Linkuri accesibilitate

Papa Francisc își începe vizita în Bulgaria. Sinodul ortodox își ține preoții deoparte


Papa Francisc a sosit la Sofia, întâmpinat de premierul Boiko Borisov.
Papa Francisc a sosit la Sofia, întâmpinat de premierul Boiko Borisov.

Papa Francisc și-a început duminică vizita în Bulgaria și Macedonia de Nord, având parte de o primire rece din partea bisericii ortodoxe bulgare, care le-a interzis preoților să ia parte la slujbe alături de Papă.

Papa Francisc se întâlnește în Bulgaria cu membri ai comunității catolice și va vizita un centru de refugiați de lângă Sofia.

Deși Papa încearcă să elimine tensiunile dintre biserica catolică și cea ortodoxă, Sfântul Sinod ortodox al Bulgariei își ține deoparte preoții, interzicându-le să participe la ceremonii religioase alături de Papă.

„Vrem să subliniem că orice formă de serviciu liturgic sau rugăciune comună, precum și portul de veșminte liturgice sunt inacceptabile pentru noi, pentru că acest lucru nu este permis de canoanele sfinte”, a anunțat Sfântul Sinod ortodox de la Sofia.

Papa Francisc vizitează un centru de refugiați, duminică, apoi se întâlnește cu premierul bulgar Boiko Borisov, al cărui guvern include și partide anti-imigrație. De altfel, guvernul bulgar susține închiderea granițelor UE pentru migranți și a instalat un gard de sârmă ghimpată la granița cu Turcia.

Vaticanul ar fi dorit să țină o slujbă comună pentru pace, la Sofia, luni, însă biserica ortodoxă va trimite doar un cor de copii. La eveniment va participa însă unul dintre liderii musulmani din Bulgaria.

Biserica Catolică din Bulgaria are în jur de 44.000 de adepți, dar biserica ortodoxă bulgară este singura care a refuzat să participe la o comisie care încearcă să îmbunătățească dialogul dintre cele două biserici.

Papa Francisc va vizita și Macedonia de Nord, unde va participa la comemorarea Maicii Tereza, care s-a născut la Skopje, în 1910.

La sfârșitul lunii mai, Papa Francisc va vizita România.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG