Linkuri accesibilitate

Papa Francisc vizitează Marsilia, într-o nouă criză a migranților în Mediterana


Papa Francisc face o vizită de două zile în Marisilia, unde ar urma să lanseze un mesaj de empatie față de migranții care ajung prin Mediterana din Africa în state europene.
Papa Francisc face o vizită de două zile în Marisilia, unde ar urma să lanseze un mesaj de empatie față de migranții care ajung prin Mediterana din Africa în state europene.

Papa Francisc vizitează vineri și sâmbătă Marsilia, pe fondul creșterii opiniilor anti-migranți în Europa și mai ales al crizei din Lampedusa, insula italiană asaltată recent de un val de migranți mai mare decât populația insulei.

Suvernaul Pontif ar urma să lanseze la Marsilia -devenită de-a lungul secolelor un pol multietnic și multiconfesional - un apel pentru ca Mediterana să devină un loc mai primitor pentru migranți, potrivit agenției Associated Press (AP).

Vocea papei Francisc tinde să devină una singulară, în contextul în care mai multe țări pregătesc măsuri de limitare a afluxului de migranți, incluzând garduri de frontieră și blocade navale, în fața unui nou posibil val de refugiați, scrie agenția.

Papa Francisc va prezida o sesiune a episcopilor catolici din zona Mediteranei, dar scopul principal al vizitei este de a transmite un mesaj Europei și Africii de Nord cu privire la migrație.

Programul Papei include o rugăciune în basilica din Marsilia, după care va participa la o rugăciune inter-confesională la monumentul celor care au murit pe mare, un număr care ar fi ajuns începând cu 2014 la 28.000, potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație, conform sursei citate.

Vizita suveranului pontif, anunțată de câteva luni, are loc pe fondul unei noi crize a migranților în Lampedusa, Italia.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi şefa guvernului italian, Giorgia Meloni, au făcut apel săptămâna trecută, pe insula italiană Lampedusa, la partenerii europeni ai Italiei să o ajute să gestioneze fluxurile de migraţie din Africa de Nord.

Asta după ce numărul de migranți sosit săptămâna trecută pe insulă a depășit pentru scurt timp populația rezidentă de 6.100 de locuitori, potrivit

Pe de altă parte, premierul italian Giorgia Meloni a reluat apelurile la blocada navală și a anunțat noi centre pentru a-i reține pe cei care nu se califică pentru azil, până când vor putea fi trimiși acasă, scrie AP:

La rândul ei, Franța a consolidat patrulele de frontieră la frontiera de sud cu Italia, la câteva ore de mers cu mașina de Marsilia, și a sporit supravegherea cu drone a Alpilor pentru a împiedica nou-veniții să treacă peste, potrivit agenției de presă.

XS
SM
MD
LG