Linkuri accesibilitate

Paradox pe piața muncii: cererea de angajați e mare, dar două milioane de români sunt inactivi. Soluții ar fi


Paradox pe piața muncii din România. Două milioane de persoane inactive, deși companiile duc lipsa de angajați.
Paradox pe piața muncii din România. Două milioane de persoane inactive, deși companiile duc lipsa de angajați.

Două milioane de români sunt inactivi pe piața muncii cu toate că firmele duc lipsă de angajați. Una din soluțiile pentru rezolvarea acestui aparent paradox este integrarea în muncă a persoanelor vulnerabile, arată un interviu realizat de Știrile ProTV.

Directorul de Dezvoltare al Asociației Ateliere Fără Frontiere (AAFF), Lorita Constantinescu, afirmă că o parte semnificativă din deficitul de angajați de pe piața muncii ar putea fi acoperit prin reintegrarea persoanelor cu dizabilități, persoanelor cu sănătate precară, tineri care au ieșit din instituții, persoane private de libertate, persoane aflate în tratament de abuz de substanțe etc.

Aceste persoane, considerate pasive pe piața muncii, pot deveni angajați valoroși prin programe de integrare, spune Lorita Constantinescu, cum sunt cele derulate de AAFF.

Astfel, persoanele vulnerabile care doresc să muncească primesc un loc de muncă, câștigă un salariu și învață o meserie.

Economia circulară, cea prin care sunt recuperate și reutilizate cât mai multe produse, care altfel ar ajunge la gunoi, este unul dintre domeniile unde persoanele vulnerabile pot activa pe piața muncii.

Lorita Constantinescu dă ca exemple ateliere de reparații a aparatelor electronice și electrocasnice.

De asemenea, agricultura ecologică este un alt domeniu unde persoanele vulnerabile pot lucra și pot produce valoare. Sectorul este, de altfel stimulat de autoritățile UE spune Lorita Constantinescu.

„25% din suprafața agricolă, și România are multă suprafața agricolă, trebuie să fie agricultură ecologică. Creștem, dar nu creștem de ajuns. Suntem la 3%, nu avem cum să facem.”

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG