Linkuri accesibilitate

Parchetul General a deschis dosar penal în cazul firmei din Giurgiu care a vândut măști de 11 milioane de euro Guvernului


Firma din Giurgiu urmează să vândă 1.700.000 de măști medicinale Guvernului
Firma din Giurgiu urmează să vândă 1.700.000 de măști medicinale Guvernului

Procurorii Parchetului General au deschis dosar penal în cazul firmei din Călugăreni, Giurgiu, care a vândut Guvernului măști medicinale de protecție în valoare de 56 milioane de lei, aproximativ 11,5 milioane de euro, obiectul de activitate al firmei fiind comerţul cu băuturi şi produse din tutun.

Într-un răspuns către Europa Liberă, Parchetul General confirmă deschiderea unui dosar penal în cazul achiziției de măști medicinale de la firma SC Romwine & Cofee S.R.L. Aceasta este o societate înfiinţată în martie 2019 în satul Uzunu, comuna Călugăreni, judeţul Giurgiu. „Pe rolul Secției de urmărire penală și criminalistică a fost înregistrat, la data de 30.03.2020, un dosar penal privind vânzarea către Guvernul României a unei cantități de măști medicinale de către o firmă din localitatea Călugăreni”, se arată în răspunsul Parchetului General.

Alt dosar, același obiect

Anchetatorii au deschis dosarul pe 30 martie, în condițiile în care un dosar similar a fost trimis la DNA după ce procurorul Bogdan Pîrlog de la Parchetul Militar București s-a autosesizat în cazul achiziției de măști medicale de la firma din Giurgiu pe 27 martie. Potrivit G4media, care citează din ordonanța de declinare, procurorul militar și-a verificat competența și, nefiind vorba de militari implicați, a declinat dosarul la DNA.

Firma paravan din Giurgiu

Potrivit datelor de la Registrul comerțului, societatea este administrată de o anume Maria Cristian, societatea având ca obiect principal de activitate comerţul cu amănuntul al produselor alimentare, băuturilor şi produselor din tutun efectuat prin standuri, chioşcuri şi pieţe.

În realitate, Romwine & Cofee SRL este parte a grupului Sanimed International Impex, după cum a recunoscut patronul Cătălin Hideg într-o intervenție la B1 TV. „Atunci am folosit o companie din grupul nostru, mai mică. Este compania directoarei mele de achiziții, de la Sanimed, pentru că avea toate actele în regulă și eu am mers ca ferm susținător, nu este nimic ilegal în chestia asta. Toate firmele mari ale lumii își iau în spate anumite firme care le susțin la licitații, după cum bine știți, merg în consorții, merg în asocieri, merg în parteneriate”, a declarat Hideg la televiziunea amintită.

Doctorand SRI

Romwine & Cofee S.R.L apare pe lista firmelor care au încheiat acorduri cadru cu Guvernul României în baza OUG 11/2020 privind stocurile de urgenţă medicală. Potrivit documentului amintit, pe 25 martie, acestă societate a încheiat două acorduri prin care Guvernul României aciziţiona 1.750.000 de măşti de protecţie de tip FFP2 sau FFP3, în valoare de 56 de milioane de lei. Produsele vor fi livrate în următoarele 35 de zile.

Patronul grupării de firme, Cătălin Hideg, a fost doctorand la Academia Națională de Informații (ANI) a SRI.


  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG