Linkuri accesibilitate

PNL și PSD vor ridicarea pragului electoral de la 5% la 7%. UDMR n-ar mai intra în Parlament


Inițiatorii invocă în proiectul care are un singur articol fragmentarea politică de după ultimele alegeri și nevoia de stabilitate guvernamentală în contextul internațional actual.

O inițiativă legislativă a PNL și PSD depusă la Camera Deputaților prevede ridicarea pragului electoral, de admitere în Parlament de la 5% la 7%.

Adrian Cozma (PNL) și Radu Cristescu (PSD), inițiatori ai proiectului, invocă în proiectul care are un singur articol fragmentarea politică de după ultimele alegeri și nevoia de stabilitate guvernamentală în contextul internațional actual.

Acestea sunt chiar argumentele folosite de președintele Klaus Iohannis pentru crearea coaliției de guvernare a PNL cu PSD, la scoaterea de la guvernare a USR, reluate și în discursul președintelui despre stabilitate la realizarea rocadei la guvernare și scoaterea UDMR de la guvernare.

„Rezultatele alegerilor derulate în ultimii 20 de ani la nivelul Camerei Deputaților și Senatului au determinat o fragmentare politică importantă. Acest lucru s-a repercutat asupra dificultății constituirii unor majorități parlamentare stabile, care să genereze o stabilitate politică și o stabilitate guvernamentală”, se spune în proiect.

În ultimele două legislaturi, Parlamentul a învestit șapte guverne: Grindeanu, Tudose, Dăncilă, Orban de două ori, Ciucă și Ciolacu.

„Având în vedere faptul că, în anul 2024, vor avea loc alegeri pentru Camera Deputaților și Senat și că, în actualul context internațional România are nevoie de stabilitate politică și economică pentru următorul ciclu electoral, propunem următoarele modificări legislative:

- Majorarea pragului electoral de la 5% la 7% din totatul voturilor valabil exprimate la nivel naţional pentru a asigura formarea unor majorități stabile și stabilitate guvernamentală;

- Eliminarea unei prevederi discriminatorii din cuprinsul articolului 94, alin.(2), respectiv coesistența unui alt prag (”20% din totalul voturilor valabil exprimate în cel puţin 4 circumscripţii electorale pentru toţi competitorii electorali”), în condițiile în care senatorii/deputații reprezintă, potrivit Constituției României (art.61), reprezintă în integralitate poporul român, nu doar în 4 circumscripții electorale”, potrivit proiectului citat.

Creșterea pragului electoral ar afecta direct UDMR, care ar fi eliminat din Parlament, se arată într-o analiză realizată de Asociația Mikó Imre.

UDMR a fost eliminat de la guvernare la realizarea rocadei între PNL și PSD pentru preluarea conducerii guvernului.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG