Linkuri accesibilitate

Parada de 9 Mai | Putin: Apărăm cu fermitate interesele naționale. SUA: Am ajutat Rusia cu 180 de miliarde de dolari


Parada din Piața Roșie cu ocazia zilei de 9 mai este folosită pentru etalarea echipamentelor militare

Vladimir Putin a dorit să transmită mesaje de forță cu ocazia tradiționalei parade de 9 mai la care au participat peste 12.000 de militari, 190 de vehicule militare și sisteme de armament și 76 avioane de luptă și elicoptere. Ambasada SUA în România a reamintit însă de sprijinul oferit Rusiei.

Rusia a sărbătorit în stil grandios victoria din cel de-al doilea război mondial asupra Germaniei, la o zi după Aliații de pe front. La eveniment a apărut și steagul fostei Uniuni Sovietice. Lângă Vladimir Putin și oficialitățile ruse au stat în Piața Roșie veteranii de război.

Pe lângă demonstrația de forță din Piața Roșie prin desfășurarea echipamentului militar, momentul central al evenimentului l-a reprezentat discursul președintelui Vladimir Putin.

Președintele rus a dat asigurări că va apăra întotdeauna cu fermitate interesele naționale și va asigura securitatea poporului rus, informează AFP.

Armament prezent la defilarea din Piața Roșie
Armament prezent la defilarea din Piața Roșie

În mesajul său cu ocazia aniversării a 76 de ani de la Victoria împotriva Germaniei fasciste, Vladimir Putin susține că idei provenite din perioada nazistă sunt actualizate și se revine la discursuri rasiste, antisemite și în care apare idea superiorității naționale. Putin a denunțat revenirea rusofobiei.

Relațiile dintre Rusia și SUA, dar și Uniunea Europeană s-au răcit în ultimii ani pe fondul situației tensionate din Ucraina, sancțiunile impuse Rusiei, arestării lui Alexei Navalnîi, dar și din cauza scandalului legat de spioni.

Liderul rus i-a acuzat pe foștii aliați din război că au tendințe de revizionism istoric și încearcă să minimalizeze rolul Uniunii Sovietice în victoria obținută împotriva Germaniei.

SUA: A fost un împrumut, dar nu ne-am așteptat ca URSS să îl ramburseze

Ambasada SUA în România a avut un mesaj pentru aliații din cel de-al doilea război mondial. Potrivit acesteia, înainte ca SUA să intre în război și pe toata durata acestuia au fost trimise în Uniunea Sovietică arme și echipamente.

„Din 1941 până în 1945 au fost livrate 400.000 de jeepuri și camioane, 14.000 de avioane, 13.000 de tancuri, arme, muniție, tehnică militară, medicamente, pături, încălțăminte, milioane de tone de produse petroliere și mâncare, toate în valoare de 11,3 miliarde de dolari (180 de miliarde la valoarea din 2016). Din punct de vedere tehnic, acesta a fost un împrumut, dar la sfârșitul războiului, S.U.A. nu au căutat sau așteptat prea multe în ceea ce privește rambursarea de către URSS”, subliniază Ambasada SUA.

Fostul președinte Nikita Hrușciov a dezvăluit în memoriile sale că Stalin a recunoscut că fără ajutorul SUA nu ar fi câștigat războiul.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG