Linkuri accesibilitate

Companiile apropiate Chinei interesate de parcurile fotovoltaice din Oltenia renunță la licitație. UE închide investigațiile


Parcurile fotovoltaice din Dolj și Gorj vor reprezenta unul din cele mai mari proiecte de energie regenerabilă din țară. Imagine cu caracter ilustrativ.
Parcurile fotovoltaice din Dolj și Gorj vor reprezenta unul din cele mai mari proiecte de energie regenerabilă din țară. Imagine cu caracter ilustrativ.

Comisia Europeană a anunțat că renunță la investigarea unor companii înscrise la licitația de realizare a patru parcuri fotovoltaice în județele Gorj și Olt și care ar fi beneficiat de subvenții excesive ale Guvernului chinez. Asta după ce firmele respective s-au retras de la licitație.

Companiile investigate s-au numărat între cei opt ofertanți înscriși la licitația lansată în septembrie 2023, de construcție a unuia din cele mai mari proiecte de energie regenerabilă din România: patru parcuri fotovoltaice în județele Dolj și Gorj, cu putere instalată de 450 de megawați.

Ar urma să fie unul din cele mai mari proiecte de energie regenerabilă din România, având drept beneficiari statul român – prin Complexul Energetic Oltenia – în asociere cu OMV Petrom.

Proiectul beneficiază de o finanțare de aproximativ 400 de milioane de euro printr-un program al UE, valoarea totală a proiectului scos la licitație fiind de peste 600 de milioane de euro.

Instalațiile ar urma să funcționeze din 2025.

În aprilie, Comisia Europeană a deschis investigații legate de cele două firme, pentru a verifica dacă au beneficiat de subvenții excesive din partea Guvernului Chinei, ceea ce le-ar fi putut avantaja în competiția cu celelalte companii.

Europa Liberă a scris despre aceste subiect în 17 aprilie.

Luni, comisarul european pentru Industrie al UE Thierry Breton a anunțat că forul european își va închide investigațiile, după ce cele două firme s-ar fi retras de la licitație, potrivit agenției de presă Reuters.

Una dintre firmele respective este o filială a Shanghai Electric, firmă deținută și controlată, printr-o companie intermediară, de Comitetul de supraveghere și gestionare a industriei din Shanghai – o structură deținută de stat și subordonată Guvernului Popular Central Chinez.

Cealaltă entitate investigată este o asociere formată din Enevo Group, din România și LONGi Green Energy Technology Co, Longi Solar Technologie, unul din cei mai mari producători de panouri solare de la nivel internațional.

„Investim masiv în instalarea de panouri solare pentru a ne reduce emisiile de carbon și facturile la energie – dar acest lucru nu ar trebui să vină în detrimentul securității noastre energetice, al competitivității noastre industriale și al locurilor de muncă europene”, a spus Breton, conform sursei citate.

Potrivit regulamentului UE cu privire la subvențiile străine, aplicabil din vara anului trecut, companiile au obligația să notifice Comisia Europeană, care evaluează dacă subvențiile de care beneficiază le permit firmelor respective să facă oferte foarte avantajoase pentru beneficiar.

Amintim, tot în această primăvară, CE deschisese o investigație legată de o altă companie chinezească, din domeniul feroviar, care participase la o licitație în Bulgaria. De asemenea, compania respectivă s-a retras din procedura de achiziție publică.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG