularea militară rusă este cea mai mare din 2014, când Moscova a anexat ilegal Crimeea și a sprijinit separatiștii din estul Ucrainei într-un conflict care a ucis peste 13.000 de oameni.

Kremlinul a respins apelurile occidentale de a-și retrage trupele din regiunea de frontieră, negând că sunt o amenințare și adăugând că mișcările militare din Rusia sunt o problemă suverană internă.

XS
SM
MD
LG