Linkuri accesibilitate

Parchetul Tribunalului Suceava preia ancheta făcută la spitalul județean


imagine generica
imagine generica

Parchetul Tribunalului Suceava a preluat de la Parchetul Judecătoriei dosarul îmbolnăvirilor și deceselor din cauza COVID-19. Până în prezent, cercetările se fac doar in rem, adică se cercetează doar faptele, ancheta fiind îngreunată de faptul că fostul director medical al spitalului este diagnosticat și internat în spital pentru infecție cu coronavirus.

„Dosarul este declinat la noi pentru că este de competența Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, având în vedere că în cauză se efectuează cercetări pentru infracțiunea prevăzută de articolul 352, alineatele 1, 2 și 5, adică zădărnicirea combaterii bolilor care a avut ca urmare decesele unor persoane”, a declarat pentru Mediafax purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, Maria Cristina Ciornei.

Declinarea la un parchet superior s-a făcut după ce a fost înregistrat primul deces confirmat de coronavirus.

Potrivit prevederilor legale invocate, „(1) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă. (2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este săvârșită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la o lună la 6 luni sau amenda. (…) (5) Dacă prin faptele prevăzute în alin. (1) și (2) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.”

Pe 23 martie, la deschiderea dosarului penal, purtătorul de cuvânt al Parchetului Judecătoriei Suceava anunța că procurorii s-au sesizat din oficiu, după mai multe articole de presă, pentru abuz în serviciu și zădărnicirea combaterii bolilor, pentru că „nu au fost respectate măsurile dispuse cu privire la reglementările legislative în vigoare privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase.”

Procurorii s-au referit la cei din conducerea spitalului care și-au „exercitat în mod defectuos atribuţiile de serviciu, aducând atingere intereselor legitime ale cetăţenilor, prin aceea că, în contextul pandemiei existente la nivel mondial, au solicitat cadrelor medicale din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Sf. Ioan cel Nou Suceava, prezenţa, la data de 23.03.2020, la serviciu, a persoanelor testate pozitiv, negativ şi a celor suspecte, rezultând într-o posibilă contaminare, în masă.”

Toate cadrele medicale de la spitalul județean Suceava, devenit un focar de infecție cu coronavirus, au fost chemate la serviciu, indiferent dacă se aflau în izolare sau diagnosticate cu coronavirus, de directorul medical al unității, Alexandru Macovei, au dezvăluit mai multe cadre medicale în presă.

Medici, asistente și infirmiere au fost amenințați, cu invocarea unui ordin inexistent de ministru, printr-un mesaj primit pe whatsapp la 1.00 noaptea, că vor fi dați afară dacă nu vin la spital luni dimineață, pe 23 martie.

„Au fost amenințați că vor fi dați afară altfel. Directorul medical aflase chiar înainte că e pozitiv. Operase înainte, deși trebuia să fie în izolare”, a povestit pentru HotNews.ro un medic din Suceava.

Între timp, directorul spitalului, Vasile Rîmbu, și directorul medical au fost demiși. Rîmbu a fost demis chiar de președintele consiliului județean, Gheorghe Flutur (PNL), internat și el în spital pentru infecție cu coronavirus.

Municipiul Suceava și comunele Adâncata, Salcea, Ipotești, Bosanci, Moara, Șcheia, Pătrăuți și Mitocu Dragomirnei au intrat în carantină totală, potrivit unei ordonanțe militare adoptate luni seară și anunțate de ministrul de Interne, Marcel Vela.

Ministrul a anunțat închiderea orașului și a opt comune limitrofe după ce s-a descoperit că din cei 2109 de oameni depistați cu coronavirus în România până luni seară, 593 erau din Suceava iar o treime din decesele României veneau din același loc. De altfel, din cele 22 de decese raportate luni, 13 erau de la Suceava numai că nu se produseseră luni ci pe parcursul săptămânii trecute, fără a fi fost raportate la timp de conducerea spitalului.

XS
SM
MD
LG