Linkuri accesibilitate

Turcia face un prim pas pentru a permite intrarea Suediei în NATO


Steagul Turciei, al NATO și al Suediei la summitul NATO din Vilnius, Lituania, iulie 2023.
Steagul Turciei, al NATO și al Suediei la summitul NATO din Vilnius, Lituania, iulie 2023.

Suedia se apropie de NATO după ce Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului turc a dat marți un vot pozitiv. Protocolul aderării a fost aprobat luni întregi de așteptare, dar mai urmează votul din plen.

Comisia Afacerilor Externe din Parlamentului turc a adoptat marţi protocolul de aderare a Suediei la NATO după 19 luni de suspans şi l-a trimis plenului Parlamentului în vederea unei adoptări defintive.

Votul din plenul Parlamentului este văzut ca o formalitate, însă deocamdată nu a fost stabilită o zi.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a „salutat” acest vot, la fel și ministrul suedez de Externe. „Ne bucurăm să devenim membri NATO”, a declarat Tobias Billström.

Turcia şi Ungaria sunt ultimele state membre ale NATO care mai blochează aderarea la NATO a Suediei, printr-o multiplicare a cerinţelor şi pretexte, pentru a-şi justifica poziţia, relatează AFP.

Suedia şi-a depus candidatura odată cu Finlanda, care a aderat în aprilie. Cele două țări neutre și-au schimbat poziția după ce Rusia a invadat Ucraina, în februarie 2022.

Schimbări

„Observăm o schimbare în politica Suediei, câteva hotărâri adoptate de tribunale”, declara luni Fuat Oktay, preşedintele Comisiei Afacerilor Externe din Parlamentul turc. El este deputat al Partidului Justiţie şi Dezvoltare (AKP, islamo-conservator) al lui Recep Tayyip Erdogan.

„Avem încă câteva cereri în vederea unor progrese suplimentare” în domeniul luptei împotriva terorismului, adăuga el, fără să ofere alte detalii.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat o presupusă blândeţe a Suediei faţă de anumite grupări kurde, pe care Turcia pe care le consideră teroriste.

La începutul lunii decembrie, Recep Tayyip Erdogan adăuga drept o condiţie a ratificării Ankarei, o aprobare „simultană” în Congresul american a unor avioane F-16. „Toate aceste lucruri sunt legate”, declara el.

Turcia a jucat deja această carte într-o încercare de a obţine aceste avioane necesare pentru modernizarea Forţelor Aeriene Turce.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG